BM yardım görevlileri Çarşamba günü yaptıkları açıklamada, 11 haftalık ablukanın ardından hafta başında Gazze'ye girmesine izin verilen beş tırlık hayat kurtarma yardım malzemesinin dağıtımı için İsrail'den hala izin beklediklerini söyledi.

Temel ihtiyaçların mevcut kaynakları tehlikeli derecede azaldı ve Çarşamba günü BM Çocuklara Yardım Fonu ( UNICEF ),  artan yetersiz beslenmeyi önlemek için besin stoklarının "neredeyse tükendiğini" söyledi .

BM Filistinli Mülteciler Ajansı (UNRWA) Başkanı Philippe Lazzarini, İnsani yardım, siyasi ve askeri hedeflere hizmet etmek ve onları desteklemek için silah olarak kullanılıyor "  dedi .

Avrupa İnsani Forumu'nda konuşan Lazzarini, önemli miktarda yardım stokunun bölgenin sınırlarında bloke edildiğini vurguladı.

"UNRWA, yoğun ihtiyaçlar karşısında insanlar için bir can simididir" diyen Gazze'deki tüm insani yardım topluluğunun kritik malzeme ve hizmetlerin dağıtımını artırmaya hazır olduğunu kaydetti.

Gelişme, BM insani yardım görevlilerinin Gazze'ye "yaklaşık 100" yardım kamyonu daha göndermelerine izin verildiğini söylemesinden bir gün sonra geldi. Birkaç düzine ek kamyonun Salı günü Kerem Şalom'da bölgeye girdiği ve taşıdıkları yardımın Gazze'ye daha fazla ilerleyebilmesi için İsrail'in daha fazla izin vermesini bekledikleri anlaşılıyor.

Çok az, çok geç

İsrail'in uyguladığı tam ablukanın yarattığı insani kriz göz önüne alındığında böyle bir adım memnuniyetle karşılansa da yardım ekipleri, bunun Ekim 2023'te Gazze'de savaş patlak vermeden önce her gün bölgeye giren 500 kamyonun çok altında kalacağını belirtti.

BM destekli Entegre Gıda Güvenliği Faz Sınıflandırması platformu (IPC) tarafından yürütülen saygın gıda güvenliği uzmanlarına göre, bugün her beş Gazzeliden biri açlıkla karşı karşıya .

BM kuruluşları, Gazze'ye girmek üzere stoklarında yardım malzemesi bulunduğunu defalarca vurguladı.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ( WFP ), Filistin'deki ailelerin 80 gündür insani yardımlara yönelik tam abluka altında olması nedeniyle açlık sınırına geldiği uyarısında bulundu .

Bölgedeki koşulların korkunç olduğu ve 2 milyondan fazla insanın hayatını tehlikeye attığı vurgulanırken, sınır kapılarında 130 bin tondan fazla gıdanın beklediği belirtildi.

“ WFP, önümüzdeki günlerde günde en az 100 kamyon acil gıda ve diğer yardımları getirmek için gerekli izinleri ve izinleri almak için elinden gelen her şeyi yapıyor ,” dedi WFP Filistin Ülke Direktörü Antoine Renard. “Bu, ancak anında erişim ve güvenli teslimatın garanti altına alınmasıyla gerçekleşebilir.

Ancak günde 100 kamyonun bile insanların bir aylık yiyecek ihtiyaçlarının “en asgarisini” karşılayabileceği konusunda uyardı: “Sahada durum daha da umutsuzlaşıyor ve güvensizlik ve insan mallarının yağmalanması riski daha da büyüyor, şu anda Gazze'de bir torba buğday ununun fiyatı 500 dolar.”

Ekonomik 'felç'

Gazze'de, İsrail'in tüm ticari ve insani erişimleri ablukası nedeniyle yiyecek ve su bulma mücadelesi her gün devam ediyor.

Dünya Gıda Programı (WFP), piyasaların "ciddi şekilde felç" olduğunu, tedarik zincirlerinin çöktüğünü ve fiyatların arttığını söyledi.

BM kuruluşu Gazze'ye ilişkin son güncellemesinde , "Halk artık aşırı düzeyde yetersiz beslenme çeşitliliğiyle karşı karşıya, çoğu insan en temel gıda gruplarına bile erişemiyor" uyarısında bulundu.

"Yumurta ve dondurulmuş et de dahil olmak üzere birçok temel gıda maddesi piyasadan kayboldu" dedi. "Buğday unu, çatışma öncesi seviyelere kıyasla yüzde 3.000'in üzerinde ve Ocak-Mart arasındaki ateşkes dönemine kıyasla yüzde 4.000'in üzerinde artışlarla fahiş fiyatlara ulaştı."

Gazze ekonomisi artık "neredeyse tam bir felç" halindeyken, Batı Şeria da derin bir durgunlukla karşı karşıya; toplam üretim yüzde 27 oranında azaldı.

İşgal altındaki Filistin Toprakları'nda bir nesilden fazla süredir yaşanan en derin daralmanın yaşandığını belirten WFP, Gazze'nin kriz öncesi seviyelere dönmesinin 13 yıl, Batı Şeria'nın ise üç yıl süreceği tahmininde bulundu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da yıkımlar devam ediyor

BM İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) , Çarşamba günü yaptığı açıklamada , işgal altındaki Batı Şeria'da Filistinlilere ait mülklerin yıkımlarının günlük olarak devam ettiğini söyledi .

Bu hafta başında Beit Sahur, Şu'fat ve Nahhalin'de bir park, bir halk salonu ve bir yüzme havuzunun daha yıkıldığı bildirildi.

OHCHR'nin İşgal Altındaki Filistin Toprakları Ofisi Başkanı Ajith Sunghay, "Bu, yerleşimcilerin bir süredir ele geçirmek için görüp gözlemlediği bir alan" dedi.

Filistinlilerin mülklerinin her gün İsrail'den yapı ruhsatı almadıkları gerekçesiyle yıkıldığını, oysa Filistinlilerin bu ruhsatı almasının neredeyse imkansız olduğunu anlattı.

Bu arada, Sunghay BM Haber Ajansı'na yaptığı açıklamada, İsrailli yerleşimcilerin her gün "Filistin topraklarına tecavüz eden yeni karakollar kurduğunu... Filistinlileri yerlerinden etmek ve Batı Şeria'nın ilhakını sağlamlaştırmak için hesaplanmış bir taktik" olduğunu söyledi .

Suudi Arabistan: Göçmen İşçiler İşyerlerinde Elektrik Çarpmasıyla Öldü, Başları Kesildi ve Düşerek Öldü Suudi Arabistan: Göçmen İşçiler İşyerlerinde Elektrik Çarpmasıyla Öldü, Başları Kesildi ve Düşerek Öldü

"Uluslararası Adalet Divanı'nın, İsraillilerden işgal altındaki Filistin Toprakları'ndaki işgali mümkün olan en kısa sürede sona erdirmelerini isteyen bir danışma görüşü var... Filistinlilerin günlük yaşamlarına, ailelerinin yaşamlarına, haklarına verdiği zarar ölçülemez ve bu her saat gerçekleşiyor."

BM yardım koordinasyon ofisi OCHA'ya göre , İsrailli yerleşimciler yılın başından bu yana Batı Şeria'daki su altyapısına 60'tan fazla kez zarar verdi. En çok etkilenenler çoban toplulukları oldu. 

Editör: Güven BOĞA