Binlerce Macar, öğretmenlerin devlet memuru statüsünü ortadan kaldıran yeni yasanın yanı sıra önceki bir gösteri sırasında polisin gençlere göz yaşartıcı gaz uygulamasına karşı protesto etmek için Cuma günü Budapeşte'de toplandı.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 074901

Budapeşte'deki protestocular, öğretmenlerin devlet memuru statüsünü kaldıracak yeni yasaya karşı yürüdüler. Ayrıca önceki bir gösteri sırasında polisin şiddetli eylemini de kınadılar.

2010'dan beri iktidarda olan muhafazakar milliyetçi Başbakan Viktor Orban, demokratik standartlar konusunda Avrupa Birliği ile çatıştığı, bağımsız medyayı, akademisyenleri ve yargıçları dizginlediği ve göçmenlerin ve LGBT bireylerin haklarına baskı uyguladığı için artan halk protestolarıyla karşı karşıya kaldı.

Ekran görüntüsü 2023-05-20 074811

Cuma günkü protesto, daha yüksek maaşlar ve öğretmenler için daha iyi çalışma koşulları için düzenlenen bir dizi miting ve grevin ardından geldi. Macaristan'ın enflasyon oranı - şu anda %24'te - zaten ulusal ortalamanın altında olan ve 2021 verilerine göre OECD ülkeleri arasında sondan ikinci sırada yer alan öğretmen maaşlarını aşındırdı.

Cuma günü protestocular, öğretmenlerin iş yükünü de önemli ölçüde artıracak olan yeni sözde Statü Yasasına karşı yürüdüler. Eleştirmenler, yasayı öğretmenlerin bir yıl süren direnişinin cezası olarak algılanan "İntikam Yasası" olarak adlandırıyor.

Editör: Haber Merkezi