"Tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir."

Adana CHP Tarım Politikalarından Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Cahit İncefikir,  "Deprem Kadar Kuraklıkta Yaşamı tehdit Ediyor" başlıklı basın açıklamasından şu konulara dikkat çekti;

WhatsApp Image 2023-03-11 at 09.47.53

Çiftçilerin bankalara borcu ikiye katlandı.

  • Ocak 2022 borç 171,2 milyar lira.
  • Ocak 2023 borç 347,7 milyar lira.
  • Artış oranı %103
  • Artış miktarı 176,5 milyar lira.
  • Çiftçi başına borç 159 bin lira.

Çiftçimizi borçlandırma yerine kazandıracak sistem kurmalıyız

Kuraklık ciddi tehdit. Kuraklık verim azalması, gıda arz açığı, yurt dışından karşılamaya çalışma, yüksek fiyatlı gıda maddesi alma gibi sebepler doğuracaktır.

Gerekli bilimsel, teknik öngörülerin, planların hazırlanıp yaşama geçmesi lazım. Ülkemizde sulama yatırımları yüzde 60'lar seviyesinde. Yağmurlu, damlama gibi su sitemlerine geçmemiz lazım. Bu konularda bütçe ayrılıyor ama yeterli değil.

Ekonomi yönetimin aldığı kararlar beraber son yıllarda artan maliyetler tarımsal üretimin sekteye uğramasına neden olurken, çiftçiyi bu sene kuraklık da vurdu. Türkiye genelinde yağışların azalmasıyla beraber kuraklığın baş göstermesi tarımsal faaliyetleri de etkiledi.

Kuraklık, yağışın uzun yıllar ortalamasından daha az gerçekleşmesi ile ortaya çıkan ve herhangi bir zamanda, herhangi bir yerde meydana gelebilecek olan doğal bir iklim olayıdır. Günümüzde; dünyada, karşılaştığımız küresel ölçekte en büyük sorunlardan birisi olan kuraklık, bugün gelinen nokta itibariyle fiziksel ve doğal çevre, kent yaşamı, kalkınma ve ekonomi, teknoloji, tarım ve gıda, temiz su ve sağlık olmak üzere hayatımızın her aşamasını etkilemektedir.

Tarım sektöründe kuraklığın anlamı, diğer sektörlerden daha farklıdır. Çünkü bitkiler için yıl içerisinde yağan toplam yağıştan çok, büyüme dönemlerinde bitki kök bölgesinde var olan su daha önemlidir. Dolayısı ile bitkilerin çıkış ve gelişme döneminde ihtiyaç duydukları suyun toprakta bulunamaması, tarımsal kuraklık olarak adlandırılmaktadır.

Şubat'ta yağışlar normaline göre %24, geçen yıl şubat ayına göre %27 azaldı

2023 su yılı yağışları (1 Ekim 2022-28 Şubat 2023) normaline göre %39, geçen yıl aynı dönem yağışlarına göre %38 azaldı

Türkiye'de 5 aylık su yılı yağışları son 63 yılın en düşük seviyesinde

Editör: Haber Merkezi