BM Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) Perşembe günü , Türkiye'yi ve kuzey Suriye'yi vuran yıkıcı depremlerden iki ay sonra, Türkiye'de 2,5 milyon çocuğun insani desteğe ihtiyacı olduğunu ve yoksulluğa, çocuk işçiliğine veya küçük yaşta evliliğe düşme riskiyle karşı karşıya olduğu konusunda uyardı.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Regina De Dominicis, felakete insani müdahalenin hızlı olduğunu ancak “milyonlarca çocuğun yakın geleceğinin belirsizliğini koruduğunu” söyledi.

Acil sağlık ve korunma ihtiyaçları

UNICEF, en acil ihtiyaçları karşılamak için hijyen kitleri, kışlık giysiler, elektrikli ısıtıcılar ve battaniyelerle 390.000'den fazla kişiye ulaştı .

BM ajansı ayrıca binlerce kişiye su ulaştırırken, hasarlı tedarik ağları da onarıldı.

Sağlık cephesinde UNICEF, çocuk felci, difteri ve tetanoz dahil olmak üzere aşıların yanı sıra tıbbi ekipman ve malzeme tedariki ile Türkiye'deki yetkilileri desteklemektedir .

Acil durum müdahalesinin bir parçası olarak ajans, aile birleşimine yardımcı olmak için ortaklarla birlikte çalışıyor ve psikososyal destekle 149.000'den fazla çocuğa ve bakıcıya ulaştı.

UNICEF, “bu çabaların devam etmesi ve çocuk koruma hizmetlerinin kesintisiz sürdürülmesi gerektiğini” vurguladı.

Eğitim tehlikede

UNICEF'e göre, depremler Türkiye'de yaklaşık dört milyon okul çocuğunu etkiledi. Yaklaşık 1,5 milyon kişi etkilenen bölgelerde eğitimlerine devam ederken ve 250.000 kişi de ülkenin başka bir yerine yerleştikten sonra eğitimlerine devam edebilirken, pek çoğu geride kalma riskiyle karşı karşıya.

UNICEF, öğrenimin devam edebilmesi için 300.000'den fazla çocuğun yararlanacağı 1.170'den fazla okulun onarımını finanse ediyor ve Prefabrik yapılar ve çadırlarda geçici derslikler ile Milli Eğitim Bakanlığı'nı destekliyor.

Ajans ayrıca 10 ilde çocuk, ergen ve aile desteğine ayrılmış 37 merkezde telafi dersleri ve ev ödevlerine yardım sağlıyor.

Hayatları tekrar rayına oturtmak

UNICEF Türkiye'den depremlerden etkilenen çocuklara yardım etmeye devam etmek için ek 138 milyon dolar talep ediyor ve uluslararası toplumu onların ihtiyaçlarına öncelik verilmesini sağlamaya çağırıyor.

UNICEF, acil müdahaleye ek olarak, insanların “iyileşip hayatlarını yeniden kurmaya başlayabilmeleri” için çocuklara ve ailelerine daha uzun vadeli yardımın acilen gerekli olduğunu yineledi.

Bayan De Dominicis, "İyileşmenin merkezi bir parçası olarak çocukların korunmasını ve ihtiyaçlarının karşılanmasını sağlamak için daha fazla destek hayati önem taşıyor," dedi Bayan De Dominicis, felaketin on yıllarca hayatlarını etkilemeye devam etmemesi için.

Editör: Haber Merkezi