KYIV, 5 Aralık - Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskiy, yetkililer Rus hava saldırıları nedeniyle devre dışı bırakılan gücü ve diğer hizmetleri geri getirme çabalarını sürdürürken, Ukraynalıları kışın sertliğine direnmede sabırlı ve güçlü olmaya çağırdı.

Rusya, Ekim ayının başından beri Ukrayna'nın elektrik altyapısını vuruyor, elektrik kesintilerine neden oluyor ve sıcaklıklar düşerken milyonları ısınmadan bırakıyor.

Zelenskiy Pazar günü gece konuşmasında, "Bu kışı atlatmak için her zamankinden daha dirençli ve daha birlik olmalıyız." dedi.

"Dışarıdan birisi bunun kendisini kişisel olarak bir şekilde güçlendireceğini düşünse bile, hepimizi zayıflatabilecek herhangi bir iç çatışmaya ve greve izin veremeyiz."

Batılı ülkeler, Rus hava saldırılarının sivil ve elektrik altyapısına yönelik dalgalarını kınadı.

ABD Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland Cumartesi günü yaptığı açıklamada , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in sivillerin ışıklarını söndürmeye çalışarak savaşı yeni bir "barbarlık" düzeyine taşıdığını söyledi.

Ukrayna ve Baltıklar, Macron'u Rusya için 'güvenlik garantileri' önerdiği için azarladı

Macron, ABD ve Fransa'nın ABD sübvansiyonları sorunlarını "düzeltmeyi" kabul ettiğini söyledi

Rus petrolünde G7 tavan fiyatı başladı, Rusya yalnızca piyasa fiyatından satış yapacak

Birleşik Krallık İşçi Partisi'nden Starmer, gücü Westminster'dan uzağa yayma planlarını destekliyor

Rusya, saldırıların sivilleri hedef almadığını ve amacının Ukrayna'nın savaşma yeteneğini azaltmak ve onu müzakereye zorlamak olduğunu söylüyor - ancak Kiev bu tür saldırıların bir savaş suçu olduğunu söylüyor .

Batı'nın Ukrayna'daki eylemleri nedeniyle Moskova üzerindeki baskısı, Pazartesi günü yürürlüğe giren Rus deniz yoluyla taşınan ham petrole varil başına 60 dolarlık tavan fiyat uygulanmasıyla doruğa ulaştı.

Rusya başbakan yardımcısı, Moskova'nın tavan fiyat kullanımını yasaklamanın yolları üzerinde çalıştığını söyledi.

Alexander Novak , "Üretimi biraz kısmak zorunda kalsak da, petrol ve petrol ürünlerini sadece piyasa koşullarında bizimle çalışacak ülkelere satacağız" dedi .

Zelenskiy Cumartesi günü yaptığı açıklamada, üst sınırı 60 dolar olarak belirleyerek dünyanın zayıflık gösterdiğini söyledi.

GÜCÜ GERİ DÖNDÜRME

Ukrayna'da yetkililer, gücü geri getirmek için yarışırken planlı elektrik kesintilerine başvuruyorlar.

Kiev Belediye Başkanı Vitaliy Klitschko Telegram'a yaptığı açıklamada, elektrik kesintilerinin Pazartesi gününden itibaren şebekeyi yeniden çalışır hale getirmek için planlanan "stabilizasyon" elektrik kesintileriyle sınırlı kalacağını söyledi, ancak durumun "zor" olmaya devam ettiğini de sözlerine ekledi.

Ülkenin en büyük elektrik tedarikçisi DTEK, Ukrayna'nın güney ve doğusundaki diğer üç bölge olan Odesa, Donetsk ve Dnipropetrovsk için elektrik kesintilerinin planlandığını söyledi.

Geçen ay Rus kuvvetleri güneydeki şehri terk ettiğinde büyük ölçüde elektriksiz kalan Herson'da, bölge valisi müşterilerin %85'inin artık elektriği olduğunu söyledi.

Ancak Herson'daki yerel yetkililerin, sakinlerin akrabalarına katılmak için Dnipro'yu geçmelerine izin verme teklifinin çok az etkisi oldu. Yerel meclis, geçidi yapmaya çalışırken bir kadının öldürüldüğünü ve başka hiçbir girişimin kaydedilmediğini söyledi.

Savaş cephesinde Zelenskiy, Ukrayna kuvvetlerinin, Rusya'nın Donetsk üzerinden ilerlemesinde bir sonraki hedefi olarak görülen Bakhmut yakınları da dahil olmak üzere cephe hattı boyunca mevzilerini tuttuklarını söyledi.

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı akşam raporunda, Rus kuvvetlerinin Ukrayna kontrolündeki toprakların hemen içindeki Bakhmut ve Avdiivka kasabasında ilerlemek için gelişmiş taktik pozisyonlar için baskı yaptığını söyledi.

Rus kuvvetleri, her iki şehre ve yaklaşık sekiz merkeze tank ve topçu ateşi eğitimi verdi.

Zelenskiy'nin genelkurmay başkanı Andriy Yermak, Telegram'da Bakhmut yakınlarında öldürülenler arasında eski Sovyet devleti Gürcistan'dan beş gönüllünün olduğunu söyledi.

Rus kuvvetleri ayrıca, Kakhovka rezervuarının Ukrayna'nın elindeki tarafında, Rusya'nın elindeki Zaporizhzhia nükleer santralinin karşısındaki Herson ve Nikopol şehirleri de dahil olmak üzere güneydeki cephe hatları boyunca 25 yerleşim birimini bombaladı.

Nikopol belediye başkanı Yevhen Yevtushenko, bir sakinin öldüğünü söyledi ve sakinleri yer altı sığınaklarında kalmaya çağırdı.

Ukrayna parlamentosunun insan haklarından sorumlu komiseri Dmytro Lubinets, işgalin insani bedelini net bir şekilde hatırlatarak, Şubat ayındaki işgalden bu yana 2,8 milyondan fazla Ukraynalının Rusya topraklarına sürüldüğünü söyledi.

Editör: Güven BOĞA