Bir grup BM bağımsız insan hakları uzmanı Cuma günü yaptığı açıklamada, Mısır'daki yetkililerin sivil toplumun önümüzdeki ay orada gerçekleşecek olan COP27 BM iklim değişikliği konferansına güvenli ve tam olarak katılmasını sağlamaları gerektiğini söyledi ve zirve öncesinde kısıtlamalar konusunda endişelerini dile getirdi.

Yapılan açıklamada, bu yeni misilleme dalgasının, sivil toplum ve insan hakları savunucuları üzerinde, kamu işlerine katılma meşru haklarını baltalamak için bir bahane olarak kullanarak, yıllarca süren ısrarlı baskıların ardından geldiği belirtildi.

Mısır, 6-18 Kasım tarihleri ​​arasında tatil beldesi Şarm El-Şeyh'te yapılacak olan COP27'ye ev sahipliği yapıyor.

'Korku iklimi'

Uzmanlar, “Tutuklamalar ve gözaltılar, STK varlıklarının dondurulması ve insan hakları savunucularına yönelik seyahat kısıtlamaları, Mısır sivil toplum kuruluşlarının COP27'ye görünür bir şekilde katılmaları için bir korku iklimi yarattı” dedi.

Mısırlı STK'ların daha önce BM ile işbirliği yaptıkları için taciz, gözdağı ve misillemelere maruz kaldıklarını da eklediler.

Bildiriyi yayınlayan beş uzmanın tümü, Cenevre'deki BM İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan Özel Raportörlerdir.

Sivil toplum aktivistlerinin temel endişelerinin Mısır STK'ları için bilgi eksikliği ve şeffaf akreditasyon kriterleri, otel oda fiyatlarında koordineli bir artış, konferans salonu dışında barışçıl toplanma özgürlüğüne yönelik gereksiz kısıtlamalar ve öğrencilere vize verilmesinde haksız gecikmeler olduğunu söylediler. yurt dışından seyahat edenler.

Çok önemli bir rol

Sivil toplumun iklim eylemini ilerletmede oynadığı önemli rolün altını çizdiler ve Mısır'ı bağımsız gruplar da dahil olmak üzere konferansa güvenli ve anlamlı bir katılım sağlamaya çağırdılar.

Uzmanlar, “İklim hakları üzerinde çalışanlar da dahil olmak üzere sivil toplum aktörlerine ve insan hakları savunucularına haklarını daha fazla sınırlamak yerine, görüşleri ve koruma ihtiyaçları hakkında farkındalık yaratma fırsatı verilmelidir” dedi.

“Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen COP27'nin, Mısır tarafından tanınan şekilde halkın kamu işlerinin yürütülmesine katılma hakkını desteklemesi gerektiğine kuvvetle inanıyoruz.”

Uzmanlar ayrıca, konferansı denetleyen BM iklim organı UNFCCC'ye , gelecekteki COP'lere ev sahipliği yapan ülkelerin ev sahibi anlaşmasının bir parçası olarak toplantı yapmayı taahhüt etmesi gereken insan hakları kriterlerini geliştirmesi için sivil toplum tarafından yapılan çağrıları da desteklediler.

BM Raportörleri Hakkında

Açıklama , iklim değişikliği bağlamında insan haklarının teşviki ve korunması Özel Raportörü Ian Fry tarafından yapıldı ; Mary Lawlor, insan hakları savunucularının durumuna ilişkin Özel Raportör ; Fionnuala Ní Aoláin, terörle mücadele sırasında insan haklarının teşviki ve korunması Özel Raportörü , Clément Nyaletsossi Voule, barışçıl toplanma ve örgütlenme özgürlüğü haklarına ilişkin Özel Raportör ve hakkın teşviki ve korunması Özel Raportörü Irene Khan düşünce ve ifade özgürlüğüne .

Bunlar, belirli ülke durumlarını veya tematik meseleleri izlemek ve raporlamak üzere İnsan Hakları Konseyi tarafından atanan bağımsız uzmanlar arasındadır.

Özel Raportörler herhangi bir hükümet veya kuruluştan bağımsızdır, gönüllülük esasına göre çalışır ve bireysel kapasitelerinde hizmet verirler.

BM personeli değiller ve çalışmaları için ücret almıyorlar. 

Editör: Güven BOĞA