BİR BELEDİYE GEZİSİNİN ARDINDAN….

 Üç gün önce telefonuma bir sms mesajı geldi. Seyhan Belediyesi’nin düzenlediği, belediye birimlerinin çalışmalarını tanıyabileceğimiz “vatandaş gezisine” katılmak isteyip istemediğim soruluyordu. Muhtemelen, binlerce, belki de on binlerce kişiye gönderilen bir mesaj idi. Mesaja olumlu cevap verdim, bir gün sonra aradılar, gerekli kayıt işlemleri yapıldı ve 08 Eylül 2023 Cuma günü, saat 09.15’te belediye binasında olmam istendi.

Belirtilen saatte belediye binasına gittim, yaklaşık yirmi kişilik bir topluluk oluşmuştu. Gezi boyunca topluluğa rehberlik eden belediye görevlisi arkadaşın verdiği bilgiye göre, bu geziler önceleri haftada bir defa yapılıyormuş, artan ilgi sonucunda haftada üç defaya çıkarılmış. Gezi boyunca ziyaret edeceğimiz sekiz belediye biriminin listelendiği bir sayfalık bir program dağıtıldı. Başlığı şöyleydi: “BİLGE BAŞKAN AKİF KEMAL AKAY’IN TESİS GEZİSİ PROGRAMI” Bu “bilge başkan” deyimini daha sonra ziyaret ettiğimiz tesislerde asılı büyük panolarda da gördüm. Doğrusu, bir kişi kendisine “bilge” der mi, veya denilmesine izin verir mi, bilemiyorum. Durumu yadırgadığımı söylemem gerekir.

Kırsal kalkınma merkezi, eskiden park ve bahçeler müdürlüğünün bulunduğu yerdeydi, yani şehrin içindeydi, biraz tuhaf bir durum, ama herhalde yer sıkıntısı vardı. Topraksız tarım, aromatik bitki yetiştiriciliği gibi çalışmaları gözlemledik, bilgi aldık. Bu kadar büyük bir ilçede çalışmalar ölçek olarak bana biraz deneysel ve sembolik gibi geldi. 

Ekran görüntüsü 2023-09-09 125500

Kompost tesisleri mekan olarak ve işleyiş olarak iyi düşünülmüş, başarılı tesislerdi. Kullanan çiftçilerin üretilen organik gübreden memnun olduklarını öğrendik. Oluşan atık sıvıdan da sıvı gübre yapılıyordu. Çukurova’nın büyüklüğü düşünüldüğünde, tesisin kapasitesinin arttırılması ve üretilen ürünlerin geniş tanıtımının yapılabilmesi dileğinde bulundum. Bu arada, Ziraat Mühendisleri Odası bu konularda işlevsel olsa, tarımın kimyasal zehir ve gübrelerden arındırılması çabası yaygınlık kazansa ne iyi olur.

Özgür Kadın Parkı gayet güzel bir uygulamaydı, keşke sayısını çoğaltmak mümkün olabilse.

SEYTİM binası yanılmıyorsam beş katlıydı ve yer sıkıntısından olsa gerek, belediye binanın neredeyse her santimetrekaresini değerlendirmeye çalışmış. Bilgisayar ve güzel sanatlar bölümlerini gezerek ilgililerden bilgi aldık.

Ekran görüntüsü 2023-09-09 125741

Selman-ı Pak Kültür Merkezi’nde bulunan Seyhan Belediyesi mutfak çalışmasını gerçekten takdir etmek gerekir. Her gün sekiz ile on bin kişiye yemek çıkarmak kolay bir iş olmasa gerek. Gıda mühendisleri yönetiminde hijyen şartlarına uygun yemek üretmek, bu yemeklerin çoğunun da dışarıya, aşevleri, kreşler gibi birimlere sevkini gerçekleştirmek zorluklardan sadece bazıları olabilir. Üstelik bu tür bir çalışmayı ilimizde sadece Seyhan Belediyesi’nin yaptığını bilmek gerekir.

Dikimevi, önceleri dikiş kursu olarak başlayıp, sonradan genişleyerek bugünkü halini almış. Sadece Seyhan Belediyesi’nin değil, ihtiyaç duyan ve başvuran her kurum ve kuruluşun giyim ihtiyacının karşılandığını öğrendik. Çalışan kadınların hepsinin o mahallede oturanlardan olması da ayrı bir güzellikti.

Yeşilyuva bilgi evi ve kadın dayanışma evi ziyaret ettiğimiz ve çalışmaları hakkında bilgi aldığımız son birimler oldular.

Seyhan Belediyesi çöpleri nasıl topluyor ve sevk ediyor, hangi zorluklarla karşılaşıyor, mahalleler içinde yol yapım çalışması nasıl yapılıyor, neden Adana gibi sıcak bir kentte taş döşeme yerine asfalt yol yapımında israr ediyor, gerekçesi nedir, park ve bahçeler müdürlüğü neler yapıyor veya yapamıyor, makina parkı yeterli mi, gibi soruların cevabını bilemiyoruz. Umarım, söz konusu birimleri de kapsayan yeni geziler düzenlenir, belediyemizin tüm çalışmaları hakkında bilgi sahibi oluruz.

Bu arada, gezi sırasında birçok belediye biriminde elektrik üretimi için güneş panellerinin kurulabileceği geniş alanlar olduğunu gözlemledik. Neden bu konu değerlendirilmiyor, bilemiyorum.

Son olarak; yerel seçimler yaklaşırken olsa bile, bir belediyenin birim çalışmalarını yurttaşların ilgisine açması fikri gayet güzel. Seyhan Belediyesi’ni kutlarım.

Darısı bütün belediyelere…

Editör: Haber Merkezi