Pazar günü Asya, Avrupa ve Amerika Birleşik Devletleri'nde tarihi sıcaklık.

Avrupa'da İtalyanlar, "yazın en yoğun ve aynı zamanda tüm zamanların en yoğun sıcak hava dalgalarından birine" hazırlanmaları konusunda uyarıldı.

Önümüzdeki günlerde tarihi yüksek sıcaklık tahminleri, sağlık bakanlığının Roma, Bologna ve Floransa da dahil olmak üzere 16 şehir için kırmızı alarm vermesine yol açtı.

Yunanistan'ın en önemli turistik yerlerinden biri olan Atina'daki Akropolis, en sıcak saatlerde Pazar günü art arda üçüncü gününde kapandı.

Romanya'da, Pazartesi günü ülkenin büyük bölümünde sıcaklıkların 39C'ye (102F) ulaşması bekleniyor.

Meteoroloji kurumunun Pazartesi'den Çarşamba'ya kadar Kanarya Adaları ve güney Endülüs bölgesinde 40C'nin (104F) üzerinde sıcaklıklara ulaşan yeni bir sıcak hava dalgası uyarısında bulunduğu İspanya için çok az erteleme bekleniyor.

2021'de volkanik bir patlamaya maruz kalan La Palma adasında, bu hafta sonu bir yangın 5.000 hektarı (12.360 dönüm) yaktı ve 4.000 kişinin tahliyesini zorladı.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Hava Durumu Servisi, Kaliforniya'dan Teksas'a uzanan güçlü bir sıcak hava dalgasının "aşırı sıcak ve tehlikeli bir hafta sonu" sırasında zirveye ulaşmasının beklendiğini bildirdi.

Genellikle Dünya'nın en sıcak yerleri arasında yer alan Kaliforniya'nın Ölüm Vadisi'nin de Pazar günü muhtemelen 54C'yi (129F) aşan cıva ile yeni zirveler kaydetmesi muhtemel.

Sağanak yağışlar, seller

Sıcağa rağmen, Asya'nın bazı bölgeleri de sağanak yağmurdan etkilendi.

Güney Kore'de Pazar günü kurtarma ekipleri, son dört gün boyunca şiddetli yağışların en az 37 kişinin ölümüne ve dokuz kişinin kaybolmasına neden olan selleri ve toprak kaymalarını tetiklemesinin ardından su basmış bir tünelde mahsur kalan insanlara ulaşmak için mücadele etti.

Ülke, Çarşamba gününe kadar daha fazla yağmur tahmini ile yaz muson mevsiminin zirvesinde.

Pazar günü kuzey Japonya'da, ülkenin güneybatısındaki benzer hava koşullarında yedi kişinin hayatını kaybetmesinden bir hafta sonra, su basmış bir arabada bir adam ölü bulundu.

Ülkenin meteoroloji ajansına göre, Japonya'nın şimdiye kadarki en yüksek sıcaklığı - 2018'de Kumagaya şehri, Saitama'daki 41.1C (106F) rekoru - yenilebilir.

Fukushima vilayetindeki Hirono kasabası da dahil olmak üzere 37.3C'yi (99.1F) vuran bazı yerler Pazar günü kırk yılı aşkın süredir en yüksek sıcaklıklarını yaşadı.

Kuzey Hindistan'da, amansız muson yağmurlarının yakıcı sıcaklığın ardından en az 90 kişiyi öldürdüğü bildirildi.

Hindistan'da muson mevsiminde büyük sel ve toprak kaymaları sık görülür, ancak uzmanlar iklim değişikliğinin bunların sıklığını ve şiddetini artırdığını söylüyor.

Çin Pazar günü, Sincan'ın kısmen çöl bölgesinde 40-45C (104-113F) ve güney Guangxi bölgesinde 39C (102F) uyarısı veren birkaç sıcaklık uyarısı yayınladı.

Belirli bir hava olayını iklim değişikliğine atfetmek zor olabilir, ancak birçok bilim insanı, sıcak hava dalgalarının yoğunlaşmasının arkasında fosil yakıtlara bağımlılıkla bağlantılı olan küresel ısınmanın olduğu konusunda hemfikirdir.

AB'nin iklim izleme servisi, dünyanın geçen ay kaydedilen en sıcak Haziran'ı yaşadığını söyledi.

Editör: Haber Merkezi