Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna tahılının Karadeniz üzerinden güvenli bir şekilde nakledilmesini öngören Birleşmiş Milletler aracılı anlaşmanın ancak Batı'nın Moskova'nın tarım ihracatına ilişkin taleplerini karşılamasının ardından yeniden yürürlüğe konması yönündeki tutumunu yineledi.

Rusya cumhurbaşkanının Pazartesi günkü sözleri, başta Afrika, Orta Doğu ve Asya olmak üzere küresel gıda tedariki için hayati önem taşıyan anlaşmanın yeniden canlandırılması umuduyla Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile Karadeniz'in Soçi kentinde yaptığı görüşme sonrasında geldi.

Rusya, Rusya'nın gıda ve gübre ihracatının önündeki engelleri kaldırmayı vaat eden paralel bir anlaşmanın yerine getirilmediğinden şikayet ederek Temmuz ayında anlaşmayı uzatmayı reddetti . Geçen yıldan bu yana rekor miktarda buğday sevk etmesine rağmen nakliye ve sigorta üzerindeki kısıtlamaların tarımsal ticarete engel olduğunu söyledi.

Putin bu şikayetlerini yineleyerek Karadeniz koridorlarının askeri amaçlarla kullanılmaması gerektiğini söyledi. Gazetecilere, bu taahhütlerin yerine getirilmesi halinde Rusya'nın "birkaç gün içinde" anlaşmaya dönebileceğini söyledi.

Erdoğan ayrıca yakın zamanda bir atılımın gerçekleşebileceğine dair umudunu da dile getirdi. Kendisi, orijinal anlaşmaya aracılık eden Türkiye ve BM'nin, sorunun önündeki engeli kaldırmak için yeni bir teklif paketi hazırladıklarını söyledi.

Ukrayna ile Rusya arasında arabuluculuk görevini üstlenen Türkiye cumhurbaşkanı, "Girişimin eksiklikleri gidererek devam etmesi gerektiğine inanıyoruz" dedi. Bu, Erdoğan'ın Mayıs ayında üçüncü dönem cumhurbaşkanı seçilmesinden bu yana iki lider arasındaki ilk görüşmeydi.

ABD ve Avrupa Birliği, yaptırımların Rus tahıl ve gübrelerini hedef almadığını söyleyerek Moskova'nın şikayetlerini yersiz olduğu gerekçesiyle reddetti.

Uzmanlar, anlaşmanın yeniden hayata geçirilememesinin, ağırlıklı olarak Ukrayna ve Rus tahılına bağımlı olan birçok Afrika ülkesinde "ciddi etkiler" yaratacağını söylüyor.

Bu sorunu çözmek amacıyla Putin, Soçi'de gazetecilere verdiği demeçte, Moskova'nın altı Afrika ülkesine bedava tahıl sağlamasına haftalar kaldığını söyledi.

"Gıda maddelerini ücretsiz tedarik etmeyi, hatta dağıtım ve lojistiği ücretsiz yapmayı planladığımız altı Afrika ülkesiyle anlaşmaları tamamlamaya yaklaştık" dedi.

"Teslimatlar önümüzdeki birkaç hafta içinde başlayacak."

Rus lider, Karadeniz anlaşması yoluyla ihraç edilen tahılın büyük bir kısmının fakir ülkeler yerine Batı'ya gittiğini iddia etti.

Türkiye'de umutlar tükendi

Al Jazeera muhabiri Resul Serdar'ın İstanbul'dan bildirdiğine göre, Türkiye'de Erdoğan'ın Putin'i Karadeniz tahıl anlaşmasına geri dönmeye ikna edebileceğine dair umutlar yüksekti.

Serdar, "Buradaki yetkililer, Ankara'nın bazı Batılı ülkeleri, Rusya'nın sınırlı da olsa uluslararası ödeme sistemine dönmesine izin vermeye ikna etmeye çalıştığını söylüyor" dedi ve sigorta şirketlerinin artık Rusya'ya gidecek Rus gemilerine de sigorta sağlayacağını sözlerine ekledi. Rus tahılını ve gübresini taşıyorlar.

"Eğer gerçekleşirse bu büyük bir adım olacaktır. Bu, Rusya'nın özellikle Batı'nın uyguladığı uluslararası yaptırımları deleceği anlamına geliyor" dedi.

Erdoğan, Ukrayna'da 18 ay süren savaş sırasında Putin'le yakın ilişkilerini sürdürdü. Türkiye, Rusya’nın geniş çaplı işgalinin ardından Batı'nın Rusya'ya yönelik yaptırımlarına katılmadı ve Rusya'nın denizaşırı ticaretinde ana ticaret ortağı ve lojistik merkez olarak ortaya çıktı.

Ancak NATO üyesi Türkiye de silah göndererek, Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelenskyy ile görüşerek ve Kiev'in ittifaka katılma hedefini destekleyerek Ukrayna'ya destek verdi.

'Ukrayna tahılını ihraç etmenin yollarını buluyor'

Al Jazeera'nin Kiev'deki muhabiri Rob McBride'a göre, Soçi'deki toplantının sonucuna Ukrayna'da “şüphecilik”le yaklaşıldı.

McBride, "İnsanlar Ukrayna'yı işgal edenin ve Karadeniz'i savaş alanına çevirenin Rusya olduğunu söylüyor ve Rusya'nın Ukrayna'nın tahıl ihracat altyapısına yönelik saldırılarına işaret ediyor" dedi.

Rusya, Ukrayna'nın tahıl limanlarına ve depolama altyapısına yönelik drone ve füze saldırılarını artırdı. Ukrayna bu süreçte on binlerce ton tahılın yok edildiğini söylüyor.

Ukrayna, tahıl anlaşmasının sona ermesinden bu yana Odesa limanından kendi koridorunu kurdu, ancak Rusya, Ukrayna limanlarına uğrayan tüm gemilere potansiyel askeri hedef muamelesi yapmakla tehdit etti.

Mc Bride, "Odesa'dan Karadeniz'e geçiş yapan iki gemimiz daha var" dedi.

“Ukrayna, Rusya'nın yardımı olsa da olmasa da tahılını ihraç etmenin yollarını buluyor.”

'Rusya küresel açlığı artırıyor'

AB, Rusya'nın tahıl ihracatında kullanılan Ukrayna altyapısına yönelik son saldırılarını kınadı.

AB dışişleri şefi Josep Borrell'in sözcüsü, saldırıların Rusya'nın eylemlerinin küresel gıda fiyatlarını nasıl artırdığını ve dünya çapında milyonlarca savunmasız insanı riske soktuğunu gösterdiğini söyledi.

Bu arada Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Putin'in Karadeniz tahıl anlaşmasını engelleme kararını eleştirerek onu "alaycı" oyunlar oynamakla suçladı.

Baerbock, Erdoğan'ın “anlaşmayı tekrar rayına oturtma” çabalarının önemli olduğunu söyledi.

Temmuz ayından bu yana ülkenin Karadeniz limanlarında mahsur kalan Ukrayna tahılı yüklü gemilere atıfta bulunarak, "Yalnızca Putin yüzünden yük gemilerinin serbest geçişi artık sağlanamıyor" dedi.

"Rusya küresel açlığı şiddetlendiriyor" dedi.

Editör: Haber Merkezi