KOBİ, E-Ticaret Siteleri, Hukuk Büroları & Avukatlar ve Mali Müşavirler İçin KVKK Yazılımı | EKVK KOBİ, E-Ticaret Siteleri, Hukuk Büroları & Avukatlar ve Mali Müşavirler İçin KVKK Yazılımı | EKVK

"Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmek hayaldir. Eğer bugün dünyada açlık varsa, bu sadece kötüleşen iklim koşullarından, yetersiz bitkisel-hayvansal gıda arzından değil, uygulanan küresel neoliberal ekonomi ve tarım politikaları ile adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır."

TvA’da bu hafta Habere Güven Genel Yayın Yönetmeni Güven Boğa’nın Kolaylaştırıcı olduğu “SÖZÜMÜZ VAR” programının konukları TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ahencan TAYAKISI ve Adana Tarım Platformu Sözcüsü Cahit İNCEFİKİR olacak.

Programda; Çukurova'da tarım ne durumda? Çiftçi üretim yapabilecek mi? Tarladaki fiyat ile pazar fiyatları arasındaki uçurumun nedenleri? İklim krizi ve Su kıtlığı? İki yıl ekilemeyen tarlaların devlet tarafından kiraya verilmesi? konuları ele alınacak.

Programın önemi ve gerekliliği ile ilgili bazı değerlendirmeler;

“Dünyada tüm insanları doyurabilecek tarım ürünleri ve gıda üretimi yapılmasına karşın, yoksulluk ve açlık sorunu büyümektedir. FAO’nun “Dünya Gıda Güvenliği” raporuna göre; 2023 yılında yaklaşık 733 milyon insan, yani dünya genelinde 11 kişiden biri ve Afrika’da her 5 kişiden biri açlıkla karşı karşıyadır.

Gıda güvencesinin sağlanamadığı bir dünyada, adil ve demokratik bir düzen içinde yaşayabilmek hayaldir. Eğer bugün dünyada açlık varsa, bu sadece kötüleşen iklim koşullarından, yetersiz bitkisel-hayvansal gıda arzından değil, uygulanan küresel neoliberal ekonomi ve tarım politikaları ile adaletsiz gelir dağılımından kaynaklanmaktadır. İnsanlık için kâbus olan bu yokluğu ve yoksulluğu yenmek için sorumluluk almak hepimizin ortak toplumsal görevidir.”

TARIMDAN VE GIDADAN TASARRUF

Mevcut iktidar, 2025 yılı ve sonrası için kamu yönetimi bütçesinde tarımdan ve gıdadan tasarruf yapmamalıdır. Gıda hakkının temel öznesi olan çocukların okul yemeğine ve içilebilir suya ulaşması sosyal devletin yerine getirmesi gereken ana görevlerdendir.

Yaşadığımız tarım ve gıda krizinden kurtulabilmek; rant ve beton ekonomisi yerine üretim ekonomisini, sermayenin öncelikleri yerine kamusal ve toplumsal çıkarları, gündelik politikalar yerine planlı kalkınmayı önceleyen “Kamucu Tarım ve Gıda Politikaları”nı savunmakla ve yaşama geçirmekle mümkündür.

PROGRAMDA AYRICA ŞU SORUNLAR MASAYA YATIRILACAK

·        Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) verilerine göre; ülkemizde 2023 üretim sezonunda 9,1 milyon dekar alanda, yaklaşık olarak 9 milyon ton mısır üretildiğini, 2024 yılı için ise bu oranın yüzde 5 azalarak yaklaşık 8,5 milyon ton olduğu ifade edilmektedir. Mısır üretiminde ki düşüşün sebebi nedir?

·        Yanlış tarım politikaları ile para kazanamayan çiftçi tarım alanlarından, dolayısıyla tarımdan vaz geçiriliyor. Bu da üreten bir Türkiye yerine, tüketen bir Türkiye konumuna gelinmesine neden oluyor. Bu soruna ilişkin değerlendirmeler yapılacak.

·        Dış Pazar ile rekabet edilebilmesi için, Türkiye’de sürdürülebilir tarımın devamlılığı, karlılığın arttırılması ve dolayısıyla tarım ile uğraşan nüfus yaş ortalaması 58’den daha aşağılara çekilebilme ihtimali nedir?

·        Çiftçilerin kullandığı gübre ve akaryakıttaki KDV oranları halen sıfırlanmış değil ayrıca akaryakıttan alınan Özel Tüketim Vergisinin (ÖTV) de kaldırılmamasının yarattığı mağduriyetler ele alınacak.

·        Pamuk üretiminde de sorunlar yaşanmakta ve bu sorun tekstil sektörünü de sıkıntıya sokabilmektedir. Farklı alanlarda ki üretimi de etkileyen pamuk ekim alanları neden azalıyor?

Whatsapp Image 2024 10 28 At 16.08.27

 

Editör: Haber Merkezi