Tüm Bel-Sen Antalya Şubesi Başkanı İlhan Karakurt; “Muratpaşa Belediyesinde Promosyon Referandumu!” Açıklamasında Bu Yöntemin Türkiye’de İlk Kez Yapıldığını İfade Etti.

Karakurt süreci şu şekilde özetledi;

WhatsApp Image 2022-11-01 at 19.37.03 (2)

Türkiye genelinde işçi, memur ve emeklinin sıcak gündemi olmaya devam eden Promosyon konusunda Muratpaşa Belediyesinde bir İlk yaşandı. Promosyon ihalesi sonuçlarını Çalışanların oyuna sunarak Referanduma gidildi. Muratpaşa Belediyesinde çalışan memur, sözleşmeli ve kadrolu işçiler adına 2021 yılı eylül ayından yapılan promosyon sözleşmesinin ‘güncellenmesi’ talebine TEB’in olumsuz yanıt vermesi üzerine 20 Eylül 2022’de yeni bir promosyon ihalesine gidildi.

Bu yeni ihaleyi 22 600 TL ile İş Bankası aldı. Ancak, bu promosyon miktarından TEB bankasına yapılacak olan yaklaşık 5 bin lira fesih ödemesi düşüldüğünde geriye kalan 16 bin lira Muratpaşa belediyesi çalışanlarını memnun etmedi.

Tüm Bel-Sen’in çağrısıyla, 26 Ekim 2022 Çarşamba günü yapılan toplantıda çalışanların beklentileri ve Antalya ortalamasının altında kalan bu promosyon ihalesinin değerlendirilmesi sonucunda iki görüş ortaya çıktı.

Birincisi; ülkemizin ekonomik koşulları ve yüksek enflasyon beklentisi gibi nedenlere bağlı olarak ‘geri ödeme dahil, 22 600 tl promosyon ücretinin’ kabul edilmesi,

İkincisi ise; Ocak ayında memur ve işçi maaşlarına en az % 50 artış yapılacağı, dolayısıyla da bu artışa bağlı olarak, daha yüksek ücret alabilmek için mevcut ihalenin iptal edilerek, 2023 yılı başında yeni bir promosyon ihalesi yapılması istendi.

Bu iki teklif toplantıya katılanlar tarafından tartışıldıktan sonra oylama yapıldı. Ancak yapılan bu oylamaya katılan çalışanların yarısı mevcut promosyon ihalesinin kabul edilmesi, kalan yarısı da 2023 ocak ta yeni bir promosyon ihalesinin yapılması yönünde görüş bildirdi. Bu ön yoklamada her iki önerinin eşit oy alması sonucunda net bir karara varılamadı.

Bunun üzerine, toplantıya katılanların sayısının mevcut çalışanların toplam sayısı ile kıyaslandığında, bu toplantıdan çıkacak kararın geneli ifade etmeyeceğinden hareketle ve daha sağlıkla ve demokratik bir karar alabilmek için, 27 Ekim Perşembe günü promosyon ‘REFERANDUMUNA’ gidilmesine oy birliği ile karar verildi.

WhatsApp Image 2022-11-01 at 19.42.00

AÇIK, ŞEFFAF VE DEMOKRATİK!

Muratpaşa Belediyesi fuaye alanına promosyon referandumu için saat 09:00 da kurulan sandık saat 15:00 de açıldı. Referandum da tüm çalışanlar imza karşılığı oy kullandı. Dış birimler de çalışanların da oylamaya katılması sağlandı. Ayrıca, hasta, izinli ve il dışında olanlar içinde dijital ortamda   ve WhatsApp üzerinden oy vermeleri sağlandı. Saat 15: 00’ te açılan sandıkta 334 çalışanın oy kullandığı tespit edildi. Sayım sonuçlarına göre; 156 çalışan ‘mevcut 22 600 TL promosyon ücreti kabul edilsin derken, 178 çalışan ise 2023 ocakta yeni bir ihale yapılsın dedi. Bu sonuca göre, 2023 ocakta yeni bir promosyon ihalesinin yapılması kararı çıktı.  

WhatsApp Image 2022-11-01 at 19.45.11

ANTALYA VE TÜRKİYE’DE TEK ÖRNEK!

Bu sonuca göre Muratpaşa belediyesi emekçileri başından sonuna kadar her aşamasında sendikaları ile birlikte doğrudan yer aldıkları promosyon sürecine demokratik bir şekilde katılarak son kararı yine kendileri vermiş oldu.

Mevcut bilgilerimize göre, Muratpaşa Belediyesinde yaşanan bu promosyon hazırlık süreci, uygulama ve sonuçları acısından Antalya ve Türkiye genelinde bir ilk ve tek örnektir.

Dolayısıyla da bu örnek uygulamanın demokratik, katılımcı, açık ve şeffaf olması özelliği ile elbette   Kentimizi ve ülkeyi yönetenler tarafından da değerlendirmeyi hak ettiğine inanıyoruz.

Tüm Bel-Sen Antalya Şubesi Başkanı İlhan Karakurt

Editör: Güven BOĞA