7.8 büyüklüğündeki deprem ve güçlü artçı sarsıntıların ardından Türkiye ve Suriye genelinde 5.000'den fazla insan öldü, on binlerce kişi yaralandı.

İlk deprem 04:17 am (01:17 GMT) vurdu ve Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinin Pazarcık ilçesinde merkezli oldu. 12 saatten kısa bir süre sonra, aynı bölgeyi 7,6 büyüklüğünde ikinci bir sarsıntı sarstı.

100+ güçlü artçı sarsıntı

Son 36 saat içinde Türkiye'yi 4 ve daha büyük 100'den fazla artçı sarsıntı vurdu. Artçı sarsıntılar, büyük bir depremin ardından aynı genel alanda meydana gelen daha küçük depremlerdir.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Servisi'ne ( USGS ) göre, bu sismik hareketler, ana deprem sırasında kayan bir fayın kısmı boyunca küçük yeniden düzenlemelerdir. Bu artçı şokların sıklığı zamanla azalır.

Bir depremin gücü Richter ölçeğinde ölçülür ve bir sismografta kaydedilir. Büyüklükler logaritmik bir ölçeğe dayalıdır, yani ölçekteki her tam sayı artışı için büyüklük 10 kat artar.

4 büyüklüğündeki bir artçı sarsıntı genellikle hafif olarak kabul edilirken, gözle görülür bir sarsıntıya neden olur ve duvarda çatlaklar gibi küçük hasarlara neden olabilir. 5 büyüklüğündeki bir deprem, tanımı gereği, 4 büyüklüğünden 10 kat daha şiddetlidir ve binalarda orta düzeyde hasara neden olabilir.

6 büyüklüğünde bir deprem güçlü kabul edilir ve 4 büyüklüğünden 100 kat daha güçlüdür. Bu tür bir deprem, özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde çok fazla hasara neden olabilir.

Son 36 saat içinde, Türkiye'nin güneydoğusunda en az 81 dört büyüklüğünde deprem, 23 beş büyüklüğünde deprem, 6 büyüklüğünde üç deprem ve 7 büyüklüğünde iki deprem kaydedildi.

Türkiye'de 1999'dan beri en şiddetli deprem

Türkiye, dünyanın en aktif deprem bölgelerinden birinde bulunuyor. Pazartesi günkü 7.8 büyüklüğündeki deprem, 1999'dan bu yana ülkeyi vuran en güçlü deprem.

Ağustos 1999’da, 7.6 büyüklüğündeki güçlü bir deprem, Türkiye'nin en büyük şehri olan İstanbul'un güneyindeki yoğun nüfuslu bir bölge olan Marmara'yı 45 saniye boyunca salladı. Günler içinde resmi ölü sayısı 17.500'e ulaştı.

Editör: Haber Merkezi