tanrı verdi

Öncelikle "Kültür varlıkları";  nedir ?  sorusuyla başlarsak ''tarih öncesi ve tarihi devirlere ait bilim, kültür, din ve güzel sanatlarla ilgili bulunan veya tarih öncesi ya da tarihi devirlerde sosyal yaşama konu olmuş bilimsel ve kültürel açıdan özgün değer taşıyan yer üstünde, yer altında veya su altındaki bütün taşınır ve taşınmaz varlıklardır' diyebiliriz. 

Ve bunlardan bir tanesi de 2011 Eylül ayında ADANA Büyük Şehir Belediyesi himayesinde ,2  yapının  birleşmesiyle 7 parsel , dış cephesi ve iç alanları yapının,  özü, dokusunu   bozulmadan, aslına sadık kalarak restorasyon çalışması yapıldı.. ADABA sivil mimarisi Kültür varlığı örneği olarak insanların hizmetine sunulmaya başlandı. Aynı zamanda   binanın  içinde sergilenen eserler, profesyonel bir şekilde küratör  çalışmasıyla, renovasyon yapılarak şimdiki halini almış bulunmakta. Olup 2021 yılında 40 tane eserle  kültür bakanlığı tarafından müze statüsünü aldı..

Adana Büyük Şehir Belediyesi tarafından binanın yapısı ve içinde bulunan eserleri korumaya yönellik çalışmaları ise hala devam etmekte.

WhatsApp Image 2022-11-26 at 20.54.51

Adana SİNEMA MÜZESİ çalışanlarından, ve aynı zamanda SANAT TARİHÇİSİ kimliğiyle sorularımızı ve merak ettiklerimizi içtenlikle cevap veren Süleyman BEY,in verdiği bilgiler eşliğinde  Kültür Mirası olan 

ADANA SİNEMA MÜZESİ, NİN neden bir Sinema Müzesi'ne dönüştüğü hakkında bilgi edindik.

ADANA Erken cumhuriyet dönemleri ve sonrasında verimli topraklara sahip olan ve yüzölçümü bakımından büyük, sanayileşme de yenilikler kazanan bir şehir olmakla birlikte fazlaca  göç alan bir  şehir özelliği taşıyordu. Aldığı bu göçün etkisiyle nüfus oranı yükselemeye başladı.

Ve insanlar iş hayatının dışında kendilerini iyi vakit geçirebileceklere alanlara yönelttiler . Ve bu her kesimin ortak kültürü ve kaçış alanı olan SİNEMA oldu.

WhatsApp Image 2022-11-26 at 20.54.53

1960 ve 1070 yıllarında 80 tane açık hava sineması SULAR sinemasında görev yapmaya başladı.

İnsanların sinemaya olan ilgisiyle birlikte yeni sinema sanatçıları yetişmeye başladı.

ADANA şehri kapsamlı sinema kültürüyle birlikte  fazlasıyla sinema sektörüne değerli sanatçılar yetişirmiş olup, günümüzde hala yetiştirmeye devam etmektedir.

80 darbesiyle birlikte Türkiye sanayi alanında gerilemeye başladı ve ADANA şehri göç alamadı ve sinemaya olan talep bir süreliğine durdu. ALTIN KOZA  80 darbesinden sonra 10 yıl arayla durmuş oldu.

Buna Rağmen sinema sektörünün başkenti İSTANBUL olsa da ADANA, YAŞAR KEMALİ
ALİ ŞEN, ŞENER ŞEN, YILMAZ GÜNEY, gibi değerli sanatçıları yetiştirdi ve günümüzde de, yeni sanatçılar yetiştirmeye devam ediyor.

WhatsApp Image 2022-11-26 at 20.54.52 (1)

Müzenin içinde  kitap ,dergi cd, bant  başta olmak üzre 5bin eser koruma altında.

Alberto Modiano'un 3 binden fazla eseri müzede yer alıyor. Eserler özünü kaybetmeden ziyaretçileri teşhir edilmek adına zaman zaman değiştirilebiliyor.

Ve koruma altında olan eserlerini saklandığı alanlar profesyonel bir şekilde koruma altında olduğunu da Süleyman bey tarafından öğrenmiş olduk.

 İlk kurulduğundan bu yana, Adana insanına Sinema Kültürü, Tarihçesi ve Sanatçılarla ilgili bilgiler aşılanmaya devam ediyor.

Ve bununla birlikte gerek yerel halkın ve gerek şehir dışından insanların ziyaretçi verileri oldukça yüksek olduğu görülüyor.
Adanalı severler tarafından fotoğraf makinesi, daktilo, kayıt cihazları gibi eseler başta olmak üzere müzeye hediye edilmiş. Ve ziyaretçiler tarafından  ilgi görüyor.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkanı Zeydan KARALAR'ın  Sanata ve Sanatçıya verdiği destek ve bundan aldığı güçle  ve Kültür Varlıkları Koruma ve Turizm Müdürü İlhan TAŞ'IN katkıları ve emekleriyle birlikte ilerleyen zamanda yeni projelerle karşımıza çıkacağını bilgisinde almış olduk. 

Adana'da bulunan müze, bir çok devlet erkanı tarafından ziyaret edilmiş ve  olup Kültür Varlıkları Koruma ve Turizm Müdürü İlhan TAŞ' ile karşılıkla istişarelerde bulunulmuş ve  ilerleyen zamanda yeni projelerle ziyaretçilerini bekliyor olacak.

2 si güvenlik olmak üzere toplamda 8 devlet memuru çalışanıyla birlikte haftanın 7 günü Pazar ve Pazartesi 10.00 olmak üzere, diğer günler 8.00 da açılıp 17.00 olmak üzere ziyaretçilere açık.

WhatsApp Image 2022-11-26 at 20.54.51 (1)

Sosyal medyanın da gücüyle ziyaretçi portföyün falaca arttığı müze de 2022 Kasım 1 itibariyle 15 günlük zaman zarfında 4.400 ziyaretçiye kapıları açan müzede, Öğretmenlere ve öğrencilere 2 tl  ,sivillerin 4 tl gibi cüzi, bir rakamla misafirlerini tüm çalışanlarla birlikte bekliyorlar.