Yükseköğretim Kurulu (YÖK), 2023-2025 dönemine ilişkin kontenjan verilerini açıkladı. Buna göre toplam 462 lisans programından 197’sinin kontenjanı düşürüldü. En dikkat çeken azalma ise öğretmenliğe kaynak teşkil eden programlarda yaşandı.
YÖK’ün planlaması kapsamında devlet üniversitelerinde uygulanan kontenjan azaltımı, 2026 yılından itibaren vakıf üniversitelerinde de geçerli olacak.
En Fazla Azalma Öğretmenlik Programlarında
YÖK verilerine göre son üç yıllık dönemde kontenjanı azaltılan programların başında öğretmenliğe kaynak oluşturan lisans bölümleri geliyor.
Bu adımın, arz-talep dengesi ve istihdam planlaması doğrultusunda atıldığı belirtiliyor. Özellikle eğitim fakültelerindeki mezun sayısı ile kamu istihdamı arasındaki dengenin gözetildiği ifade ediliyor.
Özvar: Vakıf Üniversitelerinde de Kontenjanlar Düşecek
Erol Özvar, Ankara’da düzenlenen “Vakıf Üniversiteleri Toplantısı”nda yaptığı açıklamada kontenjan düzenlemesinin kapsamını genişletti.
Özvar şunları söyledi:
“2026 yılında hukuk programlarında, 2025’te devlet üniversitelerindeki düşüşe benzer azalma uygulanacak.”
Ayrıca şu bölümlerde de kontenjanların değişen oranlarda azaltılacağını açıkladı:
-
Hukuk
-
Psikoloji
-
Eczacılık
-
Diş Hekimliği
-
Mimarlık
Hukukta Yüzde 45’lik Düşüş
2025 YKS kontenjanlarında devlet üniversitelerindeki hukuk programlarında yaklaşık %45 oranında azaltım uygulanmıştı.
2026 itibarıyla benzer uygulamanın vakıf üniversitelerinde de hayata geçirilmesi bekleniyor.
Amaç: Planlı ve Dengeli Yükseköğretim
YÖK’ün kontenjan azaltma politikasıyla:
-
Mezun fazlasının önüne geçilmesi
-
İş gücü piyasası ile uyum sağlanması
-
Akademik kalite ve eğitim niteliğinin artırılması
hedefleniyor.
Önümüzdeki YKS döneminde tercih yapacak adaylar için kontenjan planlamaları belirleyici olacak. Özellikle öğretmenlik, hukuk ve sağlık alanlarını düşünen öğrencilerin güncel kontenjan sayılarını dikkatle takip etmesi gerekiyor.





