qcrt

Son zamanlarda hepimizin yeni yeni aşina olduğu bir kelime Metaverse “Meta ve Üniverse” kelimelerinden oluşmuş bir terim. Türkçe tabirle sanal evren. İlk kez Neal Stephanson'un "Snow Crash" romanında adı geçmiştir. Sanal gerçeklik gözlüğü ile erişilebilen sanal bir dünyadan bahsediliyor romanda.

Şimdilerde ise sanal parayla başka bir boyut kazandı. Aslında öncesinde Sanal oyunlarla bir düzen ve bir evren yaratılmış olan bu alan her geçen farklı alanlarda ve boyutlarda şekil değiştirmeye ve büyümeye devam ediyor.

Kendi içinde farklı bir dünya ve finans sektörü barındıran bu terim insanların oyun oynamak, sosyalleşmek ve çalışmak için geldikleri oldukça ilgi çekici sanal bir dünya haline geldi.

Metaverse sanal oyunlarla başlangıç yapmış olsa da daha fazlasını Ariana Grande gibi isimlerin konserlerine ev sahipliği yapmış olduğunu görebiliyoruz.

Peki Metaverse günümüz kullanıcılarına ne gibi faydalar sağlayacak ve ne gibi yönlerde değişiklik gösterecek.

Öncelikle iş dünyasını Fazlasıyla etkileyeceği konusunda birçok insan aynı fikirde.

Yeni iş unvanlarını ve rolleri kendiliğinden getirecek.

Sanal iş alımları ön planda tutularak sanal fuarlar kendini göstermeye başlayacak ve
Sanal emlak uzmanları,
Metaverse yönetim uzmanları,
Dijital dedektifler,
Oyun tasarımcıları,
Mimarlar,
Tasarımcılar,

Modacılar gibi meslek dalları ön plana çıkacak ve bu evrende bu meslek dallarına fazlasıyla ihtiyaç duyulacak.

Geleceğin sanal dünyası ile birlikte geleceğimizi etkileyecek olan bu terim kimimize çok cazip ve büyüleyici gelse de bazılarımıza ürkütücü gelebiliyor. Ürkütücü olarak algılanmasındaki sebepler ise Açığa çıkacak olacağı konuşulan dezavantajları.

 

Peki, insanları korkutan bu dezavantajlar nelerdir?

İnsan beyninin ve duygularını olmayan bir evrenin zevki ile kandırmak. Yerinde sabit duygusuz hareketsiz ve alışılmış bir yaşam biçimini insanlara empoze etmek.

Sanal dünyayı gerçek duygulara ve zevkleri tercih etmek.
Bu evrende finansal olarak büyüyen şirketlerin insanları sürekli alışverişe zorlayacak olabilmesi, Açığa çıkacak olan sahte kimliklerin insan benliğini yok edebilecek olması.

İnsanların motor ve bilişsel becerilerinin zaman o yok olabilmesi.
Tüm bunları düşündüğümüzde meta evrenin insan hayatında neler getirebileceğini günümüzde konuşulduğu gibi, büyüyüp büyüyemeyeceğini hep birlikte yaşayarak öğreneceğiz.

 

Bir sonraki yazıda meta evrenin yani metaversenin biz tasarımcılara ne gibi iş olanakları açacağını ve bu evrende tasarımcılar olarak neler yapabileceğimizi konuşacağız.

Bir sonraki yazıda görüşmek dileğiyle keyifli okumalar.