Çin'in orta kesimindeki Jiangxi eyaleti, uzun süreli kuraklık ülkenin en büyük gölündeki suyun çoğunu kuruttuğu için ilk kez bir su kaynağı "kırmızı alarm" ilan etti.

Eyalet hükümeti Cuma günü yaptığı açıklamada, genellikle Yangtze Nehri için bir sel çıkışı olan Poyang Gölü'ndeki su seviyelerinin son üç ayda 19,43 metreden 7,1 metreye düştüğünü söyledi.

Jiangxi Su İzleme Merkezi, yağmur olmaması nedeniyle seviyenin önümüzdeki günlerde daha da düşmesinin beklendiğini söyledi.

Temmuz ayından bu yana yağış, bir yıl öncesine göre yüzde 60 daha az.

Çin genelinde 267 kadar hava istasyonu, Ağustos ayında rekor sıcaklıklar bildirdi ve Yangtze nehri havzasındaki uzun kuraklık, hidroelektrik üretimini engelledi ve bu sezonun hasadı öncesinde mahsul büyümesini engelledi.

Şiddetli yağışlar güneybatı Çin'in çoğunda kuraklığı hafifletmiş olsa da, Jiangxi'de 70 günden fazla süren aşırı kurak koşullar nedeniyle merkezi bölgeler zarar görmeye devam ediyor.

Yerel su bürosu bu hafta başlarında yaptığı açıklamada, komşu Anhui eyaletindeki toplam 10 rezervuarın “ölü havuz” seviyesinin altına düştüğünü, yani akıntı yönünde su tahliye edemediklerini söyledi.

Eyalet hava durumu tahmincileri, Çin'in en uzun nehri olan Yangtze'nin orta ve alt kesimlerinde kuraklık koşullarının hâlâ hüküm sürdüğünü ve bulutları tohumlamak ve suyu başka yerlerden yönlendirmek için çaba gösterilmesi gerektiğini söyledi.

Editör: Güven BOĞA