Birbiriyle bağlantılı bir dizi krizin 2023'te çocuklar üzerinde büyük bir etki yaratması bekleniyor. BM çocuk ajansının (UNICEF) Salı günü yayınladığı bir rapor , önümüzdeki 12 ay boyunca hayatlarını şekillendirecek trendleri detaylandırıyor.

Ukrayna'daki savaş, yüksek gıda ve enerji fiyatları, küresel açlık ve enflasyonla sonuçlandı - çocuklar da dahil olmak üzere dünya çapında milyonları etkileyen krizlerin birbirini etkileme şeklinin sadece bir örneği.

"2023'te Çocuklar İçin Beklentiler: Küresel Bir Görünüm" raporu, COVID-19 salgınının devam eden etkisinden internetin parçalanması ve iklim acil durumuna kadar bir dizi başka önemli alanı da ele alıyor. İşte çalışmada yer alan sekiz içgörü.

1) Pandemi uzun bir gölge düşürüyor, ancak sağlık alanındaki gelişmeler umut veriyor

COVID-19 salgını, güçlü küresel sağlık güvenliğine olan ihtiyacı vurguladı ve birçok ülke risk altında olmaya devam ediyor. Ne yazık ki, virüse karşı olmasa bile birçok etkisine karşı en savunmasız olanlar genellikle çocuklardır.

Aynı zamanda, pandemi, aşı geliştirme ve küresel sağlık sistemlerindeki reformlarda dikkate değer ilerlemeyi teşvik etti ve 2023'te dünyanın sağlık mimarisini dünya çapında güçlendirmeye devam etmesi çok önemli.

2) Enflasyonu ehlileştirme çabalarının çocuk yoksulluğu üzerinde istenmeyen etkileri var

Yükselen enflasyon, yılın ekonomik hikayesi oldu ve şaşırtıcı olmayan bir şekilde, etkilerinin aileler ve çocuklar üzerinde ağır bir ağırlığı olabilir. Fiyat artışlarını dizginleme girişimleri, ekonomik büyümeyi yavaşlatmak ve özellikle gençler için iş fırsatlarını azaltmak gibi sert sonuçlara da sahip olabilir.

Sosyal yardımları genişletmek ve korumak için hükümet eylemi, ekonomik kemer sıkmanın etkilerinden en savunmasız olanları yumuşatır. 

3) Gıda ve beslenme güvensizliği devam edecek 

Aşırı hava olayları, önemli tedarik zincirlerindeki darboğazlar ve Ukrayna'daki savaş gibi çatışmalar nedeniyle gıda güvensizliği artıyor.

Fiyatlar yükseldikçe dünyanın dört bir yanındaki aileler çocuklarını beslemekte zorlanıyor ve bu durum muhtemelen 2023'te de devam edecek.

Dünyanın gıda sistemlerini daha esnek hale getirmek, bu sorunu hafifletmenin bir yoludur.

4) Enerji krizleri anında zarar verir, ancak sürdürülebilirliğe odaklanmak daha yeşil bir gelecek demektir

Artan enerji fiyatları milyarlarca insan için yaşam maliyetini keskin bir şekilde artırıyor ve 2023 için görünüm belirsiz.

Bu görünüm, gençler için yeni işler yaratma potansiyeline sahip temiz ve sürdürülebilir enerji kaynaklarına geçişe daha fazla odaklanmayı teşvik etti.

Ancak birçoğu bu yeni kariyerlere hazır hissetmiyor, bu nedenle iş arayan gençleri eğitim fırsatlarıyla hazırlamak, herhangi bir yeşil enerji gündeminin kritik bir parçası olmalıdır.

5) İklim finansmanına odaklanma, gelişmekte olan ülkeler için borç hafifletme

Gelişmekte olan ülkeler, pandemiden kurtulmaya, iklim krizini ele almaya ve ekonomik stresle başa çıkmaya çalışırken birçok zorlukla karşılaşıyor, ancak bu ülkelere yönelik mali destek, artan ihtiyaçlarını karşılamak için artmıyor.

Ek kalkınma finansmanı sağlayacak reformlar yapılmadığı takdirde, kaynaklar giderek azalacak ve acil ihtiyaçlar karşılanamayacak ve bu çocuklar için kötü bir haber.

6) Demokrasi tehdit altında, toplumsal hareketler geri püskürtüyor

Demokrasi son yıllarda giderek daha fazla tehlikeye girdi ve 2023'te meydan okumaya devam edecek. Siyasi istikrarsızlık olumlu toplumsal değişime yol açabilir, ancak aynı zamanda otoriter liderler için kapıyı açık bırakabilir.

2023'te, gençlerin iklim eylemi, ruh sağlığı, eğitim veya toplumsal cinsiyet eşitliği gibi sosyal hareketlerde daha da önemli bir rol oynaması muhtemeldir. Savunuculukları güçlü olacak ve değişim ivmesine katkıda bulunacaktır.

7) Artan düşmanlık, çocuklara yardım etme çabalarını zorlaştırır

Artan hizipçilik atmosferinde, çok taraflılık daha zor hale geliyor: muhtaç çocukların sayısı şu anda İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana en yüksek seviyede ve düşmanca bir dünyanın çocuklar için olumlu sonuçlara yol açması pek olası değil.

Çok taraflı kuruluşların çocukların karşı karşıya olduğu zorlukları ele alabilmesi için gelişmiş uluslararası işbirliğine ihtiyaç vardır; gerilimleri bir kenara bırakmak, ortak bir zemin bulmak ve çocukların esenliğine öncelik vermek için hâlâ fırsatlar var.

8) İnternet daha az açık ve daha çok parçalı hale gelir

Teknolojik, ticari ve politik faktörler, ağı izole bağlantı ve yönetişim adalarına bölüyor.

Eğitimleri ve sosyal etkileşimleri için internete büyük ölçüde güvendikleri için çocuklar özellikle etkileniyor. 2023'te, ücretsiz, kapsayıcı ve güvenli bir web'i teşvik etme çabalarını ve çocukların yararına olan bir dijital gelecek yaratmaya yönelik tüm fırsatların değerlendirilmesi gerektiğini görebiliriz.

Raporun tamamını buradan okuyun .

Editör: Haber Merkezi