Brüksel 15 Nisan 2022 - Uluslararası ve Avrupa Gazeteciler Federasyonları (IFJ-EFJ) ve Ukrayna Bağımsız Medya Sendikası'nın (IMTUU) desteğiyle Ukrayna Ulusal Gazeteciler Sendikası (NUJU) tarafından yeni kurulan Dayanışma merkezleri, gazetecilerin Ukrayna'daki savaş sırasında çalışmalarına devam etmelerine yardımcı olacak. Proje, IFJ-EFJ bağış çağrısı ile mümkün oldu.

NUJU, savaş sırasında medya çalışanlarına yardım etmek için bir gazeteci dayanışma merkezleri ağı kuruyor. Bu merkezler, NUJU'nun bölgesel örgütlerinin genel merkezlerinde Lviv, Ivano-Frankivsk ve Chernivtsi'de açıktır. Merkezler, Ukrayna'da faaliyet gösteren tüm gazetecilere açıktır. Haber odaları olarak kullanılabilirler, ancak gazetecilere eğitim sağlamak için de kullanılacaklar. Acil bir durumda, savaşan bölgelerden tahliye edilen gazetecilere zamanında maddi ve mali yardım sağlanacaktır.

Savaş bölgesinde veya Ukrayna'nın herhangi bir bölgesinde bulunan Ukraynalı ve yabancı gazeteciler destek için Merkezlerle iletişime geçebilecekler. Gazeteciler için internet bağlantılı küçük ofis alanları mevcuttur. Üç merkez aynı zamanda koruyucu ekipman ve ilk yardım çantaları için dağıtım noktaları olarak hizmet verecek.

NUJU Başkanı Sergiy Tomilenko, “ Bu zor günlerde tüm gazeteciler birbirine yardım etmek için birleşiyor ” dedi. “ Uluslararası ortaklarımız medya çalışanlarına pratik yardım sağlamak için seferber oldu. Gazeteci Dayanışma Merkezleri, Ukrayna'da faaliyet gösteren gazetecilere verilen uluslararası desteğin somut bir ifadesidir .”

Proje, Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ), Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ) desteği ve Ukrayna Bağımsız Medya Birliği (IMTUU) ile ortaklaşa yürütülüyor. Ukraynalı medya çalışanlarına yardımcı olacak kaynaklar, uluslararası ortaklar – gazeteci dernekleri ve birlikleri, medya şirketleri ve kurumları – tarafından sağlanmaktadır.

IFJ Genel Sekreteri Anthony Bellanger, “ Ukrayna'daki bombardıman altında çalışan gazetecilerle uluslararası dayanışma, dünyayı Rus işgalinin yıkıcı sonuçları hakkında bilgilendirmeye devam etmek için çok önemli ” dedi. Gazeteciler, Ukrayna'ya karşı bu barbarca savaşın insanlık için gerçek sonuçlarını ortaya çıkarmanın ön saflarında yer alıyorlar. IFJ, gazetecilerle pratik dayanışma sağlamak için hayati merkezler oluşturmak için NUJU ile çalışma fırsatına sahip olmaktan gurur duyuyor.”

EFJ Genel Sekreteri Ricardo Gutiérrez, “ IFJ ve EFJ'nin bağış çağrısına cömertçe yanıt veren gazetecilerin sendikalarına ve derneklerine dayanışmalarından dolayı içtenlikle teşekkür ediyoruz ” dedi. “ Bu finansal katkı sayesinde, dünya kamuoyunun iyi bilgilendirilmesini sağlamak için çok önemli olan bir dayanışma merkezleri ağını destekleyebiliyoruz .”

Gazeteci Dayanışma Merkezleri ile nasıl iletişime geçilir?

  • Formu doldurun: https://bit.ly/3JcQFhK
  • E-posta: jsolidarity2022@gmail
  • Yardım hattı (kısa mesaj): +380681266674

Merkezlerin koordinatörleri Bohddana Stelmakh (Lviv Center), Victoria Plakhta (Ivano-Frankivsk) ve Volodymyr Bober'dir (Chernivtsi).

Ukrayna'daki gazeteciler için IFJ/EFJ Güvenlik Fonu'na bağış yapın

Editör: TE Bilisim