Yunanistan'ın orta kesimlerinde iki tren kafa kafaya çarpışarak, ülkenin tarihindeki en ölümcül demiryolu kazasında düzinelerce insan öldü .

Yunanistan'da halkın öfkesi, iki trenin çarpışması sonucu düzinelerce insanın hayatını kaybetmesinin ardından Atina'da polis ve protestocular arasında çatışmalara yol açtı, bu ülkenin rekor düzeydeki en ölümcül demiryolu kazasıydı.

Larissa kenti dışında bir yolcu treni ile bir yük treninin kafa kafaya çarpışması sonucu en az 57 kişi hayatını kaybetti.

Ne oldu ve ne zaman?

Başkent Atina'dan kuzeydeki Selanik kentine gitmekte olan bir yolcu treni, aynı hatta karşı yönden gelen nakliye konteynırlarını taşıyan bir yük treni ile çarpıştı.

Yolcu treninde 342 yolcu ve 10 mürettebat bulunurken, yük treninde iki mürettebat bulunuyordu.

Ekran görüntüsü 2023-03-03 112836

Perşembe akşamı itibariyle ölü sayısı 57 idi.

Larissa kenti yakınlarındaki Tempi'de kazanın ardından göstericiler sokaklara döküldü.

Başkent Atina'da protestocular polisle çatıştı, ülkenin ulaştırma bakanı trajedinin ardından istifa etti ve bir demiryolu işçileri sendikası, hükümeti sektöre “saygısızlık etmekle” suçlayarak greve gidiyor.

Arkasında vagonların devrilmesi ve enkazın yanmasına neden olan kazada 48 kişi daha hastanede tedavi altına alındı. Kamu yayın kuruluşu ERT'nin Perşembe günü bildirdiğine göre, tedavi altına alınan yaralılardan altısının başlarındaki yaralar ve ciddi yanıklar nedeniyle durumu kritik.

Larissa'daki bir tren istasyonu müdürünün çarpışmayla ilgili olarak tutuklanmasının ardından, Perşembe günü Yunan makamları, tren sürücülerinden birinin kırmızı ışığı görmezden gelme talimatı aldığını gösteren çarpıcı sevkiyat ses kayıtları da yayınladı.

İstasyon şefinin "Neon Poron'un trafik ışığı girişine kadar kırmızı trafik ışığı çıkışından ilerleyin," dediği duyuluyor.

DEMİRYOLU İŞÇİLERİ İŞ BIRAKTI

Ülke çapındaki demiryolu işçileri, birbirini izleyen hükümetlerin güvenlik standartlarını iyileştirmeye yönelik tekrarlanan talepleri göz ardı ettiğini söyleyerek Perşembe günü iş bıraktı.

Atina'da yüzlerce insan tren ölümlerini protesto etmek için Çarşamba günü geç saatlerde yürüdü.

Bazı protestocuların Yunanistan demiryolu işletmecisi ve çevik kuvvet polisinin ofislerine taş atması ve çöp konteynırlarını ateşe vermesiyle küçük çaplı çatışmalar çıktı. Herhangi bir tutuklama veya yaralanma bildirilmedi.

Uluslararası alanda, dünya liderleri taziyelerini sunarken, Brüksel'deki tüm Avrupa Komisyonu binalarının önünde bayraklar yarıya indirildi. Başsağlığı dileyenler arasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa Francis de vardı

Editör: Haber Merkezi