"560.  F OTURMASI kapsamında; “AĞIR HASTA MAHPUS YUNUS  NİSGAVLİOĞLU  ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz."

Hapishanelerde devam eden hak ihlalleri, özellikle sağlık ve tedavi hakkına erişim sorunları can almaya devam ediyor. Son olarak; Van Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’nde hasta mahpus Tahir Gürdal ve Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde tutulan 26 yaşındaki Emre Abalak yaşamını kaybetti.

Yaklaşık 10 yıldır tutuklu bulunan Tahir Gürdal, bir süre önce yakalandığı akciğer kanseri nedeniyle tedavi  için 2 ay önce Diyarbakır 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Hapishanesi’ne sevk edilmiş,  Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde ayağı yatağa kelepçeli olarak 38 gün boyunca yatırılmış ve artık tedavi imkanı kalmadığı bir aşamada, yani ölümün kıyısında infazı ertelenerek serbest bırakılmış ve 13 gün sonra da yaşamını yitirmiştir.

Yine, Şırnak T Tipi Kapalı Hapishanesi’nde,  kanser hastası 26 yaşındaki Emre Abalak’ın  banyoda düşmeye bağlı geçirdiği beyin kanaması sonucu yaşamını kaybettiği iddia edilmiştir.  Bu iddia dahi, ağır hasta mahpusların yeterli özen ve bakımdan yoksun olduğunun itirafıdır. Bu olay, tedaviye erişim ve hapishane koşullarının olumsuzluğu yanında ağır hasta mahpusların tek başlarına tutulmaları kadar, yeterli özen ve bakımdan yoksun bırakılmalarının da yaşam haklarına ağır tehdit oluşturduğunu göstermektedir.

560. F OTURMASI’nda bu hafta, hasta mahpus Yunus Nisgavlioğlu’nun sağlık durumunu paylaşıyoruz.

Halen Afyon 2 Nolu T Tipi Hapishanesi’nde tutulmakta olan  Yunus Nisgavlioğlu,

Diyabet,  milerus,  hipertansiyon, beyin ve kemik kanseri, sol beyninde açıklanamayan lezyon ve hidrosefali hastası olup, konuşma, yeme, fiziksel denge, sürekli idrara çıkma sorunları yaşamakta ve öz bakımını kendi başına yapamamaktadır.

Afyon Devlet Hastanesi doktorları tarafından acil ameliyat edilmesi gerektiği söylenen,  hipertansiyon ve sürekli yüksek ateş sorunu nedeniyle bakıma  ihtiyacı olduğu belirtilen

Nisgavlioğlu , 31 Ekim’de yeniden hastaneye sevk edilmiş ancak beyninde toplanan su nedeniyle entübe olmuş ve yataktan kalkamaz hale gelmiştir.

Ameliyat olabilmesi için 9 Aralık günü İzmir Yeşilyurt Eğitim Araştırma hastanesine sevki yapılan  Nisgavlioğlu halen ameliyat olmayı beklemektedir.

Yunus Nisgavlioğlu’nın kızı Deniz yaptığı son açıklamasında; “Babam Afyon 2 Nolu T tipi hapishanesinde tutulduğu sürede 31 Ekim’de ağrılarının artması nedeniyle hastaneye sevk ediliyor, Afyon Devlet Hastanesi kabul etmiş ama Eylül ayından beri hastanenin mahkum koğuşunda bekletilmiş ve herhangi bir teşhis ve tedavi uygulanmamış. Bu sırada ağrıları çoğalmış, rahatsızlıkları ilerlemiş, beyninde su topladığı tespit edilmiş ve entübe olmuştur. Kanser şüphesi nedeniyle hastanede tutulan babam beynin su toplaması nedeniyle de yatalak haline gelmiş. Yatalak hale gelince bakımını yapsın diye refakatçi  kabul edildi yanına. Fakat refakatçisi de kendisi ile birlikte tutuklu gibi oluyor, mahkum koğuşundan çıkamıyor. Biz annemle birlikte nöbetleşerek bu koşullarda babamın ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyoruz. Bu süreçte hastalığının tanısının konulması ile birlikte kanserin daha fazla yayılmasını önlemek ve nereden başladığının tespitinin yapılması amacıyla  Afyon Devlet Hastanesi doktorunun tavsiyesi doğrultusunda İzmir Yeşilyurt Eğitim Araştırma hastanesine sevkini gerçekleştirebildik. 9 Aralık’tan beri buradayız ve refakatçilik de aynı düzende, hastane mahkum koğuşunda devam ediyor. Halen annem babamın yanında kalıyor, bir süre sonra ben nöbeti devralacağım. İzmir’de metastaz yani kanserin yayıldığı  tespit edildi ve pet çekimleri gerçekleşti. Sonuçları bekleniyor, bundan sonra kemik kanserinin nereden başladığı ve ne kadar vücuduna yayıldığı da görülecek ve yapılması gereken yol ve yöntemler doktorlar tarafından çizilecek. Biz de babamın raporlarına dayanarak cezasının ertelenmesi yoluyla tahliye edilerek uzman doktorlar ve tam teşekküllü bir hastanede ne gerekiyorsa onun yapılmasını istiyoruz. Bu kapsamda ATK ve gerekli kurumlara dilekçe gönderdik.” Diyerek babasının serbest bırakılması için destek çağrısında bulunmuştur.

560.  F OTURMASI kapsamında; “AĞIR HASTA MAHPUS YUNUS  NİSGAVLİOĞLU  ve BÜTÜN HASTA MAHPUSLARIN SERBEST BIRAKILARAK, SAĞLIK VE YAŞAM HAKLARININ KORUNMASI için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz.

Hasta Mahpuslar Serbest Bırakılsın!

Hasta mahpus Yunus Nisgavlioğlu serbest bırakılsın!

Tedavi Haktır Engellenemez!

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu

Editör: Güven BOĞA