Adana Bakkal ve Bayiler Odası Başkanı Nevzat Alphan, kentte faaliyet gösteren 64 tekel bayisine toplamda 32 milyon TL ceza kesilmesine tepki gösterdi. Üyelerine ortalama 500 bin TL’lik ceza kesildiğini belirten Alphan, “Bu cezalar esrar ya da eroin satışı nedeniyle değil, saat 22.00’den sonra 5 veya 10 dakika geçe bira ve çeşitli alkollü içki satışı yapıldığı için verildi” dedi.
Yaz aylarında hava saat 21.00’den sonra karardığını ve Adanalıların bu saatlerden sonra sokaklara çıktığını belirten Alphan, “Üyelerimizin iş yaptığı saatler bu zaman dilimine denk geliyor” diyerek cezaların haksız olduğunu vurguladı.
Devlete En Fazla Vergi Getiren Kesim Tekel Bayileri
Alphan, tekel bayilerinin devlete en fazla gelir getiren vergi kalemlerini satan, bandrollü ve devletin izin verdiği ürünleri satan kesim olduğunu söyledi. “Bu arkadaşlarımız, yetkililerin vergisini alamadığı ya da affettiği çevrelere kıyasla daha fazla vergi toplanmasına aracılık ediyorlar” ifadelerini kullandı.
Adana, Kaçak İçkinin En Fazla Üretildiği Yerlerden Biri
Kaçak içkinin devletin vergi kayıplarında önemli bir yer tuttuğunu ve aynı zamanda halk sağlığı sorunu oluşturduğunu belirten Alphan, “Yüzlerce vatandaşımız kaçak içkiden hayatını kaybetti. Adana, kaçak içkinin potansiyel olarak en fazla üretildiği illerden biridir. Yasaklamalar ve cezalar maalesef kaçak içki yapanları ve içenleri artırıyor” diye konuştu.
Kesilen Cezalar Hukuki Değil, Orantısız
Kesilen cezaların mantıksız olduğunu belirten Alphan, cezaların miktarlarının vicdanları yaraladığını dile getirdi. “Cezaların yarısını ödeyecek kadar ürün bile bulunmayan üyelerimiz var. Mahkemeler de orantısız cezalar nedeniyle esnaf lehine kararlar veriyor” dedi.