Eski bir yerel gazeteci ve bir IFJ-EFJ üyesi olan Ukrayna Ulusal Gazeteciler Birliği'nin (NUJU) üyesi Iryna Levchenko, ülkenin güneydoğusundaki işgal altındaki Zaporizhzhia bölgesinde yasadışı bir şekilde tutuklandı.

Uluslararası ve Avrupa Gazeteciler Federasyonları (IFJ-EFJ), Levchenko'nun yasadışı tutuklanmasını kınamak için bağlı kuruluşları NUJU'ya katılıyor ve işgal altındaki toprakların yetkililerini onu ve parmaklıklar ardında tutulan diğer tüm gazetecileri derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakmaya çağırıyor.

31 Mayıs'ta NUJU, eski Ukraynalı gazeteci ve sendika üyesi Iryna Levchenko ve kocası Oleksandr Levchenko'nun güneydoğudaki Zaporizhzhia'nın işgal altındaki Melitopol şehrinde kaybolduğunu bildirdi. NUJU'nun Zaporizhzhia'daki bölge şubesinden alınan bilgiye göre, Levchenko ile 6 Mayıs'tan beri hiçbir iletişim kurulmadı.

Levchenko ve kocası, bir bodrum katında ve gıdaya sınırlı erişimle insanlık dışı koşullarda tutuldu. NUJU tarafından yapılan açıklamaya göre, eski gazeteci kısa süre önce bilinmeyen başka bir yere nakledildi. Ulusal ve bölgesel medya tarafından yankılanan söz konusu açıklama, Levchenko ve kocasının terör suçlamasıyla karşı karşıya olduğunu bildiriyor.

Kısa bir süre önce yerel Noviy Den (İngilizce Yeni Gün) gazetesinde çalışan ve Ukrayna'da çevrimiçi medya Telegraf ve Fakty gazetesi için çalışan eski gazeteci emekliydi ve bu nedenle o sırada herhangi bir gazetecilik faaliyetinde bulunmuyordu.

NUJU başkanı Sergiy Tomilenko şunları söyledi: “ Eski bir gazeteci olan Iryna Levchenko ve kocası Oleksandr Levchenko'nun yasadışı tutuklanması, işgalci yetkililerin tüm insani ve uluslararası normlara ve yasalara yönelik son meydan okumasıdır. İnsan haklarına ve gazetecilerin mesleki haklarına alaycı bir saygısızlıktır.”

Sendika, Melitopol'ü işgal eden yetkilileri Ukrayna'da işgal altındaki topraklarda uluslararası normlara uymaya çağırdı ve uluslararası toplumu Levchenko ve eşinin derhal serbest bırakılması ve her vatandaşın hak ve özgürlüklerinin geri verilmesi için mücadele etmeye çağırdı. 

IFJ-EFJ yaptığı ortak açıklamada, bağlı kuruluşları NUJU'nun çağrılarını destekledi ve eski gazeteci Levchenko ve eşinin tutuklanmasıyla ilgili ciddi endişelerini dile getirdi. Federasyonlar, işgalci yetkililere hapishanelerdeki gazeteci ve medya çalışanlarının yaşamlarından kendilerinin sorumlu olduğunu hatırlatarak, Levchenko ve haksız yere hapsedilen tüm gazetecilerin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmasını talep etti.

Avrupa Konseyi Gazetecilerin Güvenliği Platformu'na göre Ukrayna'da tutuklu 14 gazeteci ve medya çalışanı bulunuyor.

Melitopol gazeteci Iryna Levchenko ve eşine özgürlük 

6 Mayıs'ta Rus birlikleri tarafından işgal edilen Melitopol'de, gazeteci Iryna Levchenko ve kocası Alexander'ın nereye kaybolduğu bilinmiyor Sadece iki hafta sonra Levchenko eşinin işgal yetkilileri tarafından hiçbir açıklama yapılmadan gözaltına alındığı öğrenildi.

Iryna Levchenko'nun bir zamanlar ülke çapında çok ünlü periyodik baskılarda gazeteci olarak çalıştığını vurgulamak istiyoruz. Ama şimdi hem kendisi hem de kocası emekli, hiçbir iş ve başka faaliyetle uğraşmıyor, sağlık sorunlarıyla karşı karşıya.

İnsanlık dışı koşullarda, neredeyse yiyecek olmadan, soğuk bodrumda, beton zeminde, fiziksel ve ahlaki işkenceye maruz bırakılarak tutuklanmış, kesinlikle anlamsız ve önceden planlanmış terörizm suçlamasıyla.

Güvenilir kaynaklardan aldığımız bilgiye göre Iryna daha sonra başka bir yere nakledildi. Tam olarak nerede hala bilinmiyor. Gazeteci kamuoyu, meslektaşımız Irina Levchenko ve kocası hakkındaki insan haklarının büyük ihlalinden dolayı derinden öfkeli ve endişeli.

Emektar gazeteci Irina Levchenko ve kocası Alexander Levchenko'nun yasa dışı tutuklanmasının, Melitopol'ün işgal gücünün tüm insani ve uluslararası standartlara ve yasalara karşı, insan haklarının, gazetecinin mesleki haklarının hiçe sayılmasına başka bir meydan okuma olduğunu vurguladı. Melitopol işgal yetkililerinden hukuksuzluğu durdurmalarını, geçici olarak işgal altındaki Ukrayna topraklarında uluslararası standartlara uymalarını, emektar gazeteci Iryna Levchenko ve kocası Alexander Levchenko'ya özgürlüğünü iade etmelerini istedi.

Tüm meslektaşları, kamu ve meslek kurumlarını, tüm Ukrayna vatandaşlarını, uluslararası toplumu, herkesin özgürlük ve bağımsızlık haklarının meşru hakları için serbest bırakılması için mücadelede birleşmeye çağırıyoruz!

Gazeteciler önemlidir!

NSZU Zaporizhzhia Bölgesel Örgütü Kurulu

Maksimum yeniden paylaşılmasını istiyoruz!

Editör: Haber Merkezi