Pekin: Yetkililer Salı günü sis ve pus için en yüksek uyarıyı, dumanın kuzey Çin'deki büyük şehirleri sarması nedeniyle yayınladı ve halkı görüş mesafesinin 50 metrenin (164 feet) altına düşebileceği konusunda uyardı.

Çin'in meteoroloji bürosu bir bildiride, Kuzey eyaleti Hebei'nin, gerektiğinde uçuş kalkış ve inişlerinin askıya alınması, otoyolların geçici olarak kapatılması ve feribotların askıya alınması da dahil olmak üzere trafik güvenliği kontrollerini listeleyen bir kirlilik karşıtı acil müdahale başlattığını söyledi.

Yetkililer ayrıca yol kullanıcılarını koşullar gerektirdiğinde güvenli park alanlarında durmaları konusunda uyardı ve insanlardan kapalı mekanlarda kalmalarını istedi.

Pekin, başkentin en yüksek hava kirliliği uyarısını devreye sokması halinde trafik kontrol tedbirlerini uygulayacağını söyledi.

Birkaç gündür yoğun sis ülkenin kuzeyini etkisi altına alırken, sonbahar sıcaklıkları bazı bölgelerde 30 santigrat dereceye (86 Fahrenheit) yakın tipik yaz başındaki seviyelere yükseldi.

Uzmanlar, kuzey kutbundan gelen zayıf soğuk hava akımlarının olağandışı havanın ardındaki önemli faktör olduğunu söyledi.

Devlet medyası CCTV'nin bildirdiğine göre, Pekin-Tianjin-Hebei bölgesinde ve Henan eyaletinin kuzey kesiminde hava kirliliği seviyeleri orta ila şiddetli seviyelere ulaşırken, kirlilik kontrol uzmanları artan endüstriyel faaliyetlerin, ağır kamyon taşımacılığının ve mahsul yangınlarının bulanıklığa katkıda bulunduğunu söyledi.

CCTV, Ekim ayının sonlarında bölgesel enerji tüketiminin ayın ilk yarısına göre %5 arttığını, bu artışın çimento, tuğla ve kiremit endüstrilerinde daha belirgin olduğunu ve koşulların kötüleştiğini söyledi.

Ulusal Meteoroloji Merkezi (NMC), Tianjin belediyesi ile Hebei ve Shandong eyaletlerinin bazı kısımlarının yanı sıra Jiangsu eyaletinin doğu bölgelerinde yoğun sis görüldüğünü ve bunun Salı sabahı görüş mesafesinin 1 km'den (0,62 mil) daha az olduğunu söyledi.

NMC, Perşembe gününe kadar Çin'in kuzey bölgesinin orta ve güney kesimlerini hafif ila orta şiddette sisin kaplamaya devam edeceğini, orta kesimlerde ise şiddetli pus tahmininin olacağını söyledi.

Editör: Haber Merkezi