Üst düzey İsrailli subayların yorumlarına dayanan New York Times'a göre, bu saldırının tehdidi bu hafta sonu ortaya çıktı, ancak bulutluluk nedeniyle İsrail pilotlarının ve insansız hava araçlarının navigasyonunu zorlaştıracağı için geçici olarak ertelendi.

İsrail'in hedefi, Filistin terör örgütü Hamas'ın siyasi ve askeri liderliğini ortadan kaldırmaktır. İsrail'e göre Filistinli İslamcı hareketin operasyon merkezi kuzeydeki Gazze kenti.

İsrail'in hazırlandığını söylediği kara saldırısına kadar ordu, Cuma günü kuzey Gazze Şeridi'ndeki sivilleri (toplam 2,4 milyon nüfustan 1,1 milyonu) güneye ulaşmaya çağırdı ve Cumartesi günü onları "" gecikme".

İsrail'de 7 Ekim saldırısından bu yana en az 130'u yabancı ya da çifte vatandaş olmak üzere çoğu sivil en az 1.300 kişi öldürüldü.

Yerel yetkililere göre Gazze Şeridi'nde çoğu sivil olmak üzere 724'ü çocuk 2 bin 200'den fazla Filistinli hayatını kaybetti.

Amerikan medyası, İsrail'in planladığı askeri operasyonun aylarca süren şehir gerilla savaşına dönüşebileceğini öne sürüyor. On binlerce Hamas savaşçısı bölgenin kuzeyindeki sığınaklarda ve tünellerde saklanıyor. Amerikan medyası ilerlemelerin devam ettiğini bildiriyor, bu tünel sistemi İsrail güçleri için karmaşık bir sorun çünkü Hamas yer altı siperleri sayesinde özellikle etkili oluyor.

New York Times, bilgili yetkililere atıfta bulunarak, İsrail saldırısının piyade birliklerinin yanı sıra tanklar ve özel kara kuvvetlerini de içermesinin beklendiğini bildirdi.

DSÖ uyardı

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) cumartesi akşamı yaptığı açıklamada, binlerce hastanın kuzey Gazze'den bölgenin güneyindeki dolup taşan tesislere zorla tahliyesinin "ölüm cezasına eşdeğer" olabileceği konusunda uyardı.

BM kurumu yaptığı açıklamada, "DSÖ, İsrail'in Gazze'nin kuzeyinde 2.000'den fazla hastayı tedavi eden 22 hastaneyi boşaltma yönünde tekrarlanan emirlerini şiddetle kınıyor " dedi ve güney Gazze'deki yapıların doygunluk durumu nedeniyle bunun " eşdeğer olacağını " vurguladı. idam cezası ."

Hamas Filistinlilerden yerinden edilmeyi reddetmelerini istedi

Hamas lideri İsmail Haniyeh, Cumartesi günü Filistinlilerden Gazze Şeridi içinde veya bu bölgeden komşu Mısır'a doğru "yerlerinden edilmelerini" reddetmelerini istedi; İsrail ordusu birkaç gündür Gazze'yi bombalıyor ve sivilleri kuzeydeki bölgeyi boşaltmaya çağırıyor. parça.

Haniyeh, bulunduğu Doha'da televizyonda yayınlanan bir konuşmasında, 7 Ekim'de Gazze Şeridi'nden İsrail'e düzenlenen saldırıyı "kurtuluşumuza" katkıda bulunacak "stratejik bir saldırı" olarak nitelendirdi.

Sayın Haniyeh konuşmasında, "Batı Şeria'dan yerinden edilmeye hayır, Gazze Şeridi içinde yerinden edilmeye hayır ve Gazze'den Mısır'a yerinden edilmeye hayır" dedi.

Kararımız topraklarımızda kalmaktır " diye ısrar etti. Hamas lideri, " Başkenti Kudüs olan bir devletimiz olsun " ve " Filistin halkımızın geri dönmesi için ", " İşgalin topraklarımızı terk etmesini istiyoruz " dedi.

Cumartesi günü erken saatlerde İsmail Haniyeh, İsrail'i insani yardımın Gazze Şeridi'ne girmesini engelleyerek " savaş suçları " ve " uluslararası hukuku açıkça ihlal etmekle" suçladı.

Hamas'ın İsrail topraklarına düzenlediği kanlı ve benzeri görülmemiş saldırının ardından İsrail, halihazırda kara, hava ve deniz ablukası altında olan Gazze Şeridi'nin "tamamen kuşatılması" emrini verdi.

Editör: Haber Merkezi