Yaşar Gökoğlu: "Ali Özgentürk bir 68’liydi. O bahar havasının Adana’da yaşanmasını sağlayan öncülerden biriydi."
ALİ ÖZGENTÜRK’Ü DOĞDUĞU, BÜYÜDÜĞÜ TOPRAĞA UĞURLADIK.
KİMDİ ALİ? PEK BİLİNMEYEN KİMLİĞİ ÜZERİNE…
68 kuşağı özeldi. Bütün dünyada böyleydi. İkinci savaş sonrası sessiz çoğunluğun sesini yükseltme haliydi. Verilen ile yetinmeme, varolanı sorgulama, olması gerekeni hayal etme gücünün serbest kalmasıydı. Amerika Birleşik Devletleri gibi büyük bir gücün, Vietnam gibi küçük bir ulusu ezmeye çalışmasına ve benzeri savaşlara karşı çıkma cesaretiydi. İşçiler, emekçiler, gençler, kadınlar, ezilenler, ötekileştirilenler için esen bir bahar esintisiydi. Sonraki kuşaklarda da etkisini sürdüren, baskıya, sömürüye ve zulme karşı mücadeleyi seçen bir kuşaktı 68.
Ali Özgentürk bir 68’liydi. O bahar havasının Adana’da yaşanmasını sağlayan öncülerden biriydi. O yıllarda Adana’da yaşanan, “Amerikan olayları” diye anılan gelişmelerden sonra yapılmak istenen, Amerika ve İncirlik askeri üssünü protesto amaçlı mitingin tertip komitesinde yer almıştı. Miting, provokasyon sonucu yapılamadı ama o tarihten sonra Amerikalı askerler şehir içinde kiraladıkları evlerde kalamadılar, askeri üsten ayrılmaları yasaklandı.
Ali İstanbul’da yaşamaya başlamıştı. Devrim için hareket tiyatrosu’nun kurucuları arasında yer aldı. Yaptıkları işe “sokak tiyatrosu” adını vermişlerdi. Grev yapan ya da direnişte olan fabrikaların önünde, sömürü ve baskıya karşı çıkan, işçileri cesaretlendiren oyunlar sergiliyor, yazılı bir metne bağlı olmadan konuyla ilgili yaratıcılıklarını sergiliyor, çok ta ilgi çekiyorlardı. Onların başlattığı sokak tiyatrosu deneyiminin sonraları devam etmemiş olması kaybımızdır.
15-16 Haziran büyük işçi direnişi zamanında Ali Özgentürk DİSK’e bağlı Maden iş sendikasında çalışıyordu. Sendika gazetesi “işçi sınıfı hazır ol, büyük savaşımız başlıyor” başlığı ile çıkmıştı. Ali, bulduğu kiralık bir kamerayla direnişi kayda alıyordu.
12 Mart 1971 tarihinde ordu sivil hükümete muhtıra verdi ve hükümet istifa etti. Ali’nin hazırladığı Maden iş gazetesi 1 Nisan 1971 tarihinde şöyle yayınlandı:
Ali Özgentürk ateşi onurla taşıyanlardan biriydi.
Unutulmazlar arasında yerini aldı.
Anısına saygıyla.
Yaşar Gökoğlu