Panelde, mülteci ve sığınmacıların gittikleri ülkede sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirilebilmeleri için Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları Sorunlarının yasal dayanakları değerlendirildi.

Adana Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Selahattin Menteş panel öncesi yaptığı konuşmada; “Son yıllarda Dünya’da ve Türkiye’de artan uluslararası göç sonucunda göç edenlerin gittikleri ülkelerde insani koşullar altında yaşayabilmeleri için uluslararası hukukta ve ulusal hukukta bir takım düzenlemelere gidilmiş ve özellikle de son dönemde savaş ya da iç karışıklık nedeniyle giderek artan mülteci ve sığınmacı hareketleri, Dünyanın ve Türkiye’nin gündemi haline gelmiştir” dedi.

WhatsApp Image 2022-10-22 at 17.34.35

Menteş; "Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları Sorunu” Panelinin de bu ihtiyaçtan yapıldığını belirttikten sonra panelde, mülteci ve sığınmacıların gittikleri ülkede sağlıklı bir şekilde hayatlarını idame ettirilebilmeleri için Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları Sorunlarının yasal dayanaklarının değerlendirileceğinin altını çizdi.

WhatsApp Image 2022-10-22 at 17.32.26

Adana Tabip Odası tarafından düzenlenen panelin Moderatörlüğünü ATUD Başkanı Prof. Dr. Ahmet Hilal yaptı. Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili - TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Üyesi Ali Haydar Hakverdi ve HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu ise panelin konuşmacılarıydılar.

Moderatör Prof. Dr. Ahmet Hilal tarafından konunun önemine şu şekilde dikkat çekildi;

Son yıllarda ülkemizde iktidarın uyguladığı sığınmacı politikasına (yada politikasızlığına) olan tepki, sistemli bir şekilde sığınmacı olan insanlara yöneltilmekte ve ırkçılık olarak değerlendirilecek davranışlara ulaşmaktadır. Hekim arkadaşlarımızdan bile neden “Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları” diye eleştiriler gelmektedir.   

Ülkemizde çok sayıda ülkeden sığınmacı-mülteci bulunmaktadır. Bildiğiniz gibi, İnsan hakları evrensel bildirgesinin 14 maddesinde “Herkesin sürekli baskı altında tutulduğunda, başka ülkelere sığınma ve kabul edilme hakkı vardır” denilmektedir. Mültecilik hukuki bir durumdur. Sığınmacı ise daha mültecilik başvurusu kabul edilmemiş kişilerdir. Ülkemizde uzun yılardır Suriyeli, son yıllarda Afgan sığınmacılar ön planda görülmektedir. Bu plansız sığınmacılık insanlarda ki korkuları arttırmaktadır. TC vatandaşları geleceklerinden endişe etmekte ve tepkilerini iktidar yerine sığınmacıları yöneltmektedir. Seçim sürecine girdiğimiz bu zamanlarda bazı siyasi partilerde bu korkular üzerinden ırkçı siyaset yaparak oy toplama peşindedirler.

Suriyeliler hakkında medyada özelliklede sosyal medyada dolaşan asılsız, düşmanlaştırıcı haberlerden bazıları

-             Hastanede sıra beklemiyorlar,

-             Katkı payı ödemiyorlar,

-             Devlet maaş veriyor,

-             Üniversitelerde istedikleri bölümlere sınavsız giriyorlar….

Bu insanların büyük çoğunluğunun neden ülkelerini, topraklarını, köklerini, dostlarını bırakarak, hiçbir şeyleri olmadan göç etmek zorunda kaldıkları pek düşünülmemektedir.

İnsan hakları savunucusu olmak özellikle bizim gibi ülkelerde zor bir konu. İktidarlar ve onların aparatları “İnsan hakları savunucularını” kendilerine tehdit olarak görmekte ve bu insanları marjinalleştirmeye, kriminalize etmeye çalışmaktadır. Bunlara rağmen insan hakları savunucuları dezavantajlı kesimler başta olmak üzere herkesin haklarını savunmaya devam etmektedir. İşte sözümüz tam bu alandadır.

Panelimizin başlığı “Mülteci ve Sığınmacıların Sağlık ve İnsan Hakları” Konuşmacılarımız iki değerli Milletvekili Dr Ömer Faruk Gergerlioğlu ve Av. Ali Haydar Hakverdi. Kısa özgeçmişlerinden bahsedip sözü değerli milletvekillerimize bırakacağım.

Dr. Ömer Faruk Gergerlioğlu: Isparta / Şarkikaraağaç – 1965 doğumlu. 1990 yılında Anadolu Üniversitesi Tıp Fakültesi mezunu. Yurdun çeşitli yerlerinde görev yaptıktan sonra Süreyyapaşa Göğüs Hastanesinde Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz ihtisası yaptı. 2000 yılından itibaren uzman olarak İzmit Seka Devlet Hastanesinde çalıştı. MAZLUMDER Kocaeli Şube Başkanlığı ve Genel Başkanlığı görevlerinde bulundu. Çeşitli sivil toplum kuruluşları ve platformlarda aktif görev aldı. Yerel ve ulusal medya kuruluşlarında insan hakları ve siyaset eksenli makaleler yayımladı.

WhatsApp Image 2022-10-22 at 17.34.25 (1)

Av. Ali Haydar Hakverdi: Çorum/Alaca– 1979 doğumlu. Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. Kastamonu Üniversitesinde Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi yüksek lisans yaptı.

WhatsApp Image 2022-10-22 at 17.34.25

Çorum-Der Genel Sekreterliği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Yöneticiliği, Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Merkez Yöneticiliği görevlerinde bulundu. Cumhuriyet Halk Partisi Mamak İlçe Başkanvekili olarak görev yaptı.

25 ve 26. Dönemde Ankara Milletvekili seçildi.

WhatsApp Image 2022-10-22 at 17.34.25 (3)

Editör: Güven BOĞA