Mersin Tabip Odası, artan çocuk istismarı, çocuk işçiliği ve yoksulluğa dikkat çekmek için bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı, Mersin Tabip Odası adına Çocuk Psikiyatri Uzmanı Dr. Aybüke Tuğçe Mustan okudu

Çocuk İstismarı Alarm Veriyor

Dr. Mustan, TÜİK'in 2022 verilerine göre, 601 bin 754 çocuğun güvenlik birimlerine geldiğini, bunların 232 bin 739’unun suç mağduru olduğunu ve cinsel istismara uğrayan çocuk sayısının 31 bin 890’a ulaştığını vurguladı. Ayrıca, 2015-2023 arasında çocukların cinsel istismarına ilişkin dosya sayısında %94 artış yaşandığını belirtti. Adalet Bakanlığı'nın 2023 verilerine göre, "çocukların cinsel istismarı" suçuna dair açılan yeni dosya sayısı 40.713’e ulaştı.

Dr. Mustan, mağdur çocuk sayısındaki artışa karşın kovuşturma ve mahkumiyet oranlarının azalmasının çocuk haklarının korunmasında ciddi zafiyetlere işaret ettiğini söyledi

İHD İstanbul, Çocuk Hakları Bir Gün Değil Her Zaman Öncelik ve Gündem Olsun! İHD İstanbul, Çocuk Hakları Bir Gün Değil Her Zaman Öncelik ve Gündem Olsun!

Çocuk İşçiliği ve Yoksulluk Kapanı

Türkiye’de çocuk işçiliğinin yaygınlığına dikkat çeken açıklamada, 2019 TÜİK verilerine göre 720 bin çocuğun ekonomik faaliyetlerde çalıştığı ifade edildi. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclisi’nin raporuna göre ise son 11 yılda 695 çocuk işçinin hayatını kaybettiği, her yıl ortalama 61 çocuğun iş cinayetlerinde yaşamını yitirdiği bilgisi paylaşıldı.

Dr. Mustan, Türkiye’de çocuk nüfusunun %42,4’ünün yoksulluk riski altında olduğuna vurgu yaparak, "Gıda krizinden en çok çocuklar etkileniyor. Sağlıklı beslenme hakkını güvence altına alacak politikalar ve okullarda en az bir öğün yemek uygulaması acilen hayata geçirilmelidir" dedi.

Çözüm Önerileri

Basın açıklamasında şu öneriler öne çıktı:

  • Çocukların cinsel istismardan korunması için Lanzarote Sözleşmesi ve 6284 sayılı yasanın etkin uygulanması.
  • Çocukların şikayet ve başvuru mekanizmalarına erişimini kolaylaştıracak yerel ve ulusal sistemler kurulması.
  • Çocuklara cinsel sağlık ve bedensel söz hakkı eğitimleri verilmesi.
  • Çocuk işçiliği ile mücadele için kamu otoritelerinin harekete geçmesi.

Mersin Tabip Odası Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu ile İnsan Hakları ve Hukuk Komisyonu adına yapılan açıklama, çocuk haklarının korunması ve çocukların sağlıklı bir geleceğe kavuşabilmesi için devlet ve toplumun birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı.

Editör: Haber Merkezi