Adana’da 18 Temmuz 2021’de Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenler için İnönü Parkı’nda düzenlenen anma etkinliğine yönelik polis saldırısına maruz kalan A.B., B.A., B.S., C.D., C.A., E.K., E.K., H.E., H.P., M.A.B., O.Y.M., Ö.B.B., R.K., S.B.B., S.Y., U.T.A. ve U.Ö. adlı gençler hakkında "Görevi yaptırmamak için direnme" ve "Kanuna aykırı toplantı ve gösteri yürüyüşleri düzenleme yönetme bunların hareketlerine katılma" iddiasıyla açılan davanın 8’inci duruşması görüldü. Adana 17'nci Asliye Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya, tutuksuz yargılananlar katılmazken, avukatları  Baran Taygun Metin, Tugay Bek, Yakup Ataş, Serhat Ökmen ve Zelal Demiray ile tanıklar HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış ile Osman Kara ve Barış Kaya katıldı.

Duruşmada, avukatların talebi üzerine tanıklar Karakış, Kara ve Kaya dinlendi. Tanık Osman Kara, kendisinin de açıklamaya katıldığı, açıklama sonrası gençlerin Düş Yolcuları Parkı'na (Heykelli Park) karanfil bırakmak istediğini ancak polisin izin vermeyerek gençleri çembere alıp, yerde sürükleyip darp ederek gözaltına aldığını söyleyerek, "Gençler dağılmak istemesine rağmen kolluk müsaade etmedi. Bir görüşme yapılıp gençler, 'Biz gidelim' demesine rağmen polis buna izin vermedi. Bu esnada gözaltına alınma talimatı üzerine darp edilerek, yerde sürüklenerek, oradaki gençleri gözaltına aldılar. Bende orada basın açıklamasına katılmak için bulunuyordum. Gençlerin darp edildiğini yerde sürüklenip araçlara bindirildiğini gördüm" dedi.

 'POLİSE VURDUKLARINI GÖRMEDİM'

Av. Tugay Bek, tanık Kara'ya, "Gençlerin polise mukavemet etti mi? Olayın yaşandığı yer neresidir? Polisler herhangi bir uyarıda bulundu mu?" sorular yöneltti. Kara, "Olay İnönü Parkı içerisinde oldu. Ben şahısların polislere ellerindeki flamaların sapları ile vurduğunu ve işlem sırasında polislere direndiğini görmedim. Gözaltına alınma talimatı sonra darp edilerek yerde sürüklendirilerek araçlara bindirildiler" diye yanıt verdi.

 'KARANFİL BIRAKMAK İSTEDİLER AMA İZİN VERİLMEDİ'

Tanık Barış Kaya da kendisinin de basın açıklamasına katıldığını, açıklama sonrası gençlerin Heykelli Parkı'na karanfil bırakmak istediğini ancak polisin izin vermeyerek gençleri çembere alıp, darp ettiğini ve akabinde gözaltına aldığını belirtti. Hakimin "Olay nasıl oldu, polis herhangi bir uyarı yaptı mı, olayda kaç kişilerdi, nereye yürüyeceklerdi ve mesafe ne kadardı?" sorusuna Kaya, "Gençler, 'Biz tek tek gidip karanfil bırakacağız' dediler. Tam bilmemekle beraber gençlerin sayısı 15-20 kadardı. Karanfil bırakacakları yerde Heykelli Park'tır. Zaten bulundukları yer ile karanfil bırakacakları parkın arası 30 metre kadardır. Ben gözaltına alındıkları esnada gençlerin polise vurduğunu görmedim. Polisler gençleri bir anda karga tulumba almaya başladılar. Flamaları yerdeydi, ayakkabıları falan yerdeydi, ben polise şiddette bulunduklarına dair görüntü görmedim. O esnada gözaltı işlemine tepki gösterip 'Vurmayın' diyen bir amca polislerce darp edildi ve burnundan kan geliyordu" diye yanıt verdi.

 'POLİSLER GENÇLERİ DARP ETTİ'

HDP milletvekili Kemal Peköz ile birlikte basın açıklamasına katıldığını belirten HDP Adana İl Eşbaşkanı Mehmet Karakış, gençlerin çember içerisinde polislerce darp edildiğini söyleyerek, "HDP İl Eşbaşkanı olmam vesilesiyle polislerle müzakere etmeye çalıştım. Polisler müzakereye kapalıydı. 'Çok istiyorsan sende çemberin içerisine gir' diye beni itekleyen polisler oldu. Alandan kimseyi bırakmamaya çalıştılar. Ortam baya gergindi. Gençler çiçek bırakmaktan vazgeçti. 'Bırakın gidelim' dediler. Ancak polis dağılmalarına izin vermedi. Bir süre sonra alanda parkın içerisinde gözaltı yaşandı. Gençler darp edilerek gözaltına alındı" ifadelerini kullandı.

 Mahkeme, sanık E.A.'nın yurtdışına çıkıp çıkmadığını öğrenilmesi için İstanbul Gümrük Müdürlüğü'ne müzekkere yazılmasına, duruşmaya gelmeyen tanıklar için “zorla getirme emri çıkartılması”na karar vererek duruşmayı 8 Mart’ta erteledi.

Editör: Haber Merkezi