Hükümet, plastik çatal bıçak takımı, tabak ve tepsi gibi tek kullanımlık ürünlerin İngiltere'de kirliliği azaltmak amacıyla yasaklanacağını doğruladı.

Rakamlar, İngiltere'nin her yıl yaklaşık 1,1 milyar tek kullanımlık tabak ve 4,25 milyar adet bu tür çatal bıçak takımı kullandığını ve bunların yalnızca %10'unun kullanıldıktan sonra geri dönüştürüldüğünü gösteriyor.

Araştırmaya göre, yiyecek kapları ve çatal bıçak takımları da dahil olmak üzere paket yiyecek ve içeceklerle ilgili plastik öğeler, dünya okyanuslarındaki en büyük çöp payını oluşturuyor.

Şimdi çevre sekreteri Thérèse Coffey, geçen ay yapılan raporları doğrulayarak bir dizi tek kullanımlık plastik ürünü yasaklayacak.

Hareket, Çevre, Gıda ve Köy İşleri Bakanlığı'nın (Defra) Kasım 2021'den Şubat 2022'ye kadar süren konuyla ilgili istişaresini takip ediyor.

Coffey, "Plastik bir çatalın ayrışması 200 yıl, yani çöplükte iki yüzyıl veya okyanuslarımızı kirletmesi anlamına gelebilir," dedi.

“Bu sorunu doğrudan çözmek için harekete geçmeye kararlıyım. Son yıllarda zaten büyük adımlar attık – ama daha yapacak çok şey olduğunu biliyoruz ve yine halkın çağrılarına kulak verdik.

"Bu yeni yasağın, milyarlarca plastik parçasının kirlenmesini durdurmak ve gelecek nesiller için doğal çevrenin korunmasına yardımcı olmak için büyük bir etkisi olacak."

İngiltere'de yaygın olarak çöpe atılan tek kullanımlık plastik ürünlerin yasaklanmasına yönelik önerilere ilişkin istişarenin yanıtı Cumartesi günü açıklanacak. Guardian, plastik çatal-bıçak, tabak ve tepsilerin yasağa dahil edileceğini anlıyor.

Benzer yasaklar İskoçya ve Galler'de zaten yapılırken, İngiltere hükümeti 2020'de İngiltere'de tek kullanımlık plastik pipetleri, karıştırıcıları ve pamuklu çubukları yasakladı.

Ancak görünen o ki, yeni hamle kapsamlı değil. Daily Mail'in haberine göre yasak, süpermarket ve dükkan gibi ortamlarda değil, bir restoran, kafe veya paket serviste yenen yiyecek ve içeceklerde kullanılan plastik tabak, kase ve tepsileri kapsayacak.

Kasım 2021'de yayınlanan istişare belgesine göre bunun nedeni, ikinci durumda öğelerin hükümetin başka yollarla ele aldığını söylediği "birincil ambalaj" olarak sınıflandırılacak olmasıdır.

Tek kullanımlık plastikleri yasaklama hareketi daha önce kampanyacılar tarafından memnuniyetle karşılandı, ancak bazıları bu tür bir yasağın yavaş ilerlemesini ve sınırlı kapsamını eleştirirken, diğerleri atıkları kaynağında azaltmaya odaklanma ihtiyacını vurguladı. .

Greenpeace Birleşik Krallık'ın siyasi kampanyacısı Megan Randles hareketi memnuniyetle karşıladı ancak şu uyarıda bulundu: "Bu, musluğu kapatmak yerine paspasa uzanmak gibi.

"Hükümetin anlamlı bir plastik azaltma stratejisi sunmasına ihtiyacımız var, bu da plastik azaltma hedefleri ve uygun bir yeniden kullanım ve yeniden doldurma planı anlamına geliyor."

Editör: Haber Merkezi