Devlet tarafından işletilen Pakistan Radyosunun bildirdiğine göre, Pakistan sağlık yetkilileri Pazartesi günü Güney Asya ülkesinde 40 milyondan fazla çocuğa aşılamayı hedefledikleri yedi günlük bir çocuk felci karşıtı kampanya başlattı. 

Çocuk felcinin yayılmasının hiçbir zaman durdurulamadığı tek ülkeler Pakistan ve komşusu Afganistan'dır. Potansiyel olarak ölümcül, felç edici hastalık çoğunlukla 5 yaşına kadar olan çocukları etkiliyor ve genellikle kirli sularda yayılıyor. Bu yıl şu ana kadar, tamamı Pakistan ve Afganistan'da olmak üzere vahşi virüsün neden olduğu yedi çocuk felci vakası görüldü.

Pakistan Radyosu bir raporunda, "Kampanya sırasında kırk milyondan fazla çocuğa çocuk felcine karşı aşı ve ek doz A vitamini verilecek" dedi.

Pek çok Pakistanlı, aşı kampanyalarını finanse eden yabancı kuruluşlardan ve bizzat Pakistan hükümetinden şüpheleniyor. Pek çok kişi, aşıların Batılı yabancılar tarafından Pakistan halkını kısırlaştırmaya yönelik bir komplonun parçası olduğuna dair komplo teorisine inanıyor. Kitlelerin çocuk felci kampanyalarına ilişkin şüpheleri, ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının 2011 yılında eski El Kaide şefi Usame bin Ladin hakkında istihbarat toplamak amacıyla sahte bir hepatit aşısı programı kurmasıyla daha da arttı.

Şüpheler ve korkular, Pakistan'daki çocuk felci ekiplerine ve özellikle ülkenin kuzeybatısındaki onları koruyan güvenlik personeline yönelik saldırıları tetikledi. 

Pakistan Radyosu, "Pakistan'ın Bekçi Sağlık Bakanı Dr. Nadeem Jan, ebeveynleri aşı ekipleriyle tam işbirliği yapmaya ve çocuklarına aşı yapılmasını sağlamaya çağırdı" dedi. Çocuk felci virüsünün ülkeden yok edilmesinin her vatandaşın yükümlülüğü olduğunu söyledi."

Pakistan Ulusal Sağlık Hizmetleri Bakanlığı, sosyal medya platformu X (eski adıyla Twitter) üzerinden yaptığı paylaşımda Jan'ın şu sözlerini aktardı: "Çocuklarımızı ömür boyu engellilikten korumak için birlikte çalışalım."

Çocuk felci aşılarının başarısını güvence altına almak için Sindh hükümeti geçen ay, çocuklarına çocuk felci veya diğer sekiz yaygın hastalığa karşı aşı yaptırmamaları halinde ebeveynleri bir aya kadar hapis cezasına çarptıracak bir yasa tasarısını sundu. Tasarı, çoğu Pakistan'ın Sindh eyaletinde olmak üzere endişe verici sayıda yaklaşık 62.000 ebeveynin Ocak ayında çocuklarına çocuk felci aşısı yaptırmayı reddetmesi ve yetkililerin cezalar içeren yeni bir yasa önermesine yol açmasının ardından sunuldu.

Tasarı, Sindh eyalet meclisinin Ağustos ayında onaylamasının ardından yasalaşma sürecinin son aşamalarına geldi. Çocuklarına belirli hastalıklara karşı aşı yaptırmayan ebeveynleri bir aya kadar hapisle cezalandıracak; ayrıca 50.000 rupiye (168 $) kadar para cezasına da çarptırılabilirler.

Editör: Haber Merkezi