“HRANT’ın kardeşleri” olarak, şimdi ve daima, korkmadan, sinmeden, geri adım atmadan, insanlığa, temel hak ve özgürlüklere sahip çıkarak ADALET, BARIŞ, KARDEŞLİK VE ÖZGÜRLÜK için daha yüksek sesle itiraz etmeye ve geçmişle gerçek bir yüzleşme sağlanana kadar mücadele etmeye devam edeceğiz.

Adana Emek ve Demokrasi Platformu, Hrant Dink’i katledilişinin 19. yılında İnönü Parkı’nda andı. Anmada konuşan Yasemin Dora Şeker ve Cudi İmrek, cezasızlığa, ırkçılığa ve devletin karanlık yapılarına dikkat çekerek adalet mücadelesinin süreceğini vurguladı.

Whatsapp Image 2026 01 19 At 18.31.47

Adana’da Hrant Dink 19. yılında anıldı

37 İlde Siber Suç Operasyonu: 259 Gözaltı, 131 Tutuklama
37 İlde Siber Suç Operasyonu: 259 Gözaltı, 131 Tutuklama
İçeriği Görüntüle

Adana Emek ve Demokrasi Platformu, 19 Ocak 2007’de İstanbul’da Agos Gazetesi önünde katledilen gazeteci, insan hakları savunucusu Hrant Dink’i katledilişinin 19. yılında İnönü Parkı’nda düzenlenen etkinlikle andı. Anma boyunca “Hepimiz Hrant’ız, Hepimiz Ermeniyiz”, “Faşizme İnat, Kardeşimsin Hrant”, “Yaşasın Halkların Kardeşliği” sloganları atıldı.

Whatsapp Image 2026 01 19 At 18.31.50

Saygı duruşu sırasında Türkçe ve Ermenice Adana Ağıdı çalındı. Ardından Hrant Dink’in pankartı karanfillerle süslendi, mumlar yakıldı.

Yasemin Dora Şeker: "Cinayetin gerçek failleri, düğmeye basanlar, sürecin her aşamasından haberdar olanlar, yol verenler ve göz yumanlar yargılanmadı."

Whatsapp Image 2026 01 19 At 18.31.31

Ortak basın açıklamasının ilk bölümünü İnsan Hakları Derneği (İHD) Adana Şube Başkanı Av. Yasemin Dora Şeker okudu. Şeker, Hrant Dink’in sözlerine atıfla, onun bu topraklarda kalmayı, direnerek yaşamayı seçtiğini hatırlattı. Dink’in “Biz yaşadığı cehennemi cennete çevirmeye talip insanlardandık” ve “Gerçek hakem halklar ve onların vicdanıdır” sözlerini anımsatan Şeker, Dink’in barış, eşitlik ve halklar arası diyalog çağrısının hedef alındığını vurguladı.

Şeker, Hrant Dink’in Ermeni kimliğiyle Türkiye toplumuna seslenen ilk isimlerden biri olduğunu belirterek, 1915 Ermeni Soykırımı’nın tanınması talebini ısrarla dile getirmesinin ve Türkiye’nin demokratikleşmesini savunmasının onu hedef haline getirdiğini ifade etti. Agos Gazetesi’nin Ermeni gerçeğini görünür kıldığını, Ermenilerin tarihsel ve güncel varlığını toplumun geniş kesimlerine anlattığını söyledi.

Cudi İmrek: Halkların mücadelesi, halkların adalet özlemi, halkların vicdanı ortaktır . Bu anlayışla bütün halkları, gerçek sorumlular yargılanıncaya kadar, bu davayı sahiplenmeye çağırıyoruz.

Basın açıklamasının ikinci bölümünü KESK Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cudi İmrek okudu. İmrek, Hrant Dink cinayetinin münferit bir saldırı olmadığını vurgulayarak, devletin suç odaklarıyla iç içe geçmiş karanlık yapılarının bu cinayette rolü olduğuna dikkat çekti.

Whatsapp Image 2026 01 19 At 18.31.23

Cinayetin gerçek faillerinin, sürecin her aşamasından haberdar olanların, yol verenlerin ve göz yumanların yargılanmadığını belirten İmrek, cezasızlığın Türkiye’de sistematik bir sorun haline geldiğini söyledi. Tetikçi Ogün Samast’ın tahliyesini hatırlatan İmrek, Dink’i hedef gösterenlerin ve soruşturmayı engelleyenlerin ödüllendirildiğini ifade etti.

İmrek, Hrant Dink’in birlikte, eşit ve kardeşçe yaşamı savunduğunu; barıştan, emekten ve insan haklarından yana olduğu için öldürüldüğünü dile getirdi. Nefret söyleminin ve ötekileştirici dilin her geçen gün meşrulaştırılmaya çalışıldığını belirterek, bu saldırının halkların kardeşliğine ve barış talebine yönelmiş alçakça bir saldırı olduğunu söyledi.

Whatsapp Image 2026 01 19 At 18.31.45

“Bu dava vicdanlarımızda kapanmayacak”

Açıklamada, Dink cinayetinin perde arkasındaki gerçek failler bulunana kadar mücadelenin süreceği vurgulandı. Geçmişle yüzleşmenin, faili meçhul cinayetlerin açığa çıkarılmasının ve gerçek adaletin sağlanmasının zorunlu olduğu ifade edildi. Bugün cezasız kalan her katliamın yeni katliamların önünü açtığına dikkat çekildi.

Hrant’ın kardeşleri” olarak korkmadan, sinmeden, geri adım atmadan adalet, barış, kardeşlik ve özgürlük için mücadele etmeye devam edileceği belirtilerek açıklama şu sözlerle sona erdi:

“Hrant Dink’i katledilişinin 19. yılında bir kez daha sevgi ve saygıyla anıyoruz.
Hrant Dink faşizme ve ırkçılığa karşı mücadelemizde yaşıyor!
Faşizme inat kardeşimsin Hrant!

Muhabir: Güven BOĞA