BM müzakerecisi Geir Pedersen Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Suriye ihtilafının ancak buna dahil olan tüm tarafların geçen ay meydana gelen deprem felaketinin ardından gelen türden tavizler vermeye hazır olması halinde çözülebileceğini söyledi.

Pedersen, 12 yıl önce bu ay patlak veren ve yüz binlerce kişinin ölümüne ve milyonlarca kişinin yerinden olmasına neden olan ezici savaşın çözülmesi için daha fazla aciliyet çağrısında bulunarak, BM öncülüğünde Suriye Hükümeti'ne yönelik baskıda devam eden hareketsizliği kabul etmeyeceği konusunda ısrar etti ve muhalefetin yeni bir Suriye Anayasası üzerinde anlaşmaya varması gerektiğini belirtti.

Etkileşim gerekli

Özel Temsilci, "Tüm kilit aktörlerin depremden etkilenen bölgelerdeki fırsatları ortaya çıkarmak ve daha geniş olasılıkları da ortaya çıkarmak için angaje olduğu, canlandırılmış, pragmatik, sonuç odaklı bir siyasi sürece ihtiyacımız var.“ BM'nin Suriyeliler için barışçıl bir gelecek sağlama çabalarına katılmak için hem savaşın parçaladığı ülke içinde hem de uluslararası alanda çok az isteklilik vardı.

Bu kalıcı engellere rağmen, BM müzakerecisi, 6 Şubat'ta kuzeybatı Suriye'yi etkileyen ve yaklaşık 6.000 kişinin ölümüne neden olan deprem felaketinin, barışın önünde duran zihniyetleri ve uzun süredir sahip olunan jeopolitik pozisyonları nasıl değiştirdiğini vurguladı.

Pedersen gazetecilere verdiği demeçte, bunun özellikle büyük ölçüde muhalefetin kontrolündeki bölgeye daha fazla uluslararası yardım erişimi sağlanması ve Suriye Hükümeti üzerindeki yaptırımların hafifletilmesi açısından geçerli olduğunu söyledi.

İlerleme beklentisi

Pedersen, "Aslında depremlerin ardından, her taraftan insani adımların geçici de olsa önceki konumların ötesine geçtiğini gördük" dedi. “Bir ay önce, daha fazla sınır kapısı açılması veya yaptırımları somut bir şekilde hafifletecek hamleler yapılması ihtimali yoktu. Şimdi her iki hamleyi de gördük.”

Yeni yaklaşım

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden kaynaklanan jeopolitik sonuçların BM'nin Cenevre'de Anayasa Komitesi'ni dokuzuncu toplantıya çağırma çabalarını karmaşık hale getirdiğini kabul eden Özel Elçi, İsviçre şehrinde toplantıların yeniden başlaması için baskı yapmaya devam ettiğini açıkladı.

"Ruslar Cenevre'ye gelmek istemediği sürece Suriye Hükümeti de Cenevre'ye gelmek istemiyor" dedi.

Özel Temsilci, aynı zamanda yeni bir diplomatik stratejinin meyve verebileceğini belirterek, Suriye Hükümeti ve uluslararası toplumu-"Amerikalılar, Avrupalılar ve Araplar" dahil edecek "adım adım" bir girişimi işaret etti.

Pedersen, "Mevcut hiçbir aktör veya aktör grubu bu çatışmayı uzun süre çözemez" diye devam etti. "Hükümet yapamaz, Muhalefet yapamaz, Astana oyuncuları yapamaz, Arap bölgesi tek başına çözemez ve Batılı aktörler tek başına bu sorunu çözemez... Deprem kendi içinde siyasi irade varsa olumlu adımların atılabileceğini gösterdi."

Editör: Haber Merkezi