Singapur, dünyadaki en katı uyuşturucu yasalarından bazılarına sahip. 500 gramdan fazla kenevir içeren uyuşturucu kaçakçılığı suçları için ölüm cezası zorunludur. Aktivistler, Singapur'un uyuşturucu yasalarını çok sert olduklarını ve marjinal toplulukları orantısız bir şekilde etkilediklerini söyleyerek eleştirdiler.

Singapur, ailesi ve aktivistlerin son dakika af çağrılarına rağmen 2018 yılında 1 kg'dan (2,2 pound) fazla esrar kaçakçılığı yapmaktan suçlu bulunan 46 yaşındaki Tangaraju Suppiah'ı astı.

Ölüm cezası karşıtı kampanyacı Kirsten Han Twitter'da, ailesine Tangaraju'nun ölüm belgesinin verildiğini söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-04-26 073031

Cezanın adanın doğusundaki Changi hapishanesinde infaz edildiği açıklandı.

Tangaraju Suppiah, 1 kg'dan biraz fazla esrar kaçakçılığına teşebbüse yataklık ettiği için 2018'de ölüm cezasına çarptırıldı. Bir yargıç, uyuşturucuyu Singapur'a kaçırmaya çalışan kaçakçılarla iletişim kuran bir telefon numarası kullandığını tespit etti.

Tangaraju'nun ailesi ve aktivistleri, 46 yaşındaki kişiye yeterli hukuk danışmanının verilmediğini ve polis tarafından sorgulanırken Tamilce tercümana erişiminin engellendiğini iddia etmişti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) Asya Direktör Yardımcısı Phil Robertson infazdan üzüntü duydu ve Tangaraju aleyhindeki delillerin "söz konusu esrara fiilen hiç dokunmadığı, polis tarafından avukatı olmadan sorgulandığı ve Tamil tercüman isteği karşılanmadığı” belirtildi.

Uluslararası Af Örgütü infazı "hukuka aykırı" olarak nitelendirdi ve yargılamanın "uluslararası hukuk ve standartları ihlal ettiğini" söyledi.

Ekran görüntüsü 2023-04-26 073052

İnfaz, geçen yıl 11 ölüm cezası infaz eden Singapur'da altı ay içinde ilk infaz oldu.

Geçen yıl Nagaenthran Dharmalingam'ın asılmasının sıkı kontrol altındaki şehir devletinde ender protestolara yol açmasıyla artan sayıda Singapurlu, uyuşturucu vakalarında zorunlu ölüm cezasının kullanılmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi.

Editör: Haber Merkezi