Cuma günü BM, çok önemli olan 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Gündemi'ni karşılamak için dünyanın en gelişmiş ülkelerinden ek finansmanda her yıl 500 milyar dolarlık önemli  bir artış çağrısında bulundu .

Şimdiye kadar, küresel finansal sistem en çok Küresel Güney'i etkileyen mevcut krizlerin etkilerini etkili bir şekilde hafifletemedi: COVID -19 salgını, Ukrayna'daki savaş ve devam eden iklim acil durumu.

BM Genel Sekreteri António Guterres lansmanı münasebetiyle,  "Günümüzün  çoklu krizleri,  büyük ölçüde kısa vadeli, krize yatkın ve eşitsizlikleri daha da şiddetlendiren adaletsiz bir küresel mali sistem nedeniyle, gelişmekte olan ülkeler üzerindeki şokları artırıyor" uyarısında bulundu.

Büyük ölçek büyütme

Genel Sekreter, " Tüm finansman akışlarını SKH'lere uyumlu hale getirerek  ve çok taraflı kalkınma bankalarının kredi verme koşullarını iyileştirerek, karşılanabilir uzun vadeli finansmanı büyük ölçüde artırmamız gerekiyor " dedi.

"Yüksek borç maliyeti ve artan borç sıkıntısı riskleri,  gelişmekte olan ülkelere yılda en az 500 milyar dolar  sağlamak ve kısa vadeli borçları daha düşük faiz oranlarıyla uzun vadeli borca ​​dönüştürmek için kararlı adımlar atmayı gerektiriyor."

Seviye oyun alanı

BM, 2030 Gündeminin son teslim tarihine kadar , dünyanın krizlerden çıkış yol haritası olan Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde (SDG'ler) ilerlemenin olması gereken yerde olmadığını savunuyor.

Rotayı tersine çevirmek ve Hedeflerde istikrarlı bir ilerleme sağlamak için, SDG Teşvik, uluslararası toplumun SDG'ler için yatırımları harekete geçirmek üzere bir araya gelmesi ihtiyacını ana hatlarıyla belirtiyor - ancak bunu yaparken aynı zamanda finansın sürdürülebilir olmasını sağlayacak yeni bir uluslararası finansal mimari de   yaratıyor . tüm ülkeler için adil, kapsayıcı ve eşitlikçi geçişleri desteklemek için otomatik olarak yatırım yapılır.

BM'ye göre, başlangıçta şoklar sırasında küresel bir güvenlik ağı sağlamak için oluşturulan iki yıkıcı Dünya Savaşı'ndan doğan mevcut küresel finansal sistem, dünyanın en fakir ülkelerinin çoğunun borç servisi ödemelerinin 2022'de yüzde 35 oranında fırladığı bir sistem.

'Büyük mali uçurum'

"Büyük finans uçurumu" artmaya devam ederek Küresel Güney'i şoklara karşı daha duyarlı hale getiriyor.

Gelişmekte olan ülkeler  toparlanmaya, iklim eylemine ve SKH'lere acilen yatırım yapmak için ihtiyaç duydukları kaynaklara sahip değiller , bu da onları bir sonraki kriz vurduğunda daha da geride  kalmaya hazır hale getiriyor  ve yeşil geçiş de dahil olmak üzere gelecekteki geçişlerden yararlanma olasılıklarını daha da azaltıyor. .

Geçen yıl Kasım ayı itibariyle, dünyanın en fakir 69 ülkesinden 37'si ya yüksek risk altında ya da halihazırda borç sıkıntısı içindeyken, aşırı yoksulların çoğunluğuna ev sahipliği yapan dört orta gelirli ülkeden biri yüksek finansal risk altındaydı. yıkılmak.

Buna göre, BM rakamlarına göre, borç sıkıntısı yaşayan veya girme riski yüksek olan ülkelerde aşırı yoksulluğa düşen ek insan sayısının 2030 yılına kadar 175 milyon olacağı tahmin ediliyor.

Faiz oranlarındaki son artıştan önce bile, uluslararası sermaye piyasalarından borç alan en az gelişmiş ülkeler, çoğu gelişmiş ülkede sadece yüzde bir olan oranlarla karşılaştırıldığında, genellikle yüzde beş ila sekiz arasında oranlar ödediler.

Teşvik planı

SDG Teşviği, yenilenebilir enerji, evrensel sosyal koruma, insana yakışır iş yaratma, sağlık hizmetleri, kaliteli eğitim, sürdürülebilir gıda sistemleri, kentsel altyapı ve dijital çalışmaya geçiş yatırımları yoluyla gelişmekte olan ülkelerin karşılaştığı olumsuz pazar koşullarını dengelemeyi amaçlıyor.

BM, imtiyazlı ve imtiyazsız finansmanın karşılıklı olarak güçlendirici bir şekilde bir araya gelmesiyle yılda 500 milyar dolarlık finansman artışının mümkün olduğunu söylüyor.

3 noktalı eylem planı

1. Kısa vadeli yüksek faizli borçlanmayı daha düşük faiz oranlarıyla uzun vadeli veya 30 yılı aşkın borç planlarına dönüştürmek de dahil olmak üzere, yüksek borç maliyeti ve artan borç sıkıntısı riskleriyle mücadele edin .

2. Özellikle çok taraflı kalkınma bankalarının (MDB) sermaye tabanını güçlendirerek, kredi verme koşullarını iyileştirerek ve tüm finansman akışlarını SKH'lerle uyumlu hale getirerek, kalkınma için karşılanabilir uzun vadeli finansmanı büyük ölçüde artırın .

3. Acil durum finansmanını , afet ve salgın hükümlerini tüm ülke kredilerine entegre ederek ve kriz zamanlarında daha otomatik olarak SDR'ler düzenleyerek ihtiyaç sahibi ülkelere genişletin  .

Bay Guterres'in altını çizdiği gibi, SDG Teşviği iddialı olsa da ulaşılabilir.

"SKA'lara yatırım yapmak hem mantıklı hem de uygulanabilir: Gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmanın sosyal ve ekonomik geri dönüş oranları çok yüksek olduğundan, dünya için bir kazan-kazan durumu."

Ancak bunun gerçekleşmesi için, "birbiriyle bağlantılı öneriler paketini zamanında uygulamak için uyumlu ve koordineli adımlar atmaya yönelik acil siyasi irade kritik öneme sahiptir."

Editör: Haber Merkezi