TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi Kurucu Başkanı Akın Özdemir,  faşist bir saldırı sonucu yaşamını kaybedişinin 43. yılında Adana Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu’nda bir panel ile anıldı.

“Türkiye’nin Sosyoekonomik Gündemi ve Cumhuriyet” Başlıklı Panelin Moderatörlüğünü Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan’ın yaptı. Panelin konuşmacıları ise Yazar Elfin Tataroğlu ve Yazar Enver Aysever oldu.

Anma etkinliği kapsamında ki panele Akın Özdemir’in eşi Mine Özdemir ve kızı Ulaş Özdemir, TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez, TMMOB Yürütme Kurulu Üyesi Özden Güngör, İstanbul Şube Başkanı Murat Kapıkuran ve bir çok ilin ZMO başkanları, Adana Tabip Odası Başkanı, TMMOB Adana İKK Sekreteri ve çok sayıda kurum temsilcisi katıldı.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Baki Remzi Suiçmez panelde günün anlam ve önemi üzerine bir konuşma gerçekleştirdi.

Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Adana Şube Başkanı Feyzullah Korkut ise konuşmasında: “Akın Özdemir bu ülkenin yiğit bir insanıydı. Topraksız köylülerin, yoksul üreticilerin, tarım işçilerinin emeğine sahip çıkan ve bilimin ışığında yürüyen bir mühendisti. Bizler meslektaşları olarak özlemlerine, hedeflerine, mücadelesine sahip çıkmaya devam edeceğiz. Akın ağabeyi ölümünün 43. yılında özlem ve saygıyla anıyoruz” dedi.

Sevgili Dostlar Merhaba,

Öncelikle Değerli konuklarımızı, Sevgili meslektaşlarımızı TMMOB - ZMO örgütlülüğü ve ZMO Adana Şubesi olarak Saygılarımızla selamlıyorum.

Bu gün; 43 yıl önce daha 33 yaşında, hayatının baharında ve en verimli çağında katledilen AKIN ÖZDEMİR'İ anma etkinlikleri kapsamında bir araya geldik...

Öncelikle bizlerin davetini kırmayarak şu an burada olan ve "Türkiye'nin Sosyo- Ekonomik Gündemi ve Cumhuriyet..." konulu panelimizi onurlandıran;

Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan, Yazar Elfin Tataroğlu ve Yazar Enver Aysever'e teşekkür etmek istiyorum.

Başta Büyük Şehir Belediye Başkanımız Sayın Zeydan Karalar'a ve BŞB'sine bizlere böyle bir ortam sağladıkları için, Ayrıca Çukurova belediye Başkanımız Sayın Soner Çetin'e değerli katkılarından dolayı ZMO Adana Şubesi ve şahsım adına teşekkür ederim.

Akın Özdemir, Adana'da 18 Aralık 1978 günü, Köy - Koop Adana Birlik Genel Müdürü ve Ziraat Mühendisleri Odası Adana Bölge Şube Başkanı iken üç ayrı silahla hayattan koparıldı. Bu silahları sıkanlar ortaya çıkarıldı. Ancak arkasındaki güç halen ortaya çıkarılmış değil. Öldürüldüğünde henüz 33 yaşındaydı, çok kısa süren ama pek çok mücadelenin sığdırıldığı bir hayat...

Bir konuşmasında;

"Emekten yana sendikacı mısın? Öleceksin,

Bir demokratik kitle örgütünün liderimisin? Öleceksin,

Köylüleri örgütlüyor musun? Öleceksin.

Eh bizim de kendimize göre bir yerimiz var bu kavganın içinde. Ölüm bu yüzden gelecekse, hoş geldi sefa geldi" derken belki de fikirlerin hiç ölmeyeceğini biliyordu.

Akın Özdemir yoksullar, ezilenler ve dışlananlar için devrimci olanların kuşağındandı. "İnsanı aç, toprağı aç, hayvanı aç..." bir ülkenin köylüleri, tarım üreticileri ve işçileri için mücadele ederken öldürülmüştü.

Yoksul, kimsesiz ve eğitimsiz bir coğrafyada okuyup aydınlandıkça devrimcileşen, devrimi hayatın pratiğine dönüştüren kuşaktandı.

Yoksul üreticileri, topraksız köylüleri, tarım işçilerini örgütlüyor, tüccarların ve büyük çiftlik sahiplerinin sömürüsünden kurtulup, kooperatifler yoluyla bir araya gelerek emeklerinin ve topraklarının sahibi yapmaya çalışıyordu.» Tam da bu yüzden, yoksulların gündelik hayatlarında ve kendilerinde devrim yapmalarının uğraşını verdiği için öldürülmüştü.

Bizler, hayatı bir devrim gibi yaşayıp hayatlarda devrim yapmış olan Akın Özdemir’in meslektaşlarıyız, ona yakışır şekilde köylüden, çiftçiden, emekçiden yana olan mücadelemize hiç yılmadan devam edeceğimize inanıyorum ve bir kez daha Akın Özdemir’i saygıyla anıyorum.

Editör: TE Bilisim