Savunma bakanlığı ve devlet medyasının bildirdiğine göre, İsrail yerel saatle yaklaşık 01:20'de (22:20 GMT) başkent üzerinde duyulan yüksek sesli patlamalarla Şam bölgesindeki hedeflere hava saldırıları düzenledi.

Associated Press'in bildirdiğine göre, SANA devlet haber ajansı, Suriye hava savunmasının Perşembe sabahı erken saatlerde "düşman hedeflerle karşı karşıya geldiğini" bildirdi.

Askeri bir kaynağa dayanan devlet medyası, İsrail'in Golan Tepeleri'nden Şam çevresini hedef alan ve iki askerin yaralanmasına ve "bazı maddi hasara" neden olan "bir dizi füze" fırlattığını söyledi.

Kaynak, Suriye hava savunmasının füzelere karşı koyduğunu ve "bazılarını düşürdüğünü" de sözlerine ekledi.

Suriye savunma bakanlığı daha sonra yaptığı açıklamada, "Sabah 01:20 (10:20 GMT) civarında, İsrail düşmanı işgal altındaki Golan Tepeleri yönünden Şam civarındaki çeşitli mevzileri hedef alan bir hava saldırısı düzenledi" dedi.

Hedeflerle ilgili herhangi bir ayrıntı vermeyen bakanlık, saldırılarda iki askerin yaralandığını ve maddi hasara yol açtığını söyledi.

İsrail, son yıllarda Suriye'nin hükümet kontrolündeki bölgelerindeki hedeflere yüzlerce hava saldırısı düzenledi; bu ay içinde İsrail güçlerinin hava ulaşım tesisine altı ay içinde üçüncü saldırısı olan Halep Uluslararası Havalimanı'na düzenlenen iki füze saldırısı da dahil.

İsrail, Suriye iç savaşında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ı desteklemek için binlerce savaşçı gönderen Lübnan'daki Hizbullah gibi İran'a bağlı silahlı grupların üslerini hedef aldığını iddia ettiği Suriye'deki bölgelere saldırılarını nadiren kabul ediyor. 

İsrail'in geçen hafta Halep havaalanına düzenlediği saldırı, tesisi iki gün süreyle hizmet dışı bıraktı. Halep Uluslararası Havalimanı, 6 Şubat'ta Türkiye'nin güneyi ve Suriye'nin kuzeybatısında meydana gelen ve 6.000'den fazlası Suriye'de olmak üzere 50.000'den fazla insanı öldüren 7,8 büyüklüğündeki depremden bu yana ülkeye insani yardım akışı için çok önemli bir kanal oldu.

Suriye iç savaşını izleyen bir grup, İsrail'in geçen haftaki füze saldırılarının Halep havaalanında İran destekli savaşçılar tarafından kullanılan şüpheli bir silah deposunu yok ettiğini söyledi. 7 Mart'ta İsrail'in havalimanına düzenlediği ve uçuşları da üç gün süreyle durduran hava saldırısında üç kişi öldü.

İsrail savaş uçakları, havaalanlarının yanı sıra Suriye limanları da dahil olmak üzere diğer kritik altyapıları da hedef aldı.

İsrail, bu tür operasyonların İran silahlarının Suriye'de Tahran tarafından desteklenen silahlı gruplara ulaşmasını engellemeyi amaçladığını söylüyor.

Suriye'deki iç savaşta yaklaşık yarım milyon insan öldü ve ülkenin savaş öncesi nüfusunun yaklaşık yarısı evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Editör: Haber Merkezi