BM insan hakları şefi Cuma günü İnsan Hakları Konseyi'ne verdiği demeçte, mevcut ölümcül şiddet dalgası, İsrail-Filistin çatışmasını sona erdirmek için iki devletli bir çözüm olasılığını uzaklaştırıyor, çünkü işgal her iki toplumu da "yiyip bitiriyor".

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ( OHCHR) Volker Türk Konseye durumla ilgili en son yıllık raporunu sunduktan sonra , "Karar vericileri ve tüm tarafları raporlarımızın tavsiyelerini hayata geçirmeye ve artan aşırıcılık ve şiddetin yol açtığı uçurumdan geri adım atmaya çağırıyorum" dedi.)

Bu şiddetin bitmesi için işgalin bitmesi gerekiyor ” dedi . "Her tarafta, bunu bilen insanlar var."

1 Kasım 2021 ile 31 Ekim 2022 arasındaki raporlama döneminde, artan şiddet olaylarının artarak artan sayıda ölü ve yaralı bıraktığını söyledi . Gerçekten de 2022, hem İsrail Güvenlik Güçleri tarafından son 17 yıl içinde en yüksek sayıda Filistinlinin öldürüldüğü, hem de 2016'dan bu yana en fazla İsraillinin öldürüldüğü yıl oldu.

Yükselen ölü sayısı

Bu ölü sayısı 2023'ün ilk haftalarında daha da ve keskin bir şekilde kötüleşti ve henüz sona eren ayda uyardı.

Rapor, raporlama döneminde 13 İsraillinin Filistinliler tarafından öldürüldüğünü, aralarında üç çocuğun da bulunduğu dokuz kişinin ve o zamandan bu yana iki saldırıda öldürülen bir yabancı uyruklu kişinin öldürüldüğünü gösterdi.

Ölümcül güç

Rapor döneminde, İsrail Güvenlik Güçleri tehdidin düzeyi ne olursa olsun sık sık ölümcül güç kullandı ve bazen son çare yerine ilk önlem olarak bile, dedi, ayrıca yargısız, hedeflenen vakaların raporlarına atıfta bulundu. cinayetler.

Çatışma bağlamı dışında, geçen yıl içinde 131 Filistinli İsrail Güvenlik Kuvvetleri personeli tarafından öldürüldü , bunların 65'i ne silahlıydı ne de herhangi bir saldırı ya da çatışmaya karışmıştı.

Kronik cezasızlık

2017'den bu yana, bu tür cinayetlerin yüzde 15'inden daha azı soruşturuldu ve yüzde birden azı bir iddianameye yol açtı.

Rapor, Gazze'nin fiili yetkilileri, militan grup Hamas tarafından da cezasız kalan Filistin Güvenlik Güçleri tarafından hukuka aykırı öldürmeler, güç kullanımı, işkence ve kötü muamelenin cezasız kalması konusunu detaylandırdı.

Raporda ayrıca uluslararası hukuk tarafından yasaklanan toplu cezalar , tutuklu Filistinliler ve İsrail yerleşimlerinin Filistin topraklarına yayılmasına ilişkin güncellemeler de yer aldı.

Yerleşimcilere tecavüz

"270'den fazla İsrail yerleşim birimi Filistin'e tecavüz ediyor ve parçalıyor" dedi. Dahası, ayırma duvarı binlerce Filistinliyi bölerek, hareket özgürlüklerinin önünde büyük bir engel oluşturuyor ve “ hayatlarına boğucu bir deli gömleği ” dayatıyor.

Devam eden gerilim ve şiddetin ciddi bir endişe kaynağı olduğunu söyledi. Pazar günü, 19 ve 21 yaşlarındaki iki İsrailli kardeş, Batı Şeria'nın Huwwara kasabasında bir Filistinli tarafından öldürüldü.

Saatler sonra, yüzlerce İsrailli yerleşimci bölgede ayaklanarak Filistinlilerin evlerini, dükkanlarını ve düzinelerce aracı ateşe verdi veya hasar verdi Konsey'e saldırıda bir kişinin öldüğünü ve 390 kişinin de yaralandığını söyledi.

Mesleğin etkileri

"Yarım asırdan fazla işgal, mülksüzleştirmenin artmasına, yoksunluğun derinleşmesine ve yaşam hakkı da dahil olmak üzere Filistin halkının haklarının tekrar eden ve ciddi ihlallerine yol açtı " dedi. "Hiç kimse bu şekilde yaşamayı isteyemez veya insanları böyle çaresizlik koşullarına zorlamanın kalıcı bir çözüme yol açabileceğini hayal edemez."

İsrail halkı da bu durumdan muzdarip” dedi. Tıpkı Filistinlilerin yaptığı gibi, kendi devletlerinde, nihayet tanınan ve yaşayabilir bir devlette barış içinde yaşama hakları var.”

İşgal, çocukluktan yaşlılığa kadar her kademede ve hayatın her alanında  her iki toplumun da sağlığını yiyip bitirmektir ” dedi.

Editör: Haber Merkezi