Adana Büyükşehir Belediyesi ve Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği Tarafından Düzenlenen "Nasıl Bir Eğitim Sistemi" Başlıklı Panel Büyükşehir Belediyesinin Tiyatro Salonunda Gerçekleştirildi.

WhatsApp Image 2023-04-26 at 17.44.53

Toplantı için Dr. Niyazi Altunya ve Prof. Dr. Ahmet Yıldız Ankara'dan konuşmacı olarak katılım sağladılar.

Ayrıca toplantının yönlendiricileri olarak YKKED adına Doç. Dr. Mehmet Karakuş, Eğitim-İş adına 1 No’lu Şube Başkanı Seher Ergin, Eğitim Sen adına Şube Yürütme Kurulu Üyesi Seçil Sönmez görev yaptılar.

Belediye adına açılış konuşmasını Doç. Dr. İsmail Güneş’in yaptığı panel ile ilgili Prof. Dr. Ali Kocabaş bilgilendirmelerde bulundu.

Kocabaş; “Köy Enstitülerinin kapatılmasının üzerinden 70 yıl geçti. Dünya değişti, Türkiye değişti. Artık köy Enstitülerinin yeniden açılmasından söz edilemez. Ama onun temel değerlerini bugün hala yaşatabiliriz” dedi.

Prof. Dr. Ali Kocabaş sözlerine şu şekilde devam etti;

Adana Büyükşehir Belediyesi Toplantılar Serisinin ilkini ocak ayının son haftasında "Nasıl bir Sağlık Sistemi" toplantısıyla başlamıştık. Fakat deprem nedeniyle iki aydır bu toplantıları yapamıyoruz. Umarım seçimlerden önce "Nasıl bir Siyasal-Ekonomik sistem" konusunu da tartışma olanağı bulabiliriz.

WhatsApp Image 2023-04-26 at 17.48.56

Bu toplantıyı Köy Enstitülerinin kuruluşunun 83. Yılında ve Cumhuriyetin ikinci yüzyılının başlangıcında yapmak oldukça değerli.

Köy Enstitüleri deneyimi bu topraklarda 1940-1954 arasında yürütülen kamucu, bilimsel, laik ve eşitlikçi eğitimin iyi bir örneğidir. Bu örneğin yaratılması ve yürütülmesini sağlayan Hasan Ali Yücel ve İsmail Hakkı Tonguç'u burada saygıyla anmak istiyorum.

1950'lerin başında dönemin politik ve ekonomik sistemi bu deneyimin sürmesine izin vermedi. Köy Enstitülerinin açılması nasıl politik ise, kapatılması da politik nedenlerle gerçekleşti.

Köy Enstitülerinin kapatılmasının üzerinden 70 yıl geçti. Dünya değişti, Türkiye değişti. Artık köy Enstitülerinin yeniden açılmasından söz edilemez. Ama onun temel değerlerini bugün hala yaşatabiliriz.

Kamucu, bilimsel, laik, nitelikli, herkes için erişilebilir ve ekolojik bir eğitim sistemini hayata geçirebiliriz.

Seçimlere 20 gün kala kamusal bir talep olarak böyle bir eğitim sistemini savunabilir ve siyasal iktidarlardan talep edebiliriz" dedi.

Bu panel, bunun nasıl yapılabileceğini tartışacağımız bir toplantı olacaktır.

WhatsApp Image 2023-04-26 at 11.51.12

Dr. Niyazi Altunya, "Cumhuriyetin İlk Yüzyılında Eğitim ve Biriken Sorunlar" başlıklı çerçevede,

Prof. Dr. Ahmet Yıldız ise "Cumhuriyetin İkinci Yüzyılında Nasıl Bir Eğitim Sistemi İstiyoruz" başlığıyla sunumlarını gerçekleştirdiler.

Editör: Haber Merkezi