• Putin tahliye bölgesinin tehlikeli olduğunu söyledi
  • Moskova, insanları Kherson'dan taşıyor
  • Herson şehrinde 24 saat sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Putin, Rusya'nın Ulusal Birlik Günü'nü kutlarken Kremlin yanlısı aktivistlere verdiği demeçte, "Şimdi, elbette, Herson'da yaşayanlar en tehlikeli eylemler bölgesinden çıkarılmalı, çünkü sivil nüfus acı çekmemeli."

Moskova, Dnipro Nehri'nin batı kıyısındaki Kherson'da kontrol ettiği bir alandan insanları tahliye ediyor ve bu hafta tahliye bölgesinin doğu yakasında 15 km'lik bir tampon alanı da içereceğini duyurdu. Ancak yorumlar, Putin'in tahliyeleri kişisel olarak ilk kez onayladığı görülüyor.

Rusya, sakinlerini Ukrayna'nın ilerleyişi yolundan güvenli bir yere götürdüğünü söyledi. Kiev, önlemlerin sivillerin Rus işgali altındaki topraklardan zorla sınır dışı edilmesini içerdiğini ve Rusya'nın reddettiği bir savaş suçu olduğunu söyledi.

Putin'in yorumları, Rusya'nın Kherson'un bölgesel başkenti de dahil olmak üzere Dnipro Nehri'nin batı kıyısındaki askeri dayanağını terk etmeye hazır olabileceğine dair işaretler arasında geldi - potansiyel olarak savaşın en büyük Rus geri çekilmelerinden biri.

Perşembe günü, Kherson'da Rus tarafından kurulan işgal yönetiminin başkan yardımcısı Kirill Stremousov, Rusya'nın askerlerini batı yakasından çekmesinin muhtemel olduğunu söyledi. Daha sonraki açıklamalarında, geri çekilme olmayacağını umduğunu, ancak "bazı çok zor kararlar almamız gerektiğini" söyleyerek daha belirsizdi.

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI

Kherson kentindeki ana yönetim binasının artık üzerinde Rusya bayrağı dalgalanmadığını gösteren resimler internette dolaştı. Kiev, bu tür işaretlerin Ukrayna birliklerini tuzağa düşürmek için Rus aldatmacası olabileceğini söyleyerek ihtiyatlı davrandı.

Cuma günü şehre 24 saatlik sokağa çıkma yasağı uygulandığını söyleyen Stremousov, Kherson'u olası bir Ukrayna saldırısından korumak için önlemin gerekli olduğunu da sözlerine ekledi.

Kherson şehrinin batısındaki bir ağaçlık alana yerleştirilen mekanize bir piyade bölüğündeki Ukraynalı askerler, Rusların sonunda geri çekileceğinden emindiler, ancak geri çekildiklerinde savaşacaklar ve şehir için potansiyel olarak kanlı bir savaşın habercisi oldular.

Şirketin komutan yardımcısı 48 yaşındaki Vitalyi, Rusya'nın savunmalarını güçlendirmeye yönelik son çabalarının, Kherson'u tutmak yerine geri çekilmeyi korumaya yönelik göründüğünü söyledi.

Adamları, aralıklı topçu ateşi sesleri arasında sığınakları iyileştirmek ve silahlarını temizlemek için alışılmadık derecede ılıman havadan yararlanırken, "Her tarlayı kazdılar," dedi.

"Çok sayıda tankları ve insanları var, ancak bir veya iki haftadan fazla kalmak için gerçekçi bir planları olduğunu düşünmüyorum" dedi.

27 yaşındaki askerlerinden Vladyslav, Rusların savaşmasını beklediğini söyledi: "Biz de savaşacağız. Gidecek başka bir yerimiz yok. Burası bizim evimiz. Burası bizim toprağımız."

Batı yakasında Dnipro'nun ağzında bulunan bölgesel başkent, Rusya'nın Şubat ayında işgalinden bu yana bozulmadan ele geçirdiği tek büyük şehir. Rus kuvvetleri için kaybı savaşın en ağır darbelerinden biri olacaktır.

Çevredeki eyalet, Rus işgali altındaki Kırım'a kara erişimini kontrol ediyor ve bunu güvence altına almak, aksi takdirde feci bir Rus kampanyasının birkaç başarısından biriydi.

Editör: Güven BOĞA