"Sistem işlemiyor, etkin çözüm gerekiyor"

ANKARA- Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçiyi mağdur eden Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulamasının revize edilerek sorunlara kapsamlı çözüm üretilmesini istedi. Don, sel, dolu ve fırtına gibi doğal afetlerde çiftçiyi koruması gereken TARSİM uygulamasının pratikte ihtiyacı yeterince karşılamadığı gibi çiftçiyi daha da mağdur edebildiğini aktaran Barut, TARSİM ile ilgili etkin düzenleme yapılarak daha işlevsel hale getirilmesini talep etti.

"SİSTEMİN İŞLEMEDİĞİ AÇIK"

TBMM Genel Kurulu'nda söz alan Ayhan Barut, "Ülkemizde 2006’da Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) uygulaması başladı. Don, fırtına, kuraklık, sel, aşırı kar yağışı, heyelan ve hortum gibi doğal afetlerden zarar gören çiftçiler ilgili yıl içerisinde tarım sigortası yaptırmışsa, hasar tazminatlarının ödenmesi gerekiyor. Ancak TARSİM uygulamasına ilişkin sistemin kapsayıcılığı, prim desteği ve tazminat ödemeleriyle ilgili sorunlar bitmek bilmiyor. İşlemediği açık olan bu sistemle ilgili dile getirilen eksiklikler ve eleştiriler dikkate alınmıyor" dedi.

"ETKİN DÜZENLEME İSTİYORUZ"

Üreticiler tarafından TARSİM uygulamasına ilişkin olumsuz örnekleri dile getiren Ayhan Barut, "Kozan ilçemizde bir narenciye üreticimiz feryat etti yine. Dolu mağduru çiftçimize TARSİM eksperi önce hasarsızlık raporu düzenledi. Çiftçimiz buna itiraz etti. Bu itiraz üzerine TARSİM iki yeni eksper görevlendirdi. Bunun sonucunda yeni eksperlerce yüzde 22 hasar tespit edildi. Ancak zarar ödemesi sistem hatalı işlediği için yeni bir değerleme yapılarak yüzde 10 hasar üstünden yapılmak istendi. Sigortasını yaptırıp TARSİM için ödeme yapan çiftçinin ne suçu var? Acilen TARSİM ile ilgili çiftçilerimizin mağduriyetini giderecek etkin düzenlemesi yapılsın!"

Editör: Güven BOĞA