ABD'nin kuzeyindeki Minnesota eyaletindeki yetkililer Perşembe günü Minneapolis yakınlarındaki bir nükleer enerji santralinde 1,5 milyon litreden fazla radyoaktif su sızıntısına maruz kaldığını açıkladı. Monticello Nükleer Üretim Santrali'nin sahibi olan Xcel Energy, sızıntıyı temizlemek için çalışıyor ve genel halk için bir tehlike olmadığı konusunda ısrar ediyor.

Minnesota Kirlilik Kontrol Ajansı (MPCA), tesisteki kırık bir borudan yaklaşık 400.000 galon tritiye su sızdığını söyledi. Sızıntı ilk olarak 22 Kasım'da keşfedildi ve kaynağı 19 Aralık'ta bulundu ve "kısa süre sonra" yamalandı.

MPCA komiser yardımcısı Kirk Koudelka, Minneapolis'e verdiği demeçte, yetkililerin olay hakkında halkı karanlıkta tutmaya karar verirken, Xcel Energy ve devletin yer altı ışınlanmış su dumanının yakındaki Mississippi Nehri'ne yayılmasını önlemek için durumu" aktif olarak yönettiğini" söyledi. 

MPCA sözcüsü Michael Rafferty Perşembe günü yaptığı açıklamada, "Artık sızıntının nerede meydana geldiği, ne kadarının yer altı suyuna salındığı ve kirlenmiş yeraltı suyunun orijinal konumun ötesine taşındığı hakkında tüm bilgilere sahip olduğumuza göre, bu bilgiyi paylaşıyoruz."

Xcel'in Minnesota başkanı Christopher Clark, "Bu, bir halk sağlığı veya içme suyu sorunu teşkil etmiyor" dedi. Tritiye edilmiş suyun, Çevre Koruma Ajansı (EPA) tarafından zorunlu kılınan 20.000 pikokuri standardının "çok üzerinde" olduğunu ve tesisin doğrudan "milyonlarca" altında olduğunu kabul etti.

Monticello belediyesi, belediye kuyuları için yeraltı suyu çektikleri alanın dışında meydana gelen sızıntıdan içme suyu kaynağının etkilenmediğini belirten bir bildiri yayınladı.

Xcel , KMSP-TV'ye verdiği demeçte, kirli suyun tesisin çevresi dışında tespit edilmediğini söyledi . Suyun tahminen %25'i geri kazanılmış ve sahadaki bir arıtma sistemine pompalanmıştır. Şirket, bir yıl veya daha fazla sürebilecek proje için depolama tankları veya bekletme havuzu inşa etmeyi düşünüyor.

ABD Nükleer Düzenleme Komisyonu (NRC) sözcüsü Viktoria Mitlyng, sızıntının NRC güvenlik eşiğinin çok altında olduğunu ve planın düzenlemeleri ihlal etmediğini söyledi. Trityum sızıntıları "nükleer santraller için nadir değildir" diye ekledi.

Monticello tesisinde 1981'de yaklaşık 2.000 galon (7.500 litre) sızıntı oldu ve suyun bir kısmı nehre ulaştı, ancak eyalet sağlık yetkilileri bunun yaban hayatı veya halk sağlığı için herhangi bir tehlike oluşturmadığını söyledi.

Ocak ayında Xcel, Monticello'nun lisansını mevcut izninin sona ermek üzere olduğu 2030'dan sonra 20 yıl daha uzatmak için NRC'ye bir başvuru gönderdi. Şirket, uzatmanın 2040 yılına kadar %100 karbonsuz elektriği zorunlu kılan yeni Minnesota yasasını karşılamak için  "kritik" olduğunu söyledi.

Trityum, genellikle nükleer reaktörleri soğutmak için kullanılan suda bulunan "hafif" bir radyoaktif hidrojen izotopudur. Minnesota Sağlık Departmanında komiser yardımcısı Daniel Huff, insanları etkileyebilmesinin tek yolunun onu solumaları veya tritiye su içmeleri olduğunu söyledi ve halkın bir nükleer santralden etkilenmesinin "sıfır olması gerektiğini" ekledi.

Editör: Haber Merkezi