Pamuk üretiminin azalmasını önlemek/pamuk üretimini artırmak, tekrar pamuk ihracatçısı konumuna gelebilmek ve pamuk üreticilerinin desteklenmesi amacıyla Adana Milletvekili Tülay Hatimoğullarının Meclis Araştırması açılmasına ilişkin Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına Araştırma Önergesi verdi.

Hatimoğulları konuyla ilgili şu açıklamayı gerçekleştirdi;

Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin ham maddesi olarak öne çıkan ve Türkiye ekonomisi açısından çok önemli olan pamuğun azalan üretimini artırmak, yıllar içerisinde net pamuk ihracatçısından net pamuk ithalatçısı konumuna gelinmesine dair önleyici politikalar üretmek, pamuk tüketiminin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığını sağlamak amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.

Yaygın ve zorunlu kullanım alanıyla, yarattığı katma değer ve istihdam ile büyük bir ekonomik öneme sahip olan pamuğun hasadı Adana’da devam etmektedir. Bu saikle yerel basına yansıyan haberlere göre; Adana Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, Türkiye’de yıllar itibariyle pamuk üretimindeki azalışa ve tekstil sektöründe yaşanan genişlemeye paralel olarak tüketimindeki artışın iç üretim ile karşılanamaması nedeniyle net pamuk ihracatçısı olan Türkiye’nin son yıllarda net pamuk ithalatçısı ülkeler arasına girdiğine dikkat çekmiştir.

Dünyada az sayıda ülke ekolojisinin pamuk tarımına elverişli olması sebebiyle Türkiye ile birlikte Çin, Hindistan, ABD, Avustralya, Brezilya, Pakistan, Özbekistan ve Türkmenistan gibi az sayıda ülke tarafından gerçekleştirilmektedir. Girmen, “Üretimde ilk sırada olmayan Türkiye, verimlilikte Avusturalya’nın ardından 2. sırada gelmektedir. Dünya pamuk ihracatında ise ABD yüzde 35 pay ile uzak ara ilk sıradadır. Özellikle tekstil ve dokuma sanayisinin ham maddesi olarak öne çıkan pamuk Türkiye ekonomisi açısından çok önemlidir” ifadelerini kullanmıştır.

COVİD-19 salgınından dolayı dünyada alınan önlem ve sınırlamalar sonucu küresel pamuk tüketim ve ticareti azalmış, stoklar artmıştır. Başkan Girmen, “Pamukta üretici üstüne düşeni yaptı. Yüksek girdi maliyetlerine rağmen üretimi arttırmayı başardı. Tüketimin yerli üretim ile karşılanabilmesi ve devamlılığı için fiyatın ve destekleme priminin önemi çok büyük. Geçen sezon açıklanan pamuk fiyatlarındaki artış oranı maliyetlerdeki artış oranının çok altında kaldı. Şu an oluşan pamuk piyasasındaki aşırı düşük fiyattan dolayı üretici panik halindedir” diye konuşmuştur.

Pamuk üreticilerinin tekstil sanayicilerine sitem ettiğini de vurgulayan Başkan Girmen, Tekstil sanayiinin pamuk fiyatlarını baskıladığını, Türkiye’de pamuk piyasasını siyasileri etkileyen tekstil sanayicilerinin belirlediğini söylemiş, mevcut durumda pamuk destekleme rakamlarının mutlaka güncellenmesi gerektiğini vurgulamıştır.

Tüm bu verilerden hareketle gün be gün pamuk üretiminin azalmasını önlemek/pamuk üretimini artırmak, tekrar pamuk ihracatçısı konumuna gelebilmek, pamuk üreticilerini desteklemek amacıyla Anayasa’nın 98’inci, Meclis İç Tüzüğünün 104’üncü ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini arz ve talep ederiz.

Editör: Haber Merkezi