CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya Anayasa Mahkemesinin esastan görüşmeye başladığı Öğretmenlik Meslek Kanununa ilişkin TBMM'de basın toplantısı düzenledi.

Kaya konuyla ilgili açıklamasına Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü anarak başladı.

CHP Ankara Milletvekili Yıldırım Kaya'nın açıklaması şu şekilde;

Bugün 10 Kasım

Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 84. Yılı.

Devrimciler ölmez, devrimleriyle yaşarlar.

Mustafa Kemal Atatürk de devrimleriyle yaşıyor…

Eğitim devrimleriyle yaşıyor…

Hep yaşayacak…

Saygı, sevgi ve minnetle anıyorum…

Hakkı ödenmez…

Değerli Basın Emekçileri

Bugün size dün (9 Kasım 2022) Anayasa Mahkemesinin esastan görüşmeye başladığı Öğretmenlik Meslek Kanununa ilişkin değerlendirmelerde bulunmak istiyorum.

Öğretmenlerimizin hem “pedagojik yetkinlik” hem de “ekonomik yeterlilik”  açısından güçlü olması gerekir. Ancak bugünün şartlarında her ikisi de sağlanamamıştır. Bunun sorumlusu 20 yıldır öğretmenleri kölelik ücretinde çalıştıran, öğretmen yetiştirmeyi daha çok sayıda mezun vermekte gören AKP iktidarıdır.

Sorunun kökten çözümü için gerçek bir Öğretmenlik Meslek Kanununa ihtiyaç vardır. Biz CHP olarak 23 Kasım 2018 yılında sorumluluğumuzun bilinciyle, eğitimin tüm bileşenleriyle de müzakere ederek, Öğretmenlik Meslek Kanunu Teklifini TBMM Başkanlığına sunduk. Ancak teklifimiz bugüne kadar raflardan indirilmedi.

AKP ise öğretmenlerin ve sendikalarının tüm itirazına rağmen 2022 yılı başında sahte Öğretmenlik Meslek Kanununu çıkarttı.

Öğretmenleri kariyer basamaklarıyla ayrıştıran, onları sınava tabii tutan yasayı, CHP olarak 6 Nisan 2022’de Anayasa Mahkemesine götürdük. Dün, 9 Kasım 2022’de de Anayasa Mahkemesi müracaatımızı görüşmeye başladı.

Anayasa Mahkemesi'nin, Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer ve en çok üyeye sahip 3 eğitim sendikasını dinlemeye karar vermesi hem öğretmenler, hem de bizim açımızdan olumlu bir karardır.

Anayasa Mahkemesine gidecek sendika temsilcileri tüm sendikaların görüşlerini alarak ortak bir kararla gitmesi çok önemlidir.

EĞİTİM SENDİKALARI BİRLEŞTİ

1.      Uzmanlık ve Başöğretmenlik sınavına hazırlanan öğretmenler yaz tatili yapamadı. Uzmanlık sınava girmek için 180 saat, Başöğretmenlik için de 240 saat video izlemek zorunda kaldılar. Öğretmenler 470 sayfada PDF dosyası çalıştı. Videoların tamamını izleyemeyen öğretmenlerin sınava müracaatları sistemden kabul edilmedi.

2.      Eğitim öğretim devam ederken, öğretmenler ders anlatmak yerine, sınava hazırlandıkları için eğitimde ciddi aksaklıklar oldu.

3.      19 Kasımda yapılacak sınavın hazırlıkları tamamlanmadı. Öğretmenlerin hangi okulda, hangi salonda sınava girecekleri, gözetmenlerin kim olduğu hala belirlenmiş değil…

4.      Öğretmen sendikalarının tümü her platformda sınava karşı olduklarını açıkladılar.

5.      Eğitim işkolunda yetkili sendika olan Eğitim Bir-Sen 1 Kasım 2022’de bir saatlik iş bırakma eylemi yaptı.

6.      2 Kasım 2022’de ise 14 eğitim sendikası basın açıklaması yaprak ortak metne imza attılar. 14 eğitim sendikanın siyasi tercihlerini bir kenara bırakarak eğitim için bir arya gelmeleri, ortak eylem yaparak, ortak metne imza atmaları tarihi bir değere sahiptir.

Ortak bildiriye imza atan sendikalar:

Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Teç-Sen, Hürriyetçi Eğitim-Sen, Eğitim Gücü-Sen, Anadolu Eğitim Sendikası, Özgür Eğitim-Sen, Eğitim Hak-Sen, Eksen Eğitim-Sen, İdeal Eğitim-Sen, Eğitim Söz-Sen, Eğitimde Birlik-Sen, Eşit Haklar Sendikası, TÖB-Sen.

POLİS MEMURU MUKADDER KARDİYEN’İN ÖĞRETMENLERE ŞİDDETTİ

7.      Sendikaların çeşitli dönemlerde yaptığı eylem ve basın açıklamalarına polis müdahale ederek sendika başkanlarını ve MYK üyelerini yerlerde sürükledi; çok sayıda gözaltılar oldu. Ankara İl Emniyet Müdürlüğü Güvenlik Şubede görevli polis memuru Mukadder Kardiyen kendini de yetiştiren öğretmenlere ters kelepçe takıp, yere yatıran bir kişi. Ahlatlibel’de bir parkın içinde Anayasa Mahkemesi kararını beklerken adalet nöbeti tutan, bir sendika genel başkanını 20 polisin yere yatırdığı tabloyla karşılaştık. Sendika Başkanları ve MYK üyeleri yerlerde sürüklenerek gözaltına alındı. Yüz bin üyesi olan Eğitim-İş Sendikası Genel Başkanı Kadem Özbay’ı yere yatırıp, ters kelepçe takarak gözaltına almak yiğitlik mi? Eğitim Sen Merkez Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Karagöz’ün parmağını kırmak yiğitlik mi?

8.      1 milyon 250 bin öğretmen okulda, sınıfta, öğretmenler odasında mutlu bir şekilde bir araya gelip, kaygısız bir şekilde ders anlatamaz oldu.

9.      Tüm bu nedenlerle; öğretmenler, öğrenciler, veliler ve eğitim dünyası, Anayasa Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma ve kanunun bazı maddeleri hakkında iptal kararı vermesini beklemektedir.

10.  Öğretmenlerin kabul etmediği bir sınav telafisi imkansız sorunlar doğuracağından, 19 Kasım 2022’de yapılacak sınavın Milli Eğitim Bakanlığı tarafından iptal edilmesi gerekir.

11.  Bu sınav şaibelidir. Çünkü öğretmenler arasında bir haftadır sınavda çıkacak soruların elden ele dolaştığı iddia ediliyor. Bazı sendikaların sınav kitapçığı dağıttığı, sınavda çıkan sorularında dağıtıldığı iddialar arasında. Bu iddialar devam ederken bu sınav yapılamaz.

Eyy AKP,

Eyy Saray,

 Eyy Milli Eğitim Bakanlığı…

Ey Saraydaki Eğitim Kurlu Üyeleri, size sesleniyorum…

Saraydaki Eğitim Kurulu üyelerinden özellikle iki kişiye buradan çağrı yapmak istiyorum. TED Yönetim Kurlu Başkanı Selçuk Pehlivanlıoğlu Türkiye genelinde 40 okulunuz var. Bu okullarda binlerce öğretmen çalışıyor. Öğretmenlere bu zulmü hak görüyorsunuz, çünkü susuyorsunuz. Susmak kabullenmek demektir. Bugüne kadar Selçuk Pehlivanoğlu’nda öğretmenlerin lehine bir açıklama duymadım.

Sarayda Kemal Şamlıoğlu var, Özel Öğretim Genel Müdürlüğü yaptı. On binlerce öğretmenin genel müdürlüğünü yaptı o da suskun.

Sayın Selçuk Pehlivanoğlu, Sayın Kemal Şamlıoğlu siz niye susuyorsunuz. Bugün susan, bugün yapılanlara ortak olan demektir.

SAHTE ÖĞRETMENLİK KANUNU ÖĞRETMENLERİN HANGİ SORUNUNU ÇÖZDÜ?

-          Atanmayan öğretmen sorunu mu?

-          Engelli öğretmenlerin atanmasını?

-          Sözleşmeli öğretmenliğin kaldırılmasını mı?

-          Ücretli öğretmenlik sorununu mu?

-          Sözleşmeli öğretmenlere eş durumu tayin hakkını mı?

-          Eğitim öğretim yılı başında tüm eğitim emekçilerine bir maaş tutarında eğitim öğretim tazminatı verilmesini mi?

-          24 Kasım Öğretmenler Günü’nde tüm öğretmenlere bir maaş ikramiye verilmesini mi? Ayrıca bu konuda kanun teklifi de vereceğimi paylaşmak istiyorum.

-          Maaşların insanca yaşayacak seviyeye çekilmesini mi?

-          Mülakat sisteminin kaldırılmasını mı?

-          İl emri tayin hakkı verilmesini mi?

-          Yöneticilikteki kayırmacılığı mı?

-          Kreş sorununu mu?

-          Öğretmenlere yönelik şiddet sorununu mu?

-          Grevli toplu sözleşmeli sendika hakkı hakkını mı?

DEMOKRATİK EYLEMLERE POLİS ZORU

Tüm demokratik eylemlere polis gücüyle müdahale ediliyor. Alevi vatandaşlarımızın inanç özgürlüğüne saygı duymayan AKP, onları belli kalıplara sokmak için çıkardığı kanunu dayatıyor. Daha dün Alevi vatandaşlarımıza TBMM’nin yanı başında polis müdahalesiyle karşılaştı.

Öğretmenlere de istemedikleri halde uzmanlık adı altında sınav dayatılıyor. Kabul etmeyenlere, sokağa çıkanlara, basın açıklaması yapanlara polis şiddeti reva görülüyor.

AKP’nin çıkardığı sahte Öğretmenlik Meslek Kanunu, öğretmenlik mesleğinin onuruna aykırıdır. Öğretmenleri ayrıştıran, yarıştıran sınava bütün eğitim sendikaları hayır diyor. Öğretmenler sadaka ücretti almak için sınav istemiyor?

Öğretmenlerin tümü insanca yaşayacakları ücreti hak ediyor. Aynı işi yapan öğretmenleri ayrıştırarak çalışma barışını bozmaya kimsenin hakkı yok… Öğretmenler, sınavdan sınava koşturacağınız yarış atlarınız değildir. Kimsenin öğretmenlerimizin onurunu kırmasına izin vermeyeceğiz.

Öğretmenleri gazla, copla, parayla, cezayla sindiremezsiniz…

Öğretmenler size boyun eğmez!

Çünkü onların Başöğretmeni Mustafa Kemal Atatürk’tür…

Anayasa Mahkemesine çağrım, kararınızı 19 Kasım uzmanlı sınavından önce vermelisiniz. Üzülerek söylüyorum, 19 Kasım’dan sonraki kararınız tartışmalı olacaktır. Yüce Mahkemenin kararının tartışmalı olmasını asla istemeyiz. Ayrıca tüm sendikaların yazılı görüş bildirmelerine de imkan tanınması, adaletin terazisinin adil şekilde ölçmesini sağlayacaktır. Sendikalarımıza verdikleri söz hakkından dolayı, Anayasa Mahkemesi üyelerine de teşekkürlerimi sunuyorum.

Son çağrımı öğretmenlerimize ve sendikalarına yapmak istiyorum. Siz gözaltında da direndiniz. Adalet nöbetinde de direndiniz. Öğrencilerinize direnerek haklarını alacaklarını öğrettiniz. Öğrettiğiniz bu yoldan asla vazgeçmeyin. Asla Mukadder’in şiddeti sizi yıldırmasın. Çünkü Mukadder  ve onun anlayışı  gidecek, öğretmenler kalacak.

Yıldırım KAYA

CHP Ankara Milletvekili

10 Kasım 2022

Editör: Haber Merkezi