Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cudi İmrek, Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürlerine gönderilen ve “Hiçbir mazereti kabul etmeyiz”, “Tolere etmeyiz” gibi ifadeler içeren mesajın tehdit dili taşıdığını belirterek sert tepki gösterdi. Yazılı açıklamada, eğitimde yaşanan yapısal sorunların sorumluluğunun öğretmenlere ve okul yöneticilerine yüklenmeye çalışıldığı ifade edilirken, “Personeli işten çıkaran, bütçe ayırmayan ve okulları kaderine terk eden anlayışın şimdi eğitim emekçilerine parmak sallaması kabul edilemez” denildi.

Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul müdürlerine gönderilen ve Haziran dönemiyle ilgili çeşitli uyarılar içeren mesaj, eğitim camiasında tartışma yarattı. Mesajda okul temizliği, öğrenci güvenliği, idari işleyiş ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sürecine ilişkin "hiçbir mazereti kabul etmeyiz", "idari boşlukları kabul etmeyiz" ve "tolere etmeyiz" ifadelerinin kullanılması üzerine Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cudi İmrek, “Basına ve Kamuoyuna” başlıklı yazılı bir açıklama yayımladı.

“Sorunların faturası eğitim emekçilerine kesiliyor”

İmrek, açıklamasında söz konusu mesajın eğitim kurumlarında yaşanan sorunların gerçek nedenlerini gizlemeye yönelik olduğunu savunarak, sorumluluğun okul müdürleri ve öğretmenlere yüklenmek istendiğini belirtti.

Açıklamada, okulların temizlik sorununa ilişkin kullanılan ifadelerin gerçeği yansıtmadığı ifade edilerek, “Okulların temizliğinden söz edenler, temizlik personelinin işine son verilirken neredeydi? Kadrolu personel talebimize neden kulak tıkandı?” soruları yöneltildi.

“Personeli işten çıkaran sizsiniz”

Eğitim Sen, okullarda yaşanan temizlik ve personel eksikliğinin sorumlusunun eğitim emekçileri olmadığını vurgulayarak şu değerlendirmeyi yaptı:

Öğrenci affı düzenlemesinde son durum: Kimler yararlanabilecek, hangi şartlar öne çıkıyor?
Öğrenci affı düzenlemesinde son durum: Kimler yararlanabilecek, hangi şartlar öne çıkıyor?
İçeriği Görüntüle

“Personeli işten çıkaran sizsiniz, bütçe ayırmayan sizsiniz, okulları kaderine terk eden sizsiniz. Sonra da dönüp ‘mazeret kabul etmeyiz’ diyorsunuz. Asıl kabul edilmeyecek olan, kendi yarattığınız sorunların faturasını eğitim emekçilerine kesme cüretidir.”

“En büyük idari boşluk okulları personelsiz bırakmaktır”

Çukurova İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü mesajında yer alan “İdari boşlukları kabul etmeyiz” ifadesine de yanıt veren Eğitim Sen, asıl idari boşluğun kamu yönetimindeki eksikliklerden kaynaklandığını dile getirdi.

Açıklamada, “İdari boşluğun en büyüğü okulları personelsiz bırakan yönetim anlayışıdır. Öğrencilerin temel ihtiyaçlarını karşılayacak kaynakları yaratamayanlar ve makam odalarından talimat yağdırıp sahadaki gerçeklerden habersiz davrananlar bu boşluğun asıl sorumlusudur” denildi.

“Eğitim emekçileri çözülmüyor, sistemi ayakta tutmaya çalışıyor”

Gönderilen mesajdaki “İdareci, personel ve öğretmenlerimde çözülmeye dikkat” ifadesinin de kabul edilemez olduğu belirtilen açıklamada, eğitim çalışanlarının tüm zorluklara rağmen görevlerini sürdürdüğü kaydedildi.

İmrek, çözülmenin eğitim emekçilerinde değil, liyakat yerine siyasi sadakati esas alan yönetim anlayışında yaşandığını savundu. Açıklamada, “Çözülme varsa; emeği değersizleştirenlerde, eğitim emekçilerini sürekli tehdit diliyle hizaya getirmeye çalışanlardadır” ifadelerine yer verildi.

LGS vurgusu: “Başarı tehdit diliyle sağlanamaz”

LGS sürecine ilişkin “Tolere etmeyiz” uyarısını da değerlendiren Eğitim Sen, öğrencilerin sınav güvenliği ve başarısı konusunda en büyük hassasiyeti gösteren kesimin öğretmenler olduğunu belirtti.

Açıklamada, öğrencilerin motivasyonunu düşüren temel etkenlerin öğretmenler değil; eğitimdeki eşitsizlikler, yoksulluk, personel eksikliği ve sürekli değişen eğitim politikaları olduğu ifade edilerek, “Sorunların kaynağına dokunmadan emekçilere gözdağı vererek başarı elde edilemez” görüşü dile getirildi.

“Okullar kışla değildir”

Eğitim Sen Adana Şube Başkanı Cudi İmrek, açıklamasında eğitim kurumlarının baskı ve tehdit diliyle yönetilemeyeceğini vurgulayarak şu ifadeleri kullandı:

“Eğitim kurumları kışla değildir. Eğitim emekçileri de emir eri değildir. Hiç kimse makamının arkasına sığınarak okul müdürlerini, öğretmenleri ve çalışanları tehdit edemez. Eğitim hizmeti baskıyla değil, ortak akılla yürütülür.”

“Personel atayın, kaynak yaratın”

Açıklamanın sonunda Milli Eğitim yönetimine çağrıda bulunan Eğitim Sen, okullardaki temel sorunların çözümü için kadrolu personel istihdamı ve yeterli kamu kaynağı ayrılması gerektiğini belirtti.

Sendika, “Okulların temizliğinden söz edenlere çağrımız nettir: Personel atayın. Okulların güvenliğinden söz edenlere çağrımız nettir: Kaynak yaratın. Başarıdan söz edenlere çağrımız nettir: Öğretmenleri ve eğitim emekçilerini hedef göstermekten vazgeçin” ifadelerini kullandı.

Cudi İmrek imzasıyla yayımlanan açıklamada ayrıca, eğitim emekçilerinin onurunu, öğrencilerin eğitim hakkını ve kamusal eğitimi savunmaya devam edecekleri belirtilerek, “Sorunların gerçek sorumluları hesap vermeden eğitim emekçilerine parmak sallayanlar karşılarında Eğitim Sen’i bulacaktır. Baskıya boyun eğmeyeceğiz, tehditlere teslim olmayacağız” mesajı verildi.

Muhabir: Güven BOĞA