12 Eylül’ün 43. Yılında:  NE DARBE NE DİKTATÖRLÜK  ACİL DEMOKRASİ, ACİL İNSAN HAKLARI! 12 Eylül’ün 43. Yılında: NE DARBE NE DİKTATÖRLÜK ACİL DEMOKRASİ, ACİL İNSAN HAKLARI!

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu hafta Bulgaristan hükümetinin eşcinsel çiftleri yasal olarak tanımayarak Avrupa insan hakları yasasını ihlal ettiğine hükmetti.

Dava, 2016 yılında Birleşik Krallık'ta yasal olarak evli olan Bulgar kadınlar Liliya Babulkova ve Darina Koilova'yı içeriyordu. Bulgar yetkililer evliliklerini tanımayı reddetti ve ülkede çok sayıda temyiz başvurusunu kaybeden çift, davayı 2020'de Avrupa Mahkemesi'ne taşıdı. 

Mahkeme, Bulgar hükümetinin çiftin ilişkisini tanımayarak Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin özel hayat ve aile hayatı hakkını koruyan 8. maddesini ihlal ettiğine karar verdi.

Dünyanın dört bir yanındaki insan hakları kuruluşları arasında, devletlerin eşcinsel ilişkilere bir tür tanınma sunması gerektiği konusunda giderek artan bir fikir birliği var. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi, "Devletlerin cinsel yönelim, cinsiyet kimliği ve cinsiyet özellikleri ne olursa olsun çiftlere ve onların çocuklarına yasal tanınma sağlama pozitif yükümlülüğü vardır" dedi . Geleneksel olarak heteroseksüel evli çiftlere sunulan yardımlar ayrım yapılmaksızın genişletilmektedir. Mayıs ayında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Romanya'nın eşcinsel birliktelikleri yasal olarak tanımayarak hakları ihlal ettiğine hükmetti . Bu, 2018'deki bir kararın ardından geldiAvrupa Birliği Adalet Divanı, bir Rumen vatandaşının eşcinsel eşinin, farklı cinsiyetten bir partnerle aynı oturma ve istihdam haklarına sahip olması gerektiğine karar verdi.

Bulgaristan'daki LGBT hakları aktivistleri, politikacıların nefret dolu söylemleri ve yasal koruma eksikliği de dahil olmak üzere yaygın ayrımcılığa karşı direniyor. Şubat 2023'te ülkenin yüksek mahkemesi, trans bireyler için cinsiyetin yasal olarak tanınması olasılığını sona erdirdi . Ancak temmuz ayında aktivistler, nefret suçu davalarında cinsel yönelimi korunan zeminler arasında yer alacak şekilde ceza kanununda değişiklik yapan bir yasa tasarısının meclisten geçmesiyle önemli bir zaferi kutladılar .

Babulkova ve Koilova , evli oldukları için kendilerine maddi destek sağlamayan bir doğurganlık kliniğine de dava açtılar . Bulgar LGBT üyesi Deystvie şöyle konuştu : "Medya, onların hukuki mücadelesine ilişkin ilk makaleyi yayınladığında, on binlerce nefret ve tehdit mesajı aldık, ancak aynı zamanda topluluktan da mücadeleye destek veren on binlerce mesaj aldık." grup.

Bulgaristan, mahkemenin kararını uygulamak ve eşcinsel çiftlerin özel hayat ve aile hayatı haklarını korumak için hızlı hareket etmelidir.