İsrailli protestocular, 26 Mart 2023 Pazar günü İsrail'in Tel Aviv kentinde Benjamin Netanyahu'nun savunma bakanını görevden almasının hemen ardından bir miting sırasında ateş yakıp otoyolu kapattılar.

Başbakan Binyamin Netanyahu'nun yargı revizyonu planına itiraz ettiği için savunma bakanını aniden görevden almasının ardından on binlerce protestocu, kendiliğinden bir öfke patlamasıyla İsrail'in dört bir yanındaki şehirlerde sokaklara döküldü .

Tel Aviv'de birçoğu mavi ve beyaz İsrail bayrakları taşıyan protestocular Pazar günü geç saatlerde bir ana yolu kapattılar ve büyük ateşler yaktılar, bu sırada polis Netanyahu'nun Kudüs'teki özel evinin önünde toplanan protestocularla boğuştu.

Huzursuzluk, Netanyahu'nun yargıyı elden geçirme planıyla ilgili aylarca süren krizi derinleştirerek kitlesel protestolara yol açtı, iş dünyasının liderlerini ve eski güvenlik şeflerini alarma geçirdi ve ABD ile diğer yakın müttefiklerin endişelerini artırdı.

Netanyahu'nun Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden alması, başbakan ve müttefiklerinin bu hafta elden geçirme planında hızla ilerleyeceklerinin sinyalini verdi. Gallant , derin bölünmelerin orduyu zayıflatmakla tehdit ettiğini söyleyerek, iktidardaki Likud partisinin buna karşı çıkan ilk kıdemli üyesi olmuştu .

Ancak protestocu sürüleri gece geç saatlere kadar sokakları doldururken, Likud bakanları frene basmaya istekli olduklarını belirtmeye başladılar. Netanyahu'nun sırdaşı Kültür Bakanı Micky Zohar, yargı revizyonunu durdurmaya karar verirse partinin kendisini destekleyeceğini söyledi.

İsrail medyası, Netanyahu'nun koalisyonundaki liderlerin Pazartesi sabahı bir araya geleceğini söyledi. Günün ilerleyen saatlerinde taban protesto hareketi, Kudüs'teki Knesset veya parlamento dışında başka bir kitlesel gösteri düzenleyeceğini söyledi.

'Kırmızı cizgi'

Netanyahu, Gallant'ı görevden alma kararını, eski donanma amiralinin Cumartesi günü revizyon planlarının "devletin güvenliğine yönelik açık, acil ve somut bir tehdit" riski taşıdığı konusunda uyarması ve bunların durdurulması çağrısında bulunmasının ardından aldı.

Gallant, "Şu anda ülkemizin iyiliği için her türlü riski almaya ve her bedeli ödemeye hazırım" dedi.

Netanyahu'nun ofisi, Gallant'ın görevden alındığını duyururken, yerine geçecek isim veya başka ayrıntı vermedi. Açıklamada, "Başbakan Benjamin Netanyahu bu akşam Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı görevden almaya karar verdi" denildi.

Kısa bir süre sonra 64 yaşındaki Gallant Twitter'da şunları yazdı: "İsrail'in güvenliğinin durumu her zaman hayatımın misyonu olmuştur ve olacaktır."

Protestocular sokaklara dökülürken, polis onları Netanyahu'nun Kudüs'teki konutundan geri püskürtmek için tazyikli su kullandı.

Ekran görüntüsü 2023-03-27 075304

Polis otoyolu temizlemek ve yangınları söndürmek için harekete geçtiğinde Tel Aviv'de çatışmalar bildirildi.

Muhalefet liderleri Yair Lapid ve Benny Gantz, Netanyahu'nun hamlelerini kınayan ortak bir bildiri yayınladılar.

“Devlet güvenliği siyasi oyunda bir kart olamaz. Netanyahu bu gece kırmızı çizgiyi aştı” dediler ve Likud partisine “ulusal güvenliğin ezilmesinde” parmağı olmaması çağrısında bulundular.

Editör: Haber Merkezi