Dünya Sağlık Örgütü (WHO) başkanı Çarşamba günü depremle harap olmuş kuzeybatı Suriye'yi ziyaret ederek, bu ay 12 yıl önce ülkede savaşın patlak vermesinden bu yana bölgeye giren ilk üst düzey BM yetkilisi oldu. 

Bölge, hükümet güçlerine ve müttefiklerine direnmeye devam eden muhalif savaşçıların son kalesi ve buralarda sığınan milyonlarca sivil var - çoğu defalarca yerinden edilmiş.  

Tedros, uzmanlaşmış ortopedik ve pediatrik hizmetler dahil olmak üzere temel bakım sağlayan DSÖ ortaklarıyla bir araya geldi. 

Sevdiklerini, evlerini ve geçim kaynaklarını kaybedenlere en derin üzüntülerini sunarken, çoğu aile üyelerini de kaybeden müdahale ekiplerine ve sağlık çalışanlarına en derin saygılarını dile getirdi. 

BM teşkilatının Suriyelilere yardım etmeye devam etme taahhüdünün altını çizdi, ancak kurtarma ve yeniden inşa çabaları için daha fazla uluslararası destek çağrısında bulundu. 

Suriyeli liderlere çağrı 

Tedros, "Aynı zamanda, Suriye ihtilafının her iki tarafının liderlerini bu krizin ortak acılarını barış için bir platform olarak kullanmaya çağırıyorum" dedi.  

"Savaş, acı, bölünme ve Suriye'nin gururlu tarihinin ve zengin kültürünün yok edilmesinden başka bir şey getirmedi" dedi.  

“Deprem hepimizi, tek bir gezegeni paylaşan tek bir insanlık olduğumuzun farkına varmamız için sarsmalı. Geleceğimiz yok, ortak bir geleceğimiz var. Suriye halkının barış için sağlığa, sağlık için barışa her zamankinden daha fazla ihtiyacı var. ” 

Hayat kurtaran yardım dağıtımı

DSÖ ayrıca Çarşamba günü kuzeybatı Suriye'deki üç hastaneye ek hayat kurtarıcı ilaçlar, malzeme ve ekipman dağıttı. 

Malzemeler, travma, diyabet ve zatürre tedavisi dahil olmak üzere 280.000 tedavi ve hayati derecede ihtiyaç duyulan anestezi ilaçları ve cerrahi malzemeler için yeterliydi.  

Kuzeybatı Suriye ve komşu Türkiye, 6 Şubat'ta 40.000'den fazla insanın ölümüne neden olan güçlü depremlerle sarsıldı.

Trajedinin ilk saatlerinde DSÖ, Suriye'nin kuzeybatısında Azaz ve İdlib'deki depolardan 200'den fazla sağlık tesisine önceden yerleştirilmiş 183 metrik ton malzeme dağıttı.  

Ek olarak, Türkiye sınırının ötesinden ve Suriye içindeki hatlardan bölgeye 140 tondan fazla malzeme taşındı. 

Editör: Haber Merkezi