Myawaddy'ye saldırıyı yöneten etnik silahlı grup Karen Ulusal Birliği (KNU) Facebook'ta yaptığı açıklamada, güçlerinin kasabada kalan en büyük askeri güç olan 275 taburunu sabahın erken saatlerinde yenilgiye uğrattığını söyledi.

Karen Ulusal Savunma Ordusu (K.N.L.A) liderliğindeki Karen Ulusal Özgürlük Ordusu (K.N.L.A) N.D.O) ve Devrimci Koalisyon Ordusu Myawaddy şehrinde kalan son Darbeci Terörist Askeri Konseyi Kalara-275 askeri üssüne teslim olma şansı verdi, ancak üs askerleri savaştı.

Bu nedenle, Karen Ulusal Savunma Ordusu (K.N.D.O) liderliğindeki Karen Ulusal Kurtuluş Ordusu (K.N.L.A) ve Devrimci Koalisyon Ordusu 8 Nisan'da bir baskın düzenledi ve 11 Nisan'da saat 4:20'de Khala-275 askeri üssünü ele geçirmeyi başardı ve silahların çoğuna el koydu.

Şu anda, Myawaddy'deki tüm askeri konsey kampları saldırıya uğrayıp ele geçirildi. Geri kalan askeri konsey temizliğe devam edecek. Halkın panik olmadan işbirliği yapması öneriliyor.

Myawaddy, Tayland'ın Mae Sot sınırının hemen karşısında stratejik açıdan önemli bir kasabadır. Sınırın Tayland tarafından çekilen televizyon görüntülerinde siyah dumanların havaya yükseldiği görüldü.

Etnik silahlı gruplardan oluşan güçlü bir ittifakın Ekim ayındaki saldırısının muhalefeti yeniden canlandırması ve ülke çapında büyük çatışmalara yol açmasından bu yana generaller artan baskı altında. Ordu, sınır bölgelerindeki yüzlerce askeri karakolu ve çok sayıda kasabanın kontrolünü kaybetti.

Hafta sonu yaklaşık 600 Myanmar askeri ve aileleri, ordunun Tayland'dan güvenli bir yere uçmak üzere ülkeye girmelerine izin vermesini talep ettiği yönündeki haberler üzerine Myawaddy'den kaçtı.

BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı BM öncülüğündeki rapora göre geçen yıl yaklaşık 282 milyon insan akut açlıkla karşı karşıya kaldı

Sivil toplum grubu Karen Barış Destek Ağı'na göre, çatışmalarda yaşanan son artış nedeniyle Myanmar'da en az 2.000 kişi yerinden edildi.

Devlet tarafından işletilen Myanmar'ın Küresel Yeni Işığı, ordunun uzun süredir yürürlükte olmayan zorunlu askerlik yasasını Şubat ayında yürürlüğe koymasının ardından eğitime başlayan yeni askerlerin fotoğraflarını yayınladı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), orduyu Şubat ayından bu yana Rakhine Eyaletinin dört bir yanından 1000'den fazla Rohingya Müslüman erkek ve erkek çocuğunu zorla askere almakla suçladı.

HRW'nin Asya araştırmacısı Shayna Bauchner Salı günü yaptığı açıklamada, "On yıllardır Rohingyalara karşı zulüm uygulayan ve onları vatandaşlığa kabul etmeyen Myanmar ordusunun şimdi onları kendi adına savaşmaya zorladığını görmek dehşet verici" dedi.

"Cunta, bu zorla askere alma işlemini derhal sonlandırmalı ve hukuka aykırı bir şekilde askere alınan Rohingyaların ülkelerine dönmesine izin vermelidir."

Editör: Haber Merkezi