TÜM BEL-SEN MERKEZ YÜRÜTME KURULU; KAYYUM DARBEDİR, HALKIN DEMOKRATİK İRADESİNİN GASP EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

Tüm Bel-Sen MYK konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı;

İçişleri bakanlığı, bu sabah aldığı bir kararla Hakkari Belediyesinin halkın oyuyla seçilmiş belediye başkanını görevden alarak, yerine Valiyi kayyum olarak atadı.

31 Mart yerel seçimleri sonrasında bazı kentlerde 2 Haziran'da yenilenmesine karar verdikleri seçimlerde de istediği sonucu alamayan AKP-MHP iktidarı; gece yarısı komplovari, bir yöntemle önce Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık AKIŞ 'ı gözaltına aldı, eş zamanlı olarak Belediyeyi ablukaya aldı ve son hamle olarak da bu sabah kayyum atayarak halkın iradesini bir kez daha gasp etmeye girişti.

Her seferinde halk iradesine yenilmekten kurtulamayan siyasi iktidar, halkın demokratik iradesini klasik hukuk oyunlarıyla gasp edemeyince yine en iyi bildiği, siyasi bir darbe aracı kayyuma başvurdu.

Şurası açıktır ki, Hakkari Belediyesine darbeci bir zihniyetle kayyum atanması sadece Hakkari halkının değil; bütün Türkiye halkının demokratik iradesinin gasp edilmesi girişimidir.

Seçimlerden sonra "normalleşme" söylemleri ve yeni anayasa tartışmalarının 22 yıllık AKP politikalarının terk edileceği gibi bir hava oluştursa da, görülüyor ki; konu halk iradesi ve Kürtler olunca aynı demokrasi düşmanı, hukuk tanımaz klasik tekçi rejim kendini tüm şiddetiyle bir kez daha gösteriyor.

Biz yerel yönetimlerde halk için kamusal hizmet üreten emekçiler olarak, belediyeleri halkın kendi kendini yönettiği demokrasi okulları olarak kabul edip, kamu hizmetlerinin temel insan hakkı olarak tanımlarken, devletin halka en yakın eli olan Yerel yönetimleri mali ve yetki açısından günümüze uygun olarak hizmet edebilecek bir düzenleme ile yetkilerini genişletmesi beklenirken Siyasi iktidarın, işine gelmediğinde demokrasi dışı uygulamalarla hukuk tanımadığını ilan etmesi kabul edilemez olduğu gibi, kırıntıları kalan demokrasimiz açısından da ayıplı bir durumdur.

Kayyumlar belediyeleri halktan koparma, yerelleri tekçi otoriter rejimin birer taşra birimine dönüştürme adımıdır. Ülkemizi demokrasi dışı karanlığa mahkum etmeyi amaçlayan bu adımı kabul etmiyor; bu darbeci, kayyumcu ve demokrasi düşmanı anlayışı ret ediyoruz.

Hakkari halkının iradesinin gaspına yönelen bu kayyum adımını sadece Hakkari ve bölge illerine değil tüm Türkiye kentlerine yönelik anti demokratik ve hukuksuz bir darbe girişimi olarak değerlendiriyor, Hakkari'de ve ülkenin tüm kentlerinde demokrasi, barış ve adalet daim oluncaya kadar mücadelemize devam edeceğimizi belirtiyoruz.

Siyasi iktidarı; kentlerimizin ve halklarımızın tekçi bir zihniyetle karanlığa sürüklenmesine neden olacak bu anti demokratik ve hukuksuz uygulamadan bir an önce vazgeçmeye, Hakkari'de tüm ülkede halkın sandıktan çıkardığı demokratik iradesine saygı duymaya çağırıyoruz.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, belediyelere borç bildirimleri gönderildiğini duyurdu.

MERKEZ YÜRÜTME KURULU

Editör: Haber Merkezi