BM insan hakları sorumlusu Volker Türk Salı günü Taliban fiili yetkililerine Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının yaşamları ve riskleri üzerinde "korkunç, art arda gelen etkilere" neden olduklarını söyleyerek, Afganistan'daki kadın ve kız çocuklarının haklarını hedef alan bir dizi politikayı derhal iptal etmesi çağrısında bulundu. 

İnsan Hakları Yüksek Komiserliği , "Hiçbir ülke, nüfusunun yarısı dışarıda bırakıldığında sosyal ve ekonomik olarak gelişemez - hatta hayatta kalamaz" dedi .

"Kadınlara ve kız çocuklarına getirilen bu anlaşılmaz kısıtlamalar, yalnızca tüm Afganların acılarını artırmakla kalmayacak, korkarım ki, Afganistan sınırlarının ötesinde bir risk oluşturacak." 

Fiili  yetkilileri, uluslararası yükümlülüklerine uygun olarak tüm kadın ve kız çocuklarının görülme, duyulma ve Afganistan'ın “sosyal, politik ve ekonomik yaşamının” tüm yönlerine dahil olma haklarına “saygı duymaya ve korumaya” çağırdı.

Çalışma yasağı

24 Aralık'ta  fiili  yetkililer, kadınların sivil toplum kuruluşlarında (STK) çalışmasını yasaklayan bir kararname çıkardı. 

Bu son kararname, kadınlar için üniversite eğitiminin ve kız çocukları için orta öğretimin bir sonraki duyuruya kadar askıya alınmasının ardından geldi.

Yüksek Komiser, "Kadınların STK'larda çalışmasının yasaklanması, onları ve ailelerini gelirlerinden ve ülkelerinin kalkınmasına ve yurttaşlarının refahına olumlu katkı yapma haklarından mahrum edecektir" diye uyardı Yüksek Komiser.

Dalgalanma efektleri

STK'lar ve insani yardım kuruluşları, Afganistan'daki birçok insan için gıda, su, barınma ve sağlık hizmetlerinin yanı sıra doğum öncesi ve sonrası ve bebek bakımı gibi yalnızca kadınlar tarafından sağlanan kritik programlar dahil olmak üzere kritik hayat kurtarıcı hizmetler sağlıyor.

Liderlik rolleri de dahil olmak üzere genellikle kadınlardan oluşan birçok STK, ülke çapında insani yardım ve kalkınma programlarının yönetiminde BM ve diğer kuruluşlar için temel ortaklardır.

Türk, "Yasak, bu STK'ların savunmasız durumdaki birçok Afgan'ın bağımlı olduğu temel hizmetleri sunma kapasitelerini yok etmese bile önemli ölçüde zayıflatacaktır", diye yakındı.

"Kışın pençesindeki Afganistan'da, insani ihtiyaçların en üst düzeyde olduğunu ve bu STK'ların yaptığı işin çok daha kritik olduğunu bildiğimizde, durum daha da üzücü."

Şiddet tehdidi

Yüksek Komiser ayrıca, Afgan toplumunda artan zorlukların, kadın ve kız çocuklarının cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddete ve aile içi şiddete karşı savunmasızlığını artıracağı yönündeki derin endişesini de dile getirdi.

Kadınların ve kız çocuklarının doğuştan gelen hakları reddedilemez ” dedi.

“ Fiili yetkililerin onları sessizliğe ve görünmezliğe sevk etme girişimleri   başarılı olamayacak – bu sadece tüm Afganlara zarar verecek, acılarını artıracak ve ülkenin kalkınmasını engelleyecektir. Bu tür politikalar hiçbir şekilde haklı gösterilemez”.

Güvenlik Konseyi 

Güvenlik Konseyi ayrıca, STK'ların ve uluslararası kuruluşların kadın çalışanlarının işlerinden men edilmesinden derin endişe duyduğunu ifade eden bir bildiri yayınladı. 

Konsey, hareketin "BM'ninkiler de dahil olmak üzere ülkedeki insani yardım operasyonları ve yardım ve sağlık çalışmalarının sağlanması üzerinde önemli ve acil bir etkisi" olacağını ve kısıtlamaların "Taliban'ın taahhütleriyle çeliştiğini" vurguladı. Afgan halkının yanı sıra uluslararası toplumun beklentileri”.  

Güvenlik Konseyi, ülkedeki BM Yardım Misyonu UNAMA'ya ve Özel Temsilci Roza Isakovna Otunbayeva'ya tam desteğini yineleyerek, durumun izlenmesi ve raporlanması da dahil olmak üzere görevini yerine getirmesinin önemini vurguladı ve herkesle yakın ilişkiler kurmaya devam etti. ilgili Afgan siyasi aktörleri ve paydaşları. 

Editör: Haber Merkezi